PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494916}

Glee

2009 - 2015
7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 46527
6,3 9 krytyków
Glee
powrót do forum serialu Glee

Mam takie dziwne pytanie, otóż czy ten serial jest przeznaczony głównie dla dziewczyn? ;D Tzn. taki w stylu "Hannah
Montana" Wiem, powinienem oglądnąć ale jakoś mało czasu mam, a chciałbym wyjaśnić tą kwestie :)

ocenił(a) serial na 10
SzalonyGoblin

Nie jest przeznaczony głównie dla dziewczyn. Spokojnie możesz oglądać.
W sumie, nie wiem do końca jak wytłumaczyć ci w skrócie ten serial. Myślę, że recenzja na filwebie jest jego dobrym sprostowaniem.

seasoloyo

Dziękuję za odpowiedź. Jak znajdę czas, to oglądnę z dwa odcinki :)

ocenił(a) serial na 7
seasoloyo

tak, recenzja jest idealna i 100% trafna... Glee nie każdemu podejdzie za pierwszym razem, chociaż ja się zakochałam w nim od 1. odcinka. Potem miałam olewczy stosunek (okolice 3. sezonu), by w 4. na nowo oglądać z zapartym tchem wątki z Nowego Yorku :D

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
mlodszylele

No to rzygaj, nikt Ci nie broni. Tylko nie zapomnij napisać jak było. :)

ocenił(a) serial na 3
Szaju

Po co się wtrącasz, chciał opinię to dostał, każdy ma prawo do własnej opinii a pytający sam wyciągnie wnioski.

ocenił(a) serial na 7
mlodszylele

Nikt nie zabrania Ci wyrażania opinii. :) Chociaż po przeczytaniu tego steku nienawistnych bzdur miałem taką ochotę.

ocenił(a) serial na 7
mlodszylele

Taki mam zamiar. :)

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Wyrażaj swoje zdanie ale w sposób kulturalny a potem dziw się że ktoś zareagował

użytkownik usunięty
mlodszylele

Nie, nie wyraziłeś się kulturalnie. Opcja "zgłoś nadużycie" została użyta, mam nadzieję, że zadziała :)

ocenił(a) serial na 3

Szczerze powiedziawszy to dość kulturalnie. Sodomici to sodomici, wiadomo jak skończyła Sodoma i Gomora.

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Dla ciebie sodomici dla innych normalni ludzie :) znasz takie przysłowie jak twoje wolność kończy się tam gdzie zaczyna wolność innych ludzi ? Nic nie upoważnia cię do tego by używać takich słów jak pedał itp nie masz prawa nazywać ludzi homoseksualnych zboczeńcami Zboczeńcem jest pedofil albo gwałciciel.

ocenił(a) serial na 3
marekwyszosiat

Znam ale to przysłowie nie dotyczy naszych czasów. Dlaczego?? bo wolność nasza jest ograniczana i jesteśmy zmuszani do:
1. obowiązkowych szczepień, szczególnie małych dzieci
2. Przymusowych ubezpieczeń zdrowotnych, emerytalnych, OC itd.
3. Zapinania pasów, przymus szkolny do 18roku
itd.(nie będę wypisywał)

Więc jak widzisz wolności masz mniej niż w czasach antycznych. Co do zboczenia to moralność moja wie co jest zboczeniem, zresztą już Tobie mówiłem jak kończą sodomistyczne społeczeństw. Przeczytaj wikipedie:

"Po pewnym czasie mieszkańcy Sodomy urośli w siłę i nabrali wielkich bogactw, rozzuchwalili się, zaczęli się odnosić wrogo do wszelkich gości. Według Biblii przyczyną zagłady Sodomy i Gomory były: niegodziwości i nieokiełznana rozpusta ich mieszkańców oraz przejawiany przez nich brak szacunku i pogarda dla prawa i autorytetów. Sodoma i Gomora to biblijne miasta zamieszkiwane przez ludzi występnych, nie respektujących zasad religijnych a w szczególności wobec Boga."

Normalnie zamiast Sodomy, wstawić cywilizacja zachodu. Pasuje jak ulał. Jak tego nie widzisz zdejmij klapki i zacznij nazywać rzeczy po imieniu, dwóch mężczyzn zabawiających się w miłość/sex jest dla mnie zboczeniem. Jest to sprzeczne z podstawowymi wartościami a także prawami natury i Boga. Dziękuję.

