PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110541}

Glina

2003 - 2008
8,1 26 tys. ocen
8,1 10 1 26438
7,7 6 krytyków
Glina
powrót do forum serialu Glina

Pewnie każdy na to wpadł po dzisiejszym odcinku. Na 90% jest każdy pewien że Kosmę zabił ten z wydziału narkotyków - taki cwaniaczek - skorumpowany kundelek udający pudelka. Skąd by miał na taki domek ? A ci jego kumple z grilla - czysta recydywa.
Chciałbym się mylić bo nic nie będzie miało posmaku niespodzianki :D

Jordan66

No takie skojarzenia sie nasuwają, tym więcej ze Gajewski sam powiedział że za zabójstwem prawdopodobnie stoi policjant. Dziwi mnie tylko jak na to wpadł i dlaczego podzielił sie tą wiedzą właśnie z tym od narkotyków. Może wszytko sie wyjaśni za tydzień:)

bujewskip

"Może wszytko sie wyjaśni za tydzień:)"
Wyjaśniło sie, więcej niepowiem, jeśli jesteś ciekaw to odsyłam na itvp.pl.

ocenił(a) serial na 10
bujewskip

Zabójca Kosmy pozbierał łuski z miejsca zbrodni to był chyba 1 sygnał dla Gajewskeigo. Część 17 najlepsza z drugiej Gliny i ratuje klimatem nazbyt czytelne wątki i infantylne wątki(cyganie zwłaszcza)

ocenił(a) serial na 10
bartolini_2

Odcinek 2x02, motyw z mokrą peruką. Od chwili kiedy sąsiadka powiedziała o zmokniętej brunetce wiedziałem że to ten charakteryzator przebrał się za kobietę ale Gajewskiemu zajęło jeszcze 20 minut odcinka by dojść do tego mimo że z założenia widz serialu kryminalnego wie tyle samo ile bohater.

Abruzzi

Ja tego pedzia podejrzawałem od samego początku jak tylko go zobaczyłem...
A Gajewski właśnie na czym oparł swoją tezę że policjant zabił Kosmę ? Łuski przecież pozbierać każdy może.
.

ocenił(a) serial na 10
Jordan66

Już jak ta aktoreczka w charakteryzatorni robiła nazbyt sugestywną awanturę o mokrą perukę to był to nader czytelny sygnał...
Poza tym grill u Antczaka - 1 podejrzane typy dające sobie sygnał, iż Gajewski przylazł.2- nadmierny przepych jak na balandze u psa, dający do zrozumienia, że nie jest to "uczciwy kundel" 3- przedstawiony bardzo wymownie Antczak jako damski bokser. I to wszystko w ciągu paru minut daje zbyt czytelny sygnał, że Antczak się skundlił (jak to mawia Gajewski).
W pierwszej serii tak łatwo nie dawało się odgadywać wątków czysto kryminalnych( np. odcinki z Dereszowską jako Adrianną Kuś vel Magdą Lipiec, czy sprawa " Grabka")
Kunszt starego lisa Pasikowskiego i WYBITNI aktorzy (Barciak-rewelacja) powodują jednak, że nie sposób się oderwać od Gliny- I OTO CHODZI!!!!
SKANDALEM JEST PORA EMISJI SERIALU (nie dość że nie prime-time, to jeszcze nie ma dokładnej co do minut pory),ja wiem że nie jest to produkt dla masowej widowni ale qwa czy już NAWET (podkreślam to słowo) NAWET raz w tygodniu wymagającym trochę więcej widzom nie daję się szansy...
Już czytam dane o obniżeniu przez Glinę 2 pasma oglądalności- Milutcy zapomnijmy więc o 3 serii. Euro 2008 też nie będzie antenie TVP ale płaćmy Kochani z uśmiechem " daninę publiczną" na misję prywatną-spłacenia kredytu na piękny domek pod W-wą przez parkę dziennikarzy wracających do TVP z Polsatu za bajońskie wynagrodzenie. Gajewski pewnie by zapłacił " od wielkiego dzwonu" i to po wielkiej wódzie. A WY Kochani?

