To miał być żart? Nie mam pojęcia, co twórcy sobie myśleli. To czysta kpina. Mogli chociaż zmienić jej imię:/
"Nana" to manga Ai Yazawy. Jest tez anime. Swoją drogą bardzo polecam. "Nana" jest genialna. http://www.filmweb.pl/serial/Nana-2006-301010
Czyli chodziło o to, że w obu mangach występuje bohaterka nie tylko o tym samym wyglądzie, ale i imieniu, tak? Dziękuję za polecenie 'Nany'. Przyznam, że od kiedy przerwałem oglądanie Naruto Shippuuden ok 200 odcinka i Bleach ok 300 odcinka, to aż do wczoraj nie oglądałem żadnego anime (poza sporadycznymi powtórkami Dragon Ball Kai). Wczoraj obejrzałem 1 odc. Golden Time, spodobała mi się postać Kaga Koko i dziś jestem już po obejrzeniu całej serii :) To IMO całkiem ciekawa i zabawna historia. Tylko jedna rzecz twórcom nie wyszła - odzyskiwanie pamięci po amnezji wcale nie wiąże się z utratą nowych wspomnień po wypadku. Czy mogłabyś polecić mi coś podobnego do tego (i stosunkowo krótkiego, tak ok 20-30 odcinków)?
Coś podobnego do Golden Time? Hmm... niech pomyślę. Czy bohaterami mogą też być uczniowie szkoły średniej? Wolisz komedię czy bardziej okruchy życia, dramat?
Tak, twórcy "zerżnęli" postać Nany. Nie wiem, czy występuje też w nowelce (na podstawie nowelki powstało anime). ale dla mnie to był największy minus tej serii. Lubie różne "smaczki" zapożyczone z innych anime, ale to już było za dużo. Obejrzyj Nanę, a będziesz wiedział :) to anime w sam raz dla kogoś dojrzalszego.
Bohaterami mogą być uczniowie szkoły średniej. Element komediowy zdecydowanie wskazany! I żeby seria nie była za długa (właśnie z powodu długości przerwałem oglądanie anime/czytanie mangi np. Naruto).
Co do 'Nany', to przyznam, że zainteresowałaś mnie tym trochę, ..ale ja nie lubię subkultury heavy-metalowej (podobnie jak innych subkultur - klasyka, konserwatyzm, tradycja to są moje klimaty) ... Jeśli to jest jakiś z wątków pobocznych to ok, ale jeśli jeden z głównych wątków - to nie dla mnie.
Co do Golden Time - to nie uważasz, że trochę za mało rozwinięto tam fabułę związaną z Yanagisawą? Pierwszy odcinek dawał poniekąd do zrozumienia, że będzie odgrywał on jednak trochę większą rolę. Twórcy anime mogli bardziej rozwinąć jego relacje z Lindą, a całość zamknąć w ok 30 odcinkach.
Co do "Nany" to jednak zachęcam do obejrzenia chociaż kilku odcinków. Anime opowiada o członkach dwóch zespołów (japoński rock/pop), a także o ich życiu prywatnym. Jest z gatunku dramat, okruchy życia, romans, muzyczny. Nie jest to jakieś cukierkowe anime, a poważne. Pokazuje, że w życiu nie zawsze jest kolorowo. Mocna kreska i wspaniała, aczkolwiek smutna historia (to jest właśnie mistrzyni Yazawa!). Muzyka w tym anime jest genialna! To jedno z anime, które ma najlepszy soundtrack (przynajmniej dla mnie). Także polecam, polecam. Zobacz, a nóż Ci się spodoba :)
Hmm.. podam Ci tytuły anime, które mogą Ci się spodobać i które nie są tylko komediami. Może niektóre już oglądałeś. Mam jednak nadzieję, że trochę pomogę i znajdziesz coś dla siebie z tej listy :)
- Toradora - anime twórców Golden Time. Komedia szkolna. Nawet dobra, ale dla mnie główna bohaterka była strasznie irytująca. Chociaż męska część ją uwielbia (sądząc po różnych komentarzach). Jeśli lubisz motyw tsundere, to powinno Ci się spodobać
- Lovely Complex - jedna z najlepszych komedii jakie oglądałam :) jeden z moich ulubionych tytułów
- Special A
- Kaichou wa Maid-sama
te dwa tytułu to komedie romantyczne, oczywiście szkolne. Mnie się bardzo podobały, ale nie wiem czy Tobie też przypadną do gustu. Jeśli masz tyle lat, na ile wskazuje Twój nick, to nie wiem czy to będą odpowiednie tytuły dla Ciebie. Chociaż spróbować zawsze można:) mnie osobiście podoba się wiele różnych anime bez względu dla jakiej grupy wiekowej są przeznaczone :)
- Itazura na Kiss- komedia, romans, troszkę dramatu. Pokazuje nie tylko bohaterów w trakcie szkoły średniej, ale także ich późniejsze życie. Jedno z moich ulubionych anime. Także doskonała komedia :)
- Tonari no Kaibutsu-kun - szkolna komedia
- Gin no Saji (Silver Spoon) - świetna komedia! opowiada o uczniach technikum rolniczego. bardzo fajne, lekkie, przyjemne anime
- Hoozuki no Reitetsu - czarna komedia o super-sadystycznym asystencie władcy piekła:D no tak się dawno nie uśmiałam. Nie mam słów, żeby opisać, jak bardzo podobało mi się to anime. Na każdym odcinku miałam ubaw po pachy:D opening też świetny. Taki przesympatyczny, zabawny. Mogłabym go oglądać godzinami. Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju demony, diabły, bogów i odniesienia do japońskich i chińskich legend, to anime jest dla Ciebie!