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Sodoma i Gomora to żaden argument ;) Nie porównuj szczepień dzieci to nazywania kogoś pedałem co ma piernik do wiatraka ? Nikt nie daje ci takiego prawa by obrażać innych LUDZI nawet jeśli nie zgadzasz się z tym co robią ? Gdzie katolickie miłosierdzie ? Słowami papieża Franciszka kimże jesteś żeby ich oceniać ? Nie sądzisz że to trochę obłuda przecież jedno z katolickich przykazań brzmi Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego Jak stosujesz się do tego przykazania drogi kolego katoliku ?

ocenił(a) serial na 3
marekwyszosiat

Dlaczego Sodoma i Gomora to nie argument, przecież to jasno pokazuje stosunek Boga do osób które ulegają czynom homoseksualnym. Czy się z tym nie zgadzasz?? Mądrzejszy jesteś od Boga??

Szczepienia i inne przykłady podałem, żeby obalić powiedzenie którym się posłużyłeś, jak widzisz są prawa a co ważniejsze wartości moralne które tworzą pewną granicę, zapewniając w ten sposób ład społeczny. To co wymieniłem powyżej to akurat faszystowskie działanie państwa, które ogranicza naszą wolność, zresztą bezpodstawnie.

Miłosierdzie?? To odpowiem tobie też przypowieścią z Biblii, pamiętasz na pewno obronę cudzołożnicy przez Jezusa?? Jeśli tak to też pamiętasz słowa Jezusa które wypowiedział, do niej,... i ja Ciebie nie potępiam, a teraz idź i nie grzesz. IDŹ I NIE GRZESZ!!! Powiedz to do jakiegoś homos. a zobaczysz jak ci się zaśmiej w twarz. Oni po prostu wiedzą że to jest złe i grzeszne ba nawet coraz bardziej w to się zagłębiają, nie widzą żadnych pohamowań, żadnych wyrzutów sumienia, oni to nawet legalizują, kraj po kraju, to jest właśnie ta współczesna Sodoma i Gomora. to samo robi ten serial. Zamiast potępiać takie czyny homoseksualne, oswaja widza z tym i robi mu genderowskie pranie mózgu. A telewizja ma siłę przebicia i oddziaływania na ludzi. I to bardzo dużą. Zresztą nasze TVP kupiła ten serial i go emituje za nasze publiczne pieniądze, czego sobie nie życzę(Dlatego też przestałem płacić abonament i pozbyłem się TV)

Po drugie jak nie pomagają nauki i prawa moralne, to trzeba działać tak jak Jezus w świątyni, gdzie wyzywał grzeszników (kupców sprzedających w świątyni) chłostał kupców, wywracał im stragany i niszczył mienie. Rozumiesz, nawet Jezus miał granicę swojego miłosierdzia i granicę swojej tolerancji. Dotarło??

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Więc miłosierdzie należy tym którzy okazują ,, skuruchę " Sodoma i Gomora to nie argument bo nie każdy wierzy w przypowieści biblijne :) Równie dobrze ja mogę powoływać się na grecką mitologię ;) A czyż Bóg nie jest miłosierny ? Nie kocha ,, grzeszników " To jest drogi kolego obłuda miłuj bliźniego swego jak siebie samego przykazanie twojej religii jak się drogi kolego do tego przykazania stosujesz ? Odpowiem ci nie stosujesz się :) nazywasz bliźniego swego pedałem i zboczeńcem. Czyż Jezus nie nawoływał do wybaczania nawet najbardziej zatwardziałym grzesznikom ? O ile wiem z lekcji religii tak :) Twoja wiara to wiara z pod znaku ojca Rydzyka księdza Natanka tego od bruzdy itp a szkoda tacy ludzie jak ty strasznie psują obraz chrześcijan właśnie przez takich jak ty katolicy są wrzucani do jednego wora i nazywani katolami i oszołomami

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Niedługo zaczniesz głosić poglądy Homo do gazu. A myślałem że Bóg kocha wszystkie swoje dzieci także te które błądzą nawet zatwardziale. W takim razie jedno z przykazań powinno zostać zmienione nie sądzisz ? wszak brzmi Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych (Mk 12, 28–31) a powinien brzmieć raczej Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego o ile nie jest zatwardziałym grzesznikiem. To przykazanie jest jak widać mało precyzyjne, No chyba że gej to nie człowiek