bartolini_2

Glina ma mniejsza oglądalność niż Pitbull co mnie zaskakuje... przy takiej promocji, wywiady, czaty... Niestety ludzie wolą ciamciaramcie czyli ludzi bez wyrazu, mdłych i włazidupskich. Dlatego wygrywa PO, Kryminalni a 10 mln ludzi ogląda m jak miość...

ocenił(a) serial na 10
bartolini_2

To nie były podejrzane typy tylko tajniacy. To oni z Gajewskim i Antczakiem zatrzymali Matrixa i tego drugie w klubie w poprzednim odcinku, tzn. 15.
2 - racja skąd forsa na taką chatę.
3 - Antczak był na bani i nie panował na tym, co robi.
Też jestem porażony danymi o oglądalności, ale nie odpuszę i zobaczę wszystkie do końca. Dlaczego tak niska? Bo Pasikowski jest za dobry, więc dali mu inną porę nadawania. Myślą, że jak jest taki dobry to poradzi sobie z frekwencją bez względu na emisję. Wtedy po 3 serii i zamiast tego dadzą jakiś super (wróc) SUPER-gniot.

ocenił(a) serial na 10
Jordan66

Mnie sie zdaje ze on mu to specjalnie powiedzial..

chatte_2

"Pitbull" schodzi na psy.Zaczyna przypominać film "Forest Gump",co kiedykolwiek zdarzyło się w Polsce,policjanci z pitbulla tam byli.Chyba chodzi o mało rozgarniętego widza który coś tam słyszał,ale nie wie dokładnie gdzie i kiedy.Np;minister dzwonący na dworzec PKP z prośbą kupienia hamburgera dla znajomej pasażerki pociągu.I tak człowiek oglądający serial myśli:faktycznie! coś takiego gdzieś słyszałem,ale nie
pamiętam gdzie i kiedy,ale coś takiego było,fajny serial. Chyba nie o to chodzi w serialu żeby był kroniką kryminalno-polityczną ?

Jordan66

o jakim spóznionym zapłonie mówisz? Przecież od razu było widać, że Gajewski podejrzewa tego od narkotyków, a jego zachowanie na grillu jeszcze go w tym utwierdziło, przecież nie zakuje go tylko za to, że go podejrzewa.

pmichalo

Jakby podejrzewał Antczaka to by mu nie mówił że podejrzewa jakiegoś psa, przecież ten Antczak może nawet zabić Gajewskiego i jeszcze będzie miał poklask mafiozów któzy mu płacą.

ocenił(a) serial na 10
Jordan66

Kolego Jordanie66, Antczak odpali samobója!!! A dlaczego też Gajewski nie miałby go wpuszczać w 'pole"? Ba a czemu nie? Ponieważ nasz Andrzejek w drugiej serii, działa bardzo schematycznie niczym ze starego podręcznika do kryminalistyki za 9.90zł, zwłaszcza rozdział " Wersja śledcza i analiza kryminalna" I mówię z góry że nie jestem psem ani prokuratorem, tylko słabo " kręci" scenarzysta.

bartolini_2

koledzy mam proźbę żeby nie opisywać odcinkow których jeszcze nie było na ekranie TVP. wiem ze niektórzy są juz kilka częsci do przodu ale są też tacy którzy nie wiedzą co sie stanie i to też trzeba by uszanować....

