PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=261245}

Gilgamesh

2003 - 2004
7,4 448  ocen
7,4 10 1 448
Gilgamesh
powrót do forum serialu Gilgamesh

Seria ciekawa. Dobra fabuła, muzyka i nawet nietypowa kreska. Ale... podsumowanie całej historii psuje ostatni odcinek i wszystko bierze w łeb. Ocena z 8/10 spada do 3/10 Nie polecam. Nie dlatego że będziemy się źle bawić przez kilkanaście odcinków, bo będziemy się bawić dobrze, ale przez to dołujące rozczarowanie ostatnim odcinkiem. Myśli się wtedy, serio twórcy? Serio?! Tak to postanowiliście zakończyć?! Pierniczę to idę oglądać reksia :)

AKlR4

Chciałbym zauważyć, że to dramat.

ocenił(a) serial na 3
Sharimsejn

Jak bede chciał dramat, to obejrzę coś z Szekspira. Ale nie, serio. Po prostu motyw, w którym brat okazuje się wybrańcem, i nie ma nic przeciwko że jego siostrę sprzedali do burdelu, i tam musi się sprzedawać, gdy tymczasem on sobie beztrosko żyje, a na koniec chce ją zabić?! .... Słów mi brak. Oglądałem wiele anime przez ostatnie dwie dekady ale tak zrąbanego zakończenia to jeszcze nie. Nawet Neon Genesis Evangelion które ma najbardziej dołujące zakończenie ze wszystkich anime jakie widziałem, i za bardzo za nim nie przepadam - anime - ani za większością bohaterów. To doceniam fabułę i sposób w jaki została ona poprowadzona aż do samego finału. Ale tu?

AKlR4

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Dramatem może być anime, manga, sztuka, film itp. Mimo, że ci się nie podoba to dalej jest to dramat. Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć to Szekspir może być za trudny :)

ocenił(a) serial na 3
Sharimsejn

Dla "ciebie" może być to dramat, dla mnie to jest zwykłe post apokaliptyczne sci-fi. I to w dodatku z kiepskim zakończeniem. Które psuje wszystko (coś jak Kod da Vinci, świetna książka, ale zakończenie psuje wszystko). A jeśli sądzisz że to jest dramat?! To do tej kategorii nagle wpadnie połowa stworzonego anime przez Japończyków... z wspomnianym Neon... na czele.
Co się tyczy Szekspira to miałem, czytałem (i po angielsku i po polsku) i oglądałem. I porównanie Szekspira do coś takiego? To jak powiedzieć że filmowy Wiedźmin jest dramatem jak Pianista.
Ale co kto lubi i co sądzi.

AKlR4

Ja pierniczę. Uważam, że wielkie g...o czytałeś bo nie porównałem Szekspira do tego anime i jest to dramat bo w takiej konwencji tworzyli je twórcy. Przeczytaj czym się charakteryzuje się dramat i co wystarczy by zaliczyć dzieło do rodziny dramatów. Dramat to rodzaj, a jego gatunków istnieje kilkanaście. Polecam się dokształcić bo ręce opadają w takiej pseudointelektualnej "gadce".