PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 32005
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

Serial generalnie pnie się w rankingu ( zasłużenie ), zdobywając coraz większą popularność, ale jakoś mało jak na razie opinii o postaciach. Gdybym miał wskazać trójkę najbardziej intrygujących:
1. Salvatore Conte, czyli opozycja do ekipy don Pietra. Więcej na ekranie widzimy go, gdy Ciro wyjeżdża do Hiszpanii, co nie przeszkadza by od razu stał się kandydatem do najlepszego bohatera. Jego opanowanie, sposób w jaki stopniowo dawał Ciro do zrozumienia, że nie jest przez niego mile widziane, aż do sceny na statku - mistrzostwo.
Po powrocie do Włoch robił jeszcze większe wrażenie ( historia młodzika, którego wykorzystał Ciro to mój ulubiony wątek, definitywnie), tworząc przed swoim podwładnym wizerunek troskliwego ojca chrzestnego, który ostatecznie rozbija go zabijając Danielino i jego brata - ciężko po zakończeniu odcinka dziesiątego nie mieć dreszczy, dzięki Conte.
Po zakończeniu można się spodziewać, że wpływy don Salvatore się powiększą, na co liczę. Im go więcej, tym po prostu lepiej.
2. Pietro Savastano / Ciro di Marzio.
Kiedy don Pietro trafił do więzienia, wydawało się że bardzo straci na znaczeniu. Tymczasem tam osiągnął chyba swoje serialowe apogeum. Jego małe imperium, które przez kilka odcinków skutecznie utrudniało życie strażnikom świetnie pokazywało jego diabelną charyzmę. Pietro chce telefon - dostaje telefon, chce zamieszania - wystarczy postukać miską o kraty. Najtwardsza ze wszystkich postaci, co szczególnie widać w końcówce, gdzie na jaw wychodzi jego maskarada ( która niestety skutkowała tym, że w drugiej połowie był nieco pominięty, ale od czego ma być drugi sezon, mam nadzieję że zyska na nim, podobnie jak Conte). No i może prozaiczny fakt - jego spojrzenie przeszywało duszę na wskroś.
No i Ciro, główny bohater. Jego największą zaletą było to, że przez większą część nie mogłem zgadnąć, co mu w duszy siedzi. Czy stara się on pomścić Atilla, zemścić się za swoje osobiste urazy, a może po prostu wykorzystać okazję, by przejąć władzę? Był niesamowicie tajemniczy co do swoich intencji, a do tego obdarzony niemałym intelektem, czego dowodzi akcja sprzątnięcia donny Immy ( choć jak się okazało, to ona go przechytrzyła, ale to tylko ukłon w jej stronę - zapobiegawczość Cira i tak jest godna pochwały), no i do tego nie miał żadnych skrupułów, zabijając Manu ( dla mnie jako postać na tym zyskał, pokazał jak bardzo jest realistyczny). Wiedział też, jak odpowiednio balansować pomiędzy Conte, a jego starą ekipą, by ostatecznie odnieść zwycięstwo nad Gennym.
Oprócz nich na uwagę zasługują szczególnie jeszcze Genny i donna Imma, których nie zawsze darzyłem sympatią, ale nie można im odmówić tego, jak świetnymi postaciami byli. Żałuję również, że słabo można było poznać starych mafiozów don Pietra, a szczególnie Zecchinettę.

W_Professional

Swietny kawalek tekstu. Niesamowicie podoba mi sie w tym serialu to, ze tak naprawde kazda postac jest czarnym charakterem, i kazdy sobie przypodoba kogos innego. Osobiscie przez caly sezon bylem za Cirem, a Gennaro i jego matka coraz mocniej mnie denerwowali. Wierzcie mi lub nie, ale o ile dobrze pamietam to chyba w przedostatnim odcinku Gennaro poszedl sie zobaczyc ojcem i bylem niemal przekonany ze Pietro udaje aby zostam wypuszczonym lub areszt domowy. Biorac pod uwage to jak blisko bylem, az podnioslem rece i ucieszylem sie jak dziecko w ostatniej scenie z odbiciem :D

rinleez

Mnie z kolei don Pietro całkowicie zaskoczył, ale cóż... możliwe że byłem bardziej naiwnym widzem. Natomiast po tym jak wszystko wyszło na jaw, trochę mi się zachciało śmiać z tego, że Genny umarł myśląc że jego ojciec postradał zmysły ( choć potem okazało się, że jednak żyje) . Zapewne dlatego, że raczej sympatią do niego nie pałałem, ale postać trzeba docenić bez wątpienia bo jego przemiana choć zbyt szybka, była na pewno ciekawym elementem.

ocenił(a) serial na 10
W_Professional

Genny jest dead? Dostał 2 kulki w okolicy serca, ale czy zginął? Nie jestem pewien.

Mr_Adam91

" ... ( choć potem okazało się, że jednak żyje) ... " . No żyje na 99 % raczej, gest kiwających palców byłby bezcelowy w innym wpadku :)

W_Professional

Nie chodzi o to ze Ty byles naiwny a nie. Po prostu uwazalem ze wylaczenie wlasciwie najwazniejszej postaci w serialu poprzez jakies zalamanie psychiczne byloby totalna glupota :)

rinleez

Jestem mega ciekaw jak sie potoczy nastepny sezon. Genny wyjdzie ze szpitala, Conte i Chiro znowu beda miec na pienku. Co zrobi Pietro? Powie Gennemu ze ten dostal nauczke i nastepnie sprobuje od nowa zlozyc jakas ekipe starcow? Jaki bedzie mial stosunek z Chirem? Co zrobi z faktem ze ten postrzelil jego syna i zabil jego zone? Mozna dziesiatki wersji wydarzen wymyslac, scenarzysci sobie otworzyli furtke bardzo szeroko.

rinleez

Obstawiam, że pod koniec sezonu Ciro urośnie w siłę, ale początki łatwe nie będą. Mam nadzieję na ekspansję Conte i jak już mówił zwiększenie jego czasu antenowego :)

W_Professional

Conto to Ojciec Chrzestny 2014 roku, rola wykreowana przez niego to zbiór emocji przez który człowiek nie jest przekonany że to Mafiozo tylko król, władca, mocarz, najlepsza rola mafioza razem na równi z Brando(wiadomo gdzie).

Cały serial razem z aktorami to mistrzostwo, i co nie da się zrobić mistrzowskiego serialu w Europie? da się i to jest moja pozycja Top 1 w serialach, ten serial powinien zobaczyć każdy kto pragnie dowiedzieć się co to dobry serial.

Zobaczymy jak będzie w 2 sezonie, troszkę poczekamy ale to musi się udać.

Sneak

Zamiast po raz kolejny wychwalać don Salvatore powiem tyle: https://www.youtube.com/watch?v=1xvQ0c_iKVY . Po prostu najwspanialsza scena w całej serii :)