Jordan66

bez przesady z tym zabijaniem, przecież wiadomo, że jak się nie ma na kogoś "kwitów", a ma się tylko wobec niego mocne podejrzenia, to najlepiej gościa podpuścić a ten sam się wkopie, lub zrobi jakiś błąd, to zresztą nie pierwsza taka akcja w tego typu filmach.

pmichalo

Podpuścić, albo nie podpuścić. W innej sytuacji może taki podejrzany to mógłby niszczyć dowody, wynieść coś z domu, zakopać w lesie itp.
To ryzykowna gra i może się skończyć odwrotnym skutkiem niż Antczak.

ocenił(a) serial na 8
Jordan66

Antczak faktycznie się zastrzelił...Tylko dlaczego tak szybko?

użytkownik usunięty
Falcon612

Samobójcza śmierć przy muzyce disko polo - na mnie to zrobiło największe wrażenie ;-)

Odcinek świetny coraz lepsze te "gliny" są. Myśle, że pod koniec serii bedę mógł powiedzieć, że drugi sezon był lepszy od pierwszego. A popełnienie samobójstwa przy muzyce Disco polo to rzeczywiście majstersztyk. Czy mi sie zdaje czy Antczak był wtedy troche pijany?

lord000

niestety ogromne rozczarowanie, takiej dawki prymitywnej manipulacji o antysemickich, homofobicznych,rasistowskich, uzbrojonych po zeby, nie cofajacych sie przed niczym czlonkach "bojowki narodowej"( czyzby mlodziez wszechpolska :( ) , czytajacych na swoich spotkaniach ulotki katolickie a po godzinach mordujacych ROMOW( nie cyganow) i gwalcacych samotne kobiety ja wielbiciel gliny nie przetrzymalem. brakowalo jeszcze koncowych napisow, w ktorych wyjasniono by oslupialemu ogladaczowi ze tak wlasnie wygladalaby teraz polska po jeszce jednym roku rzadow faszystowskich kaczek.
ale mimo wszystko jezeli cena powstania tak dobrego serialu ma byc taki jeden "odcinek edukacyjny" to nie jest to ona zbyt wygorowana

awilko

Może tylko dlatego Pasikowski dostał kasę na serial bo obiecał zrobić taki wątek... nie zapominajmy że ta seria kręcona była jeszcze za rządów poprzedniej koalicji więc to podobny efekt jak w Kiepskich, obsrać LPR za wszelką ceną. A od tej lanowanej w mediach na każdym kroku poprawności politycznej i współczucia dla wszystkich byle nie dla Polaków to mi sie rzygać chce.

Jordan66

Dla mnie wątek romski był prosty i dośc liniowo skonstruowany, ale jak najbardziej prawdopodobny. W wielu mniejszych miasteczkach w Polsce mozna ujrzec plakaty ugrupowań o charakterze nacjonalistycznym, a im mniejsza osada tym podejście do mniejszości bardziej niechętne. To jest serialowa fikcja, ale fanatyzm tych ludzi został nieźle przedstawiony i to nie żadne zapotrzebowanie na poprawnośc polityczną tylko wątek jak najbardziej prawdopodobny.

bujewskip

Nie w Polsce, organizacja narodowe tutaj to nie jakiś Ku Klux Klan co organizuje polowania na ludzi. Wspominano tu że za bardzo Glina czerpie z amerykańskich wzorców - teraz rozumiem dlaczego.

Jordan66

Niemal każdy film Pasikowskiego jest czerpany z amerykańskich wzorców. Taki styl ma ten reżyser.

Jordan66

Ale ciężkie pobicia na tle wyznaniowym i rasowym sie zdazały, wiec sytuacja przedstawiona w serialu nie jest jakąś alternatywną rzeczywistością

bujewskip

Ciężkie pobicia, okay, Ale nie polowanie na ludzi z bronią myśliwską.
I jeszcze współpraca policji przy mordowaniu cyganów - brawo, takiej bajeczki szkalującej Polskę nie widziałęm dawno.
Jeśli już kogoś mordują to Polaków na Zachodzie, w Irlandii, Szkocji, Anglii ile Polaków dostało wpierdol ? Przy tym wszystkim Polska wydaje się bardzo tolerancyjnym krajem, tylko media chcą wam wzbudzić kompleksy ksenofobii. A tekst Gajewskiego że czasem żałuje że się urodził w tym kraju to już w ogóle postawa godna do naśladowania.