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Porównujesz geja do mordercy ? zastanów się człowieku ;) Jeśli stawiasz na równi odebranie życia człowiekowi a to że dwóch facetów śpi ( dobrowolnie z własnej woi ) w jednym łózku to powiem tyle lecz się. Po za tym nie napisałem że ja miłuje tylko Bóg ( masz mnie za Boga wow ) więc radzę czytać ze zrozumieniem :) Ja nie miłuje tych ludzi ja ich akceptuje i nie obrażam i nie osądzam bo NIKT nie dał mi do tego prawa. Ten serial uczy po prostu TOLERANCJI tego o czym ja ci pisze już chyba 100 razy że nikt nie ma prawa obrażać drugiego człowieka ze względu na jego poglądy wygląd orientacje ze względu na to czy ktoś jest żydem gejem osoba na wózku czy z zespołem Downa. Jeśli taki serial jak Glee psuje społeczeństwo to prawie wszystkie seriale powinny zostać sksowane przecież w co drugim masz zdrady seks pozamałżeński itp

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

W takim razie wytłumacz mi czym dla ciebie jest tolerancja ? Będzie nam łatwiej dyskutować. Dla mnie to poszanowanie poglądów sposobu życia innego człowieka ( o ile ten sposób kogoś nie krzywdzi nie zaakceptuje np pedofila jak dla mnie takich ludzi powinno się wieszać ) Nie wysyłaj mi tutaj jakiś filmików szkoda mi czasu. Widzisz taka to z tobą dyskusja odpowiadasz tylko na niektóre rzeczy te które ci pasują :) Czemu nie odpowiedziałeś na moje pytanie czy należy chłostać księży którzy kupczą sakramentami zgodnie z przypowieścią o Jezusie który potępia handel w domu bożym ? Czemu nie odpowiedziałeś na mój argument potwierdzający twoją obłudę ( czyli Glee psuje społeczeństwo a oglądam serial Trawka i filmy typu Chłopaki nie płaczą ? ) Nie rozumiesz też jednej prostej rzeczy. Dla religii rzeczywiście homoseksualizm jest czymś złym ale według nauki choćby organizacji WHO homo jest normalną orientacją seksualną a nie żadnym zboczeniem nie każdy człowiek na świecie jest wyznawcą jakiejś religii. Zaraz pewnie napiszesz czemu jakaś grupa ma narzucać coś innym tylko że ten kij ma dwa końce czemu katolicy mają narzucać swój światopogląd tym którzy nie wierzą ? Mam nadzieje że odniesiesz się do wszystkiego co tutaj napisałem a nie tylko do tego co ci pasuje bo inaczej ta dyskusja nie ma sensu. Kończąc mam nadzieje że wśród katolików jest więcej takich osób jak ks Boniecki papież Franciszek ( kimże ja jestem żeby ich oceniać a kimże ty jesteś mlodyszylele ) czy Jan Paweł II który potrafił podejść do grupy homoseksualistów i jak człowiek z nimi po prostu porozmawiać ( historia bodajże z pielgrzymki do USA lub Kanady głowy sobie uciąć nie dam )

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Dobra zmęczyła mnie dyskusja z tobą mam już dosyć dialogu ze ścianą do tego dosyć obłudną dla której Glee psuje społeczeństwo a ogląda seriale typu Trawka czy Chłopaki nie płaczą które są filmami które ukazują cnotliwość pokorę i życie według 10 przykazań. Żegnam cię

