PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534068}

Filary Ziemi

The Pillars of the Earth
2010
7,7 17 tys. ocen
7,7 10 1 17394
4,8 4 krytyków
Filary Ziemi
powrót do forum serialu Filary Ziemi

Widziałem tylko 2 pierwsze odcinki i one zniechęciły mnie do tej produkcji.
Nudne niesamowicie - wątek z Tomem Budowniczym zupełnie nie przypadł mi do gustu. Po prostu nie wciągnął mnie. No i takie realia średniowiecza z elementami nowoczesnymi - dziewczyna sama sobie wybiera męża, czarownica to tak naprawdę mniszka, która padła ofiarą intryg i nieszczęśliwego zbiegu okoliczności itp. itd.
Muzyka i czołówka wspaniałe :) 5/10

ocenił(a) serial na 7
Boreas

Oglądaj dalej a zobaczysz, że ta czarownica wcale jak mniszka się nie zachowuje. Swoją drogą właśnie kobiety - wolnomyślicielki, często sprzeciwiające się kościołowi palono jako czarownice bo niewygodne dla KK. Męża wybiera sobie tylko Aliena i to na wyraźne życzenie ojca. Chłopki w większości miały swobodę w doborze partnerów o ile ich rodzice nie byli ambitni do sięgania poza swój stan społeczny.

Boreas

Aliena wybiera sobie męża tylko dla tego że ojciec bezgranicznie kochający swoje dziecko chce by była szczęśliwa a jest na tyle młoda by móc wybierać.Co do zakonnic gdybyś znał historię to byś wiedział że księgi uważane za magiczne i wiedza tzw.czarownic i czarowników kończyła za murami zakonów wykorzystywana potem jako sławne receptury medyczne na różne choróbska znanych zakonników.Nie jedna zakonnica czy zakonnik słyneli później z sławnych zdolności leczniczych w "cywilu" skończyliby na stosie,ale w mnisich habitach mieli duże pole do popisu.