Jordan66

"Polska wydaje się bardzo tolerancyjnym krajem"

Z tym zdaniem mam kłopot, jak sobie przypomne nagonki na Żydów z roznych stron, parady równości atakowane przez wszechpolaków i wiele innych zachowań prawicowych środowisk to na prawde mam wątpliwości. Polowanie na Banasia urządzili dopiero po tym jak odkrył zwłoki romów, więc chlopcy mieli potrójne zabojstwo na koncie i nie wiele do stracenia. Zabojstwo policjanta to ostatnia deska ratunku w tej sytuacji przed pewnym dozywociem. Policjant musiał podzielac poglądy faszystów dlatego krył im tyłki, do tego dochodzi aspekt senatora, szychy w regionie.

bujewskip

Już tej poprawności politycznej nie można czytać. Kolejny raz Polacy są kłamliwie pokazani jako cyganożercy (i oczywiście żydożercy - polskie obozy koncentracyjne dla żydów i cyganów). To napewno potomkowie Polskich nazistów z polskich obozów zagłady dziś w Polsce polują na cyganów. Jeszce tylko brakowało żeby Młodemu w tropieniu ksenofobi pomagał interpol i niemieckie BND (potomkowie Schindlega broniący żydów). Pasikowski niestety dałączył do salonowego widzenia Polski zdefinowanego w 1989 roku przez michnikowszczyznę. Polak to ciemny katol, który goni z bejsbolem pedałów (sorry gejów) i gwałci cyganki (sorry romki). Partia narodowa to nacjonalistyczna a jej młodzierzówka to mordercy. Tego skundlenia się po Pasikowskim nie spodziewałem. Kolejny scenariusz do Gliny 3 powinien pisać Jan K. Gross (Sąsiedzi, Strach), a kolejne odcinki niech dodają do gazety wybiurczej.

rekinpri

Moim zdaniem Pasikowski nie przesadził, w końcu w gazetach ciągle czytamy o przypadkach ksenofobii w naszych miastach i miasteczkach, ledwie parę dni temu opisano historię pobicia w biały dzień w parku czarnoskórego lekarza w Elblągu. Znam trochę społeczność miasteczek i tam obce nacje są traktowane jak obce ciała. Poza tym gdyby było tak zupełnie niewinnie, to UEFA nie zwracałaby uwagę na kwestię rasizmu jako jeden z newralgicznych problemów przy organizacji Euro 2012, nieprawdaż?

kris790

Masz rację, to tylko w Polsce czarnoskórych piłkarzy obrzucano bananami. Pasikowski nie pokazał że całe społeczeństwo to rasiści, pokazał tylko pewną miejscowośc i częśc ludności o bardzo radykalnych poglądach. Słowa "wszyscy" i "wszędzie" to nadużycie. Nie zgadzam się że każdy Polak to ksenofob, ale nie zgadzam się też że ksenofobii i antysemityzmu w Polsce nie ma.

bujewskip

Wszędzie jest ksenofobia i rasizm, tylko nie wiem czemu cały świat robi z Polaków ciemnogród i to przy wydatnej pomocy "Polaków".
Pobić czarnego lekarza to nie to samo co wystawienie cyganów przez policje miejscowym huliganom. To wyglądało u Pasikowskiego tak jakby rasizm był naczelną doktryną w tym kraju na której straży stoją urzędnicy, politycy i policjanci...
Michnik zbiera źniwo swojej propagandy :/

Jordan66

szkoda czasu na wyjasnianie przeciez " w gazetach ciągle czytamy o przypadkach ksenofobii w naszych miastach i miasteczkach". czasami wydaje mi sie ze niedlugo bedziemy jedynym krajem w europie zamieszkalym przez "prawdziwych europejczykow"
pzdr

