PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110541}

Glina

2003 - 2008
8,1 27 tys. ocen
8,1 10 1 26563
7,7 6 krytyków
Glina
powrót do forum serialu Glina

Pittbull vs Glina

ocenił(a) serial na 9

Obejrzałem oba seriale w przeciągu miesiąca i oboma jestem zachwycony. Różnią się dość mocno. Glina to taki zdecydowanie bardziej mroczny, filmowy obraz. Genialny scenariusz i genialne role Braciaka i Radziwiłowicza. Jako kino bardziej mnie ruszył Glina - po pierwszy odcinkach myślałem, że Pitbull jest znacznie lepszy, ale po obejrzeniu dwóch sezonów postawiłbym znak = pomiędzy tymi serialami. Pitbulla na pewno łatwiej się ogląda, bo jest tam więcej życia osobistego gliniarzy itd. , a Glina skupia się praktycznie tylko na śledztwie i trupach z małą domieszką życia osobistego postaci.

SPOILER SPOILER SPOILER

Szkoda, że Glina skończył się śmiercią Gajewskiego, bo to zamknęło w zasadzie drogę to nakręcenia kiedykolwiek 3 sezonu, chociaż z drugiej strony na siłę można Gajewskiego odratować, ale raczej nigdy Pasikowski nie zrobi kolejnej serii, bo Radziwiłowicz jest już za stary.

ocenił(a) serial na 9
Xsaav

nie wiadomo czy umarł, furtka jest otwarta na 3 sezon ;]

ocenił(a) serial na 9
Xsaav

Jak dla mnie Pitbull miał zdecydowanie lepsze postacie drugoplanowe, ciekawsze główne wątki i lepiej napisane dialogi. Do tego w Pitbullu nawet udało się twórcom parę zabawnych motywów wpleść, a w Glinie chyba nie ma nawet jednej zabawnej kwestii (może oprócz nawiązania do "Psów" w jednej scenie z Chrześcijańską Unią Jedności).

Glina ma klimat i świetnego głównego bohatera, ale wg. mnie jest nieco słabszy od Pitbulla.

ocenił(a) serial na 9
Xsaav

wg. mnie oba zasługują na miano najlepszych kryminalnych seriali ostatnich lat, z lekka przewagą Glin, godne polecenia o podobnej tematyce to oficer/oficerowie, krew z krwi,
Glina przebija o milion lat takie gnioty jak CSI

ocenił(a) serial na 9
MegaMC

Ja już wolę CSI niż Oficera. Obejrzałem jeden odcinek i podziekowałem. Badziew.

ocenił(a) serial na 10
Xsaav

To właśnie źle zrobiłeś bo pierwszy odcinek rzeczywiście za dobry nie był. Później akcja się rozkręca.

ocenił(a) serial na 7
Xsaav

SPOILER

Według wywiadów z Maciejewskim gdyby doszło do realizacji trzeciego sezonu - a nie dojdzie, bo celowo uje bali ten serial - to Gajewski przeżyje.