PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110541}

Glina

2003 - 2008
8,1 27 tys. ocen
8,1 10 1 26542
7,7 6 krytyków
Glina
powrót do forum serialu Glina

Jak myślicie czy są jakieś podobieństwa między tymi dwoma dziełami, Franz Maurer to prawie
archetyp polskiego superbohatera i gangstera, byłego UB-eka. Gajewski to jego odwrotność, no
może po za tym że jest uparty. Co myślicie ?

ocenił(a) serial na 9
Klemens1990

Ja bym raczej porównał Gajewskiego do Gebelsa z Pitbulla, według mnie dość podobne postacie, bardzo twardzi ale uczciwi (a do tego świetnie zagrani przez Grabowskiego i Radziwiłowicza).

użytkownik usunięty
Carlitos

Franz Mauer to przykład człowieka, który szuka przyjaźni, wierzy w miłośc. Gajewski jest po przejściach - woli zapomniec o wszystkim. Tak na marginesie to w serialu były świetne zdjęcia - w ,,Pokłosiu'' tego nie ma. Pasikowski potrzebuje dobrego operatora. Zdjęcia w filmie Pasikowskiego to najważniejsze w tej chwili.

użytkownik usunięty

Obsada Glina3:

Gajewski - Artur Żmijewski
Młody - Borys Szyc
Policjanci - Jacek Braciak, Zbigniew Zamachowski, Piotr Polk, Michał Koterski
Gangsterzy - Eryk Lubos, Zdzisław Wardejn, Henryk Gołębiewski, Lech Dyblik, Mirosław Zbrojewicz
Dziewczyna młodego - Roma Gąsiorowska
Dziewczyna Gajewskiego - Justyna Steczkowska
Właściciel baru - Jerzy Stuhr
Właściciel restauracji - Cezary Żak
Właściciel supermarketu - Marian Opania
Lider w McDonaldzie - Robert Wabich
Dozorca - Sławomir Orzechowski
Pracownik na stacji benzynowej - Jan Frycz

Cała obsada to moje wyobrażenie (tylko Pasikowski obsadza)

ocenił(a) serial na 10

Skąd taki, przepraszam, ale idiotyczny pomysł z obsadą ? Mam oczywiście nadzieję że to ponury żart, z obecnej sytuacji w polskiej telewizji, chyba nie uważasz żeby Żmijewski zagrał za Radziwiłowicza ... bo jeżeli żartujesz, to fakt, dobra ironia. Ps. Skąd taki post pod tym tematem, chyba porównanie Franza i Gajewskiego, nie ma za wiele wspólnego z Twoim wyobrażeniem o ''nowej'' obsadzie ''Gliny III''

użytkownik usunięty
Klemens1990

Moim zdaniem nie powstanie żadny film w stylu lat 90-tych. Nie będzie ani kolejnej części filmu Psy, ani Glina, ani Reich, ani Billboard, ani Młode wilki, ani Sara, nie będzie także kolejnej części filmu Kroll, Słodko-gorzki. Nie powstanie również żaden film Pasikowskiego w stylu lat 90-tych. Żaden reżyser moim zdaniem nie będzie kręcił tak jak w latach 90-tych. Będą nowe oryginalne pomysły, komedie, które czasami śmieszą, Bogusław Linda, Cezary Pazura czy Artur Żmijewski wystąpią może w jakiś głównych rolach, które jednych rozczarują, a drugich mniej. Bardzo zdenerwowałeś się chyba moją obsadą, a to moje wyobrażenie, moje marzenie. Jesteśmy w miejscu, gdzie każdy może miec swoje marzenie, może, że chcesz komuś je zabrac.

użytkownik usunięty

A widział ktoś pierwszy odcinek Gliny? Czy komuś podobała się w filmie rozmowa Roberta Gonery z Pulpetem. Moim zdaniem to jedyna ciekawa scena w serialu.