Jordan66

wybacz ale smiesza mnie takie wypowiedzi ( do Jordana), ojej jacy my biedni , my Polacy wyzyskiwani przez inne narody a co gorsze jeszcze sie znalazl taki Polak co pokazuje zle strony naszego kochanego narodu.
A wracajac do Gliny to policja nie wystawila cyganow jakims "miejscowym chuliganom" bo jednym z tych miejscowych chuliganow jak zapewne zauwazyles byl syn bogatego kolesia ktory trzymal cale miasteczko w garsci. i jeszcze nie generalizuj bo to, ze tam jest przedstawiona taka sytuacja nie oznacza ze tacy sa wszyscy... pomysl tak na zdrowy rozsadek, czy nawet w jednym procencie nie jest mozliwe to co sie tam zdarzylo?

noir_watcher

Nawet w jednym promilu by się nie zdarzyło.
Jak się sami nie będziemy szanować to nie oczekujmy że ktoś nie nazwie cię za granicą brudasem, złodziejem i rasista z Polski przyjacielu.
Nie ma jak budowanie własnej godności narodowej poprzez wbijanie od małego dzieciom w jakim to złym narodzie się urodził.

Jordan66

Ale kinematografia nie ma na celu pokazywac jak "fajnie by było gdyby cos.." tylko ma przedstawiac realia. To że w serialu pokazuja morderstwo to nie znaczy że kazdy Polak to morderca, jak pokazuja gwałt to nie znaczy ze kazdy Polak to gwałciciel, ale nie da sie zaprzeczyc że patologie sie zdarzają. Oskarzenia o ksenofobię są niejednokrotnie uzasadnione. Nie znam kraju w którym "katolickie" radio obrazalo by żydów i prowadziło dywagacje kto żydem jest a kto nie. Dołóz do tego nagonke w Kościolach i pseudonaukowe tezy o Żydach i innych mniejszościach. Nie za dobrze rozumiem twoją argumentację( Jordan). Co tu ma Michnik?? Rozmaiwamy o nacjonalizmie i jemu podobnych a Ty wyjeżdzasz z tekstami jak na wiecu PiSu. Może jeszcze wszytkiemu winny jest układ, media, TVN i zabojcy Popiełuszki??? Jarek kaczyński tez twiedził ze w Polsce nienawiści i rasismu nie ma, pod warunkiem ze myslisz tak jak on.

bujewskip

Zgadzam się z przedmówcą, nie można generalizować. Zresztą, pewien mój znajomy z Meksyku, nawiasem mówiąc gej który miał okazję być w Polsce powiedział, że czuje się szczęśliwy, że studiował w Pradze, gdyż Czesi są o niebo bardziej tolerancyjni dla mniejszości i innych orientacji niż Polacy.

Jordan66

skoro mowisz, ze niemozliwe to nie pozstaje mi nic innego jak zyczyc Ci milego dnia:) pozdro

noir_watcher

Niestety Polska to bardzo nietolerancyjny i zawistny naród to nie ulega wątpliwości. I nie ma co sie dziwić, że nazywają nas tak na zachodzie. Mentalność jest dalej taka sama jaka była za komuny. Osobiście mam w dupie PiS, PO, LiD, PSL i inne pseudo partie. Wszyscy są siebie warci. NIGDY nie potrafią przełożyć swoich zasranych interesów dla dobra narodu. Dzieki nim zrobią z naszego narodu pośmiewisko na arenie międzynarodowej, bo zabiorą nam EURO. ŻENADA...
Coraz bardziej myśle nad emigracją z tego kraju bo niewiele mnie już tu trzyma. W kraju w którym nienawiść i zawiść jeden wobec drugiego górują nie da sie nic zbudować. POwcy z PiSowcami będą sie zabijać o stołki a my będziemy sobie jeszcze biedne żyć ze 30 lat...spłacając długi tow. Gierka.
Sorry za OT coś mnie napadło.