To by było na tyle z krótkich komedii.
Pozwolę sobie jeszcze polecić kilka tytułów, które mogą Cię zainteresować. Opisy do każdego znajdziesz na filmwebie
- Fruits Basket - genialne anime. Jedno z moich ulubionych. Można też się pośmiać
Clannad 2 sezony - co prawda przez pierwszy sezon bardzo się męczyłam, ale za to drugi rewelacja! W pierwszym bohaterowie chodzą do szkoły, w drugim jest ich życie po szkole. Takie okruchy życia, dramat, trochę fantasy
- Wolf's Rain
- Ao no Exorcist
- Spice and Wolf
- Free - sportowe o drużynie pływackiej
- Another
- Death Note
- Shiki
- Ghost Hunt
- Durarara
- Hataraku Mao-sama
- Usagi Drop
- Shingeki no Kyojin
- Bakuman
Również polecam fimy anime:
- Hotarubi no Mori e
- Okami komodo no Ame to Yuki
- Kotonoha no Niwa
- Byousoku 5 centimeter
a także produkcje studia Ghibli
Mam nadzieję, że jakoś pomogłam :)
A właśnie, co do GT, to również uważam, że za mało było o Mitsuo.
Pomogłaś zdecydowanie. Bardzo dziękuję za tak wiele poleceń :)
Po przeczytaniu opisów zainteresowało mnie w szczególności Lovely Complex (-> 'żyrafy' i 'niziołki') i Hoozuki no Reitetsu.
Jeśli chodzi o Toradora to główna bohaterka wygląda trochę jak przedszkolak i to mnie trochę zniechęca (zakładając, że dialogi są adekwatne do wyglądu). Z drugiej jednak strony jej gestykulacja i mimika, które widziałem na plakatach od razu wzbudzają uśmiech na ustach i wydają się gwarantować dobrą zabawę :))
Mi także podoba się wiele anime, niezależnie dla jakiej grupy wiekowej jest przeznaczone. Uważam zresztą, że w przypadku tego gatunku to jest norma. Mam tyle lat, na ile wskazuje mój nick, a Ty?
Czy wiesz może, czy planowany jest drugi sezon Golden Time? Bardzo chętnie bym zobaczył Kagę Koko, jako zaborczą narzeczoną, a potem 'strażniczkę domowego ogniska' :)
Bardzo się cieszę, że pomogłam :)
Bohaterka Toradory tylko tak niewinnie wygląda. W rzeczywistości to twarda, pyskata "dziewucha". Powinno Ci się spodobać :)
Tak, mam tyle lat.
Nic nie wiadomo na temat drugiego sezonu GT, ale nowelka na podstawie której zrobiono anime wciąż wychodzi, więc może będzie.
Zapomniałam wspomnieć. Nim obejrzysz Hoozukiego, to najpierw zobacz (albo chociaż zapoznaj się) z Tonari no Kaibutsu-kun. W Hoozukim jest fajny smaczek z tego anime :)
Po zastanowieniu dodaję jeszcze do listy
- Tonari no Seki-kun
- Eikoku Koi Monogatari Emma
- Juuni Kokuki