PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=801952}

Geniusz: Picasso

Genius: Picasso
2018
7,5 1,5 tys. ocen
7,5 10 1 1510
Geniusz: Picasso
powrót do forum serialu Geniusz: Picasso

Dobry serial.

ocenił(a) serial na 9

Bardzo dobry serial jednak mam wrażenie, że zrobiony jest na podstawie relacji Francoise. Praktycznie przez cały czas jej związek z Picassem jest przedstawiony jako ten najważniejszy. A małżeństwo Picasso z Jacqueline Rogue pokazane jako związek bez miłości, wręcz jako akt zemsty na Francoise, za ślub z innym. Jednak Picasso żył z Jacquline 12 lat i z innych źródeł można się dowiedzieć, ze to właśnie byle kochanki były zazdrosne o nią, a nie odwrotnie. Odebrałam Francoise jako kobietę ambitną, ale pozbawioną talentu co widać w jej pracach, które są mocno inspirowane pracami Picassa.

ocenił(a) serial na 7
magdalena_16

Co do wątku z Jacqueline też czytałam, że było odwrotnie i dodatkowo pominięto tutaj fakt, że miała ona dziecko, dosyć małe, kiedy zaczęła się spotykać z Picassem, podobnie jak narodziny drugiej córki Francoise rok po jej ślubie. Podobno też Jacqueline nie dała się tak łatwo "zdobyć", Picasso musiał się o nie długo starać, a tutaj to jakby mogła to od razu wskoczyłaby mu do łóżka i pokazano ją jaką strasznie wredną , zawistną babę, że aż dziw, że ktoś z nią wytrzymał dłużej niż tydzień. W serialu biograficznym takie zaniedbania są jednak niewybaczalne. Skoro opowiada historię realnych osób to niech opowiada ją zgodnie z prawdą a nie pomija tak istotne fakty. A co do samego serialu to zrobiony dobrze o ile Picasso faktycznie było obrzydliwym gościem, bo taki jego obraz mi pozostał po obejrzeniu.