lord000

Wracając do tematu to kiedyś słyszałem, że ok 100000 polaków należy do organizacji o charakterze nacjonalistycznym(Combat18 itp)...

lord000

To żesz sie chyba przesłyszał.
A może jeszcze kupują broń od Al-kaidy ?
Może zabili 10000000000000 cyganów ?
A co do Czech i Słowacji - tam to dopiero jest niechęć do Cyganów. Chyba każdy słyszął parę lat temu o 3 metrowym murze jakim się oddzielili od nich Czesi ?

ocenił(a) serial na 9
Jordan66

Ale co się dziwić niechęci do romów? Oni na nią sobie starannie sami zapracowali. Wiadomo że są różni ludzie, lepsi i gorsi, ale jak się cotrochę słyszy że cygan coś ukradł to etykietka złodzieja przylgnie do całego narodu.

ocenił(a) serial na 10
jarema_4

Są ludzie lepsi i gorsi? Romowie są gorsi, bo któryś z nich coś ukradł? Sugerujesz, że wszyscy tacy są?

użytkownik usunięty
kris790

http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,5243949.html

Przykre, ale rzeczywiście takie przejawy wrogości mają miejsce, i jak widać, niektóre dzieciaki są z nich wręcz dumne :-( Ale na ile prawdopodobna jest sytuacja przedstawiona w serialu, to by chyba można dyskutować miesiącami.

ocenił(a) serial na 10
Jordan66

Gdybyś się trochę zainteresował historią, to wiedziałbyś, że w latach 90. zamordowano w okolicach Nowej Soli troje (tak, właśnie troje!) Cyganów/Romów... Poczytaj sobie trochę, a dowiesz się, ile w "Glinie" prawdy a ile fikcji.

użytkownik usunięty
SmoothRider

Z jednej strony - jaka jest polska "prowincja" to każdy widzi, a taka sytuacja przynajmniej częściowo mogłaby się zdarzyć (no bo gdzie niby są ci uzbrojeni po zęby w broń palną neonaziści, trzęsący okolicą do spółki z politykami, urzędnikami i policją?), a przede wszystkim warto pamiętać, że to jest tylko serial.
Z drugiej jednak strony, Pasikowski chyba niepotrzebnie taki wątek zawarł w tym skądinąd świetnym serialu. Ani on zaskakujący, ani ciekawy - miałem wrażenie, że został zrobiony nieco na siłę. Nie chcę uprawiać martyrologii, nie jestem także żadnym narodowcem, ale prawdą jest, że Polacy są pokazywani za granicą w złym świetle, jako naród sfanatyzowanych katolickich nazistów, którzy tylko czekali na przyjście Hitlera, by wymordować Żydów. W każdej społeczności czy narodzie są ludzie uczciwi i porządni, a są też kanalie - zarówno wśród Polaków, Niemców i Czechów, jak i Żydów czy Romów. Niestety w przypadku Romów wielu z nich zasłużyło sobie na swoją złą reputację i to jest niepodważalny fakt nad którym dyskusji być nie może.
Pasikowski niepotrzebnie wpisał się w nową niechlubną tradycję i przedstawił polskie małe miasteczko jako ciemnogród etc. szkoda że jeszcze jakiś ksiądz-pedofil nie współpracował ze "złymi". Porównania z publicystyką Michnika, które tak krytykujecie, były tu jak najbardziej na miejscu. A już ten końcowy tekst Gajewskiego, że się czasem wstydzi Polski, był jak ulał cytatem z jakiegoś Geremka czy innego mądralińskiego.
Reasumując - apeluję o rozwagę i zdrowy rozsądek. Koniec końców to tylko film i nie ma co przeżywać, ale Polska to jednak nie Rosja, gdzie zabija się mieszkańców Kaukazu na ulicach i w tramwajach i umieszcza nagrania tego w Internecie.