A mógłbyś mi tak w skrócie przedstawić zarys fabularny i porównać do jakiegoś serialu?
Wątek główny - walka o władze, w tle zmiana generacyjna. Poza tym twórcy serialu afirmują posiadanie mózgu i jego używanie.
Nie przypominam sobie żadnego serialu podobnego do niego. Żadnych pseudoartystycznych pochwał dla mafii. Brud, smród i włoskie slamsy. Pięknie pokazany mechanizm działania (może w gomorrze fabularnej zrobiono to lepiej, ale to wynika z różnych konwencji). Na romantyczny wieczór z drugą połówką się nie nadaje. Dużo akcji (na szczęście nie w hoolwoodzkim stylu), dużo trupów.
Jest jeden serial podobny jeśli chodzi o seriale gangsterskie. "Peaky Blinders". Największą różnicą jest, że toczy się w innych czasach ale polecam bo też nie jest w "hollywoodzkim stylu".
dzisiaj skończyłem pierwszy sezon i czekam na drugi :) dawno nie widziałem serialu, który miałby tak przewrotną fabułę, która nie jest przy tym sztuczna. Surowe, twarde kino bez skrupułów. Ciężko znaleźć jakieś minusy. Jedyny to chyba to, że narazie jest tylko 1 sezon i trzeba czekać ;)
Mega dziękuję za opinię, skoro polecacie to w weekend obejrzę cały sezon i podzielę się opinią! :)
Serial jest świetnie zrealizowany i zagrany, sporo zwrotów akcji, intryg. Produkcja ta przybliża widzą funkcjonowanie włoskiej mafii, i nie ma w tym upiększania, większość bohaterów to zimne dranie którym lepiej nie wchodzić w drogę. A jeżeli już miałbym do czegoś się doczepić, to do długości odcinków, niektóre są zbyt krótkie.
W drugim sezonie bardzo możliwe, że odcinki będą dłuższe, coś jak dwa pierwsze odc sezonu pierwszego czyli około 50-60 min.
Pierwotnie wszystkie epizody z sez 1 trwały o około 15 min dłużej, niestety byli zmuszeni do cięć.
asiekps a ma być w ogóle więcej sezonów? Bo mnie coś martwi że to jest jeden jedyny ale opieram to tylko na swoim przeczuciu bo jeszcze nie skończyłem oglądać całości ale wydaje mi się że jako że bazuje na podstawie książki to i tak skończą a nie bd ciągnąć w nieskończoność
Serial bardzo dobry ale znalazłem jedynie 9 odcinków i do tylu są napisy.Gdzie można znaleźć resztę?Podobno jest 12 odcinków.
Józek z Hataka tworzy napisy na n24 ale pojechał na wakacje i do 10 odcinka można się spodziewać subów najwcześniej w przyszłym tygodniu jak dobrze kojarzę to pisał nie wcześniej niż 11
Właśnie skończyłem seans 1 sezonu, nie podoba mi się przed wszystkim ekipa Gennero. Banda patałachów których normalnie, policja rozbiła by w 2 dni, ogólnie nie ma w tym serialu żadnego zagrożenia ze strony policji, nie wierze że tak to wygląda w realu, więc to trochę boli.
Ogólnie moim zdaniem serial łapał trochę tendencje spadkową, lecz finał i przedostatni odcinek się wybronił.
1. Bardzo ciekawie i realistycznie przedstawiony jest fakt zmiany generacyjnej - starzy, doświadczeni usuwają się w cień, a młode, niedoświadczone młokosy, które lubią dobrze się bawić i mają w głowie jeszcze świat dziecka muszą dorastać do nowych obowiązków. Nic dziwnego, że Gennaro z początku trzymał się z podobnymi do siebie młodziakami, którzy lubią hip-hop, panienki i wspólne wypady na miasto. Gdyby zadawał się z jakimiś wyjadaczami mafijnymi to byłoby to nienaturalne i całkowicie nierealistyczne. W końcu to młodzi ludzie.
2. Sprawa neapolitańskiej Camorry to temat rzeka, ale w skrócie można powiedzieć, że policja zupełnie sobie nie radzi z tym problemem, gdyż struktury, które stworzyła mafia są alternatywą wobec państwa w każdym aspekcie życia społecznego. Policja we Włoszech nieudolnie, ale i niechętnie walczy z Camorrą, co jest oczywiste.
Co do działań Polizii to pewnie uaktywnią sie w drugim sezonie. Jak w artykule poniżej jest sugestia, że może to byc włoski The Wire. Macki Kamorry sięgają od Kolumbii po Polske także jak rozegrają dobrze kontynuacje serialu będzie Klasyk.
http://variety.com/2014/tv/reviews/tv-review-gomorrah-1201195153/