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

Zresztą dobra nie ma o co się spierać i robić śmietnika. Jestem po prostu zdania że nikt nie ma prawa obrażać drugiego człowieka ( który nie robi ci krzywdy co cię obchodzi kto z kim śpi ? po co zaglądasz komuś do łóżka ? ) a ty jesteś takim pseudo katolikiem który nie stosuję się do elementarnego przykazania wiary którą podobno wyznajesz. A i jeszcze jedno skoro Jezus chłostał kupców którzy handlowali w świątyni to najwyższa pora zacząć chłostać księży którzy pobierają opłaty za sakramenty uważasz opłatę za chrzest czy komunie za coś w porządku ? :) Zresztą czy Jezus postąpił dobrze używając przemocy wobec człowieka ? To są właśnie te sprzeczności które najbardziej zastanawiają mnie w chrześcijaństwie z jednej strony miłujcie się wybaczajcie nadstawcie drugi policzek a z drugiej lejmy grzeszników ;) Chociaż może źle to rozumiesz może ta przypowieść pokazuje że Jezus także miał ludzką naturę i popełniał błędy i ogarniał go gniew. Dobra myślę że dosyć już tego teologicznego sporu ja nie przekonam ciebie a ty mnie chociaż ja tylko napisałem ŻE NIE MASZ PRAWA nikogo obrażać i jesteś ,, malowanym " katolikiem

ocenił(a) serial na 10
mlodszylele

To nie jest prawny przepis a elementarna zasada kulturalnego zachowania nie uważasz ? Według ciebie można sobie kogoś wyzywać bo mi się tak podoba ? Masz ogromne kłopoty z myśleniem i czytaniem ze zrozumieniem. Jeśli nie potrafisz w sposób właściwy zinterpretować słów ,, nie masz prawa nikogo obrażać " to radze wrócić do przedszkola. NIKT nie ma prawa nikogo obrażać no chyba że uważasz się za kogoś wyjątkowego ale to się z tego wiem nazywa megalomania i jest jakimś zaburzeniem psychicznym

ocenił(a) serial na 7
mlodszylele

Ten serial przeznaczony jest dla ludzi o otwartych umysłach, dla których słowo "tolerancja" nie jest pustym wyrażeniem. Jasne mówienie o tym, że ludzie są różni i nie wytykanie im tego jako wad sprawia, że można zastanowić się nad własnymi poglądami i zmianami świata.

Dobrze, że seriale, w których wszystko jest podane na tacy i to w kategoriach czarno-białych zanikają, bo daje to nadzieje, że społeczeństwo woli pomyśleć niż konsumować proste, zastygłe i nieaktualne poglądy rodem wieków przepełnionych zabobonna ciemnotą.

Dodatkowym plusem serialu jest skupianie się na relacjach nie tylko seksualnych (chociaż jest ich najwięcej), ale również tych opartych na innych relacjach międzyludzkich - współistnienie różnych klubów, którego otwarcie rywalizują, akcja rodzic - dziecko o zupełnie innych poglądach, czy łączenie się dwóch rodzin w jedną.

Osoby zamknięte w swoich niezbyt szerokich horyzontach na pewno nie znajdą tu nic dla siebie, a jeszcze utwierdzą się w przekonaniu, że ich racje są jedyne i słuszne i że zasługują na bycie królem świata. Co akurat zawsze mnie dziwi, ale rozumiem - nie poszerzy się horyzontów to nic nie dotrze.

ocenił(a) serial na 3
SzalonyGoblin

Jest tyle lepszych i ciekawszych seriali, jak coś zerknij na mój profil w zakładkę seriale

ocenił(a) serial na 8
SzalonyGoblin

ten serial na pewno nie spodoba się osobą skrajnie nietolerancyjnym, jak mlodszylele. Jeśli jesteś osobą tolerancyjną to serial nieraz wzruszy swoją mądrością i przesłaniem, żeby nie oceniać innych ludzi po tzw. "okładce", czy orientacji seksualnej czy czymkolwiek innym ( jak to właśnie zrobił mlodszylele pisząco nich zboczency- jak ktos wyzej napisal,zboczency to pedofile i gwalciciele), a po tym jakim kto jest czlowiekiem;) Niby proste przesłanie,ale jak widać z niektórych powyższych wypowiedzi, nie dla wszysktich takie jasne:)

ocenił(a) serial na 8
asiula1205

osobom*

użytkownik usunięty
asiula1205

Zgadzam się z Tobą w 100%.

ocenił(a) serial na 3
asiula1205

Sorki ale ty chyba nie widziałaś skrajnie nietolerancyjnych osób, nie pisałem że nie ma przesłania, bo i owszem porusza pewne problemy życiowe, ja dotrwałem do 3 sezonu i wtedy powiedziałem sobie dość, za dużo gejostwa, ba nawet transa w obsadę wstawili, dla mnie za wiele.