Naprawdę nieźle. Sam początek były dość chaotyczny, ale mimo wszystko poczuło się klimat na poziomie Fargo. Dopiero po 3 i 4 odcinku fabuła rozkręciła się mocno. Bardzo ciekawy motyw, że nie do końca jest wiadomo kto jest dobry, a kto zły. Szeryf Dan to w ogóle jest fenomen tego serialu. Na początku myślimy sobie - pozytywna postać. Potem - to na pewno on jest mordercą - potem znowu myślimy: Nie... to chyba jednak nie on, on jest pewnie dobry. Ostatecznie już sam nie wiem co sądzić o Szeryfie xDD Kolejnym plusem jest oczywiście postać Detektywa Mortona (jak zawsze świetna gra aktorska Tucci). Ogólnie wstępna ocena to 7/10, ale może dojść nawet do 8/10 ponieważ wątek z "tajemniczym odkryciem" profesora jest wciągający. Ciekawe jak to wszystko się zakończy :)
Sam oglądam i to bardzo przyjemny serial. Trochę dziwny, niejednoznaczny, bardzo dobrze zagrany i muzyką w sam raz. Nawet mógłbym zaryzykować, że score jest lepszy od tego z GoT.
Mam podobną opinię, serial bardzo dobry, a postać szeryfa wymiata :D. Morton też rewelacyjny. Z ciekawością czekam na kolejne odcinki i mam nadzieję, że serial stanie się bardziej znany.
Moim zdaniem serial niepodobny do Fargo, bardziej bym porównał np. do Broadchurch.
Tak do Fargo nie mozna go porównać,nie ma tu nic tragikomicznego.Fortitude ma własny klimat i ciekawie rozwijane charakterologicznie postacie u mnie póki co 8/10.
Przyznaję że serial jest intrygujący, Przypuszczam że gdybym ściągnął cały sezon, to bym go zjadł za jednym razem. Akcja w serialu skacze jak by z jednej bramki do drugiej. Po odcinku 5, w ogóle zwariowałem, i nie mam pojęcia kto jest mordercą, i nawet nie wiem kogo już typować. ( uwaga tu będzie spoiler) Coś nie daje mi spokoju, w jednym z poprzednich odcinków widać jak syn Franka Suttera, wychodzi przez okno, na śnieg. Po czym dowiadujemy się że syn został porwany i był w mieszkaniu profesora podczas morderstwa. Do tego ta zakrwawiona koszula za łóżkiem. Macie jakieś typy o co chodzi????
ogarnij sobie na torentach, albo na stronach z serialami. przecież to nie jest trudne.!!!!!!
jest trudne, bo wiele stron jest dla mnie niedostępne (nie mieszkam w Polsce). W moim kraju tego serialu nie ma a z kolei torrenty są dla mnie za skomplikowane. Ale masz racje - ogarnę to jakoś. (torenty)
Hmm... Całość psuje kiepski warsztat - reżyseria jest słaba. Brak mi tu dynamiki i napięcia, atmosfera buduje się sama. Niby serial ma wszystko - Sophie Grabol, ciekawą historię, świetną scenerię itd, ale pozostaje spory niedosyt.