PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409522
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Bronn za murem?

ocenił(a) serial na 10

W serialu w jednym z ostatnich odcinków(9 lub 10) podczas gry, w której Tyrion, Shae i Bronn odgadują przeszłość towarzyszy, Tyrion powiedział, że Bronn był za murem, a ten przytaknął i powiedział, że "w interesach".

I pytanie małe: Co zwykły najemnik mógł robić tak daleko na północy, za murem? Nie pamiętam tego z książek, bo czytałem trochę dawno, ale zastanowiło mnie to. Stereotypowo myśle, że za murem można spotkać tylko albo Dzikich, albo Nocną Straż, ewentualnie w późniejszych tomach pewnego pana z armią i piękną panią.

HyHYyHY

W książce raczej nic takiego nie było powiedziane. Ta informacja występuje na wiki serialu, a na wiki "pieśni" już nic o tym nie ma. Może za zgodą Martina dodali taką informację i dowiemy się w następnych książkach że zdezerterował z nocnej straży :)

ocenił(a) serial na 7
HyHYyHY

Dezerterzy ze straży nie mogliby chodzić za dnia po ulicach, dezercja karana jest śmiercią. Na dodatek Bronn pełni (w serialu) oficjalną funkcję. Więc jedyna opcja to 'bywanie za murem' - czyli handel lub piractwo. Bardziej do bronna pasuje przemyt - handel z dzikimi jest zakazany (więc zarazem lukratywny) , choć udziału w wypadach rabunkowych w jego przypadku nie można wykluczyć.

HyHYyHY

Szczerze powiedziawszy nie zwróciłem uwagi - może to wskazówka, że serialowy Bronn zawita na dłużej w serialu niż ten książkowy? <albo twórcy wprowadzili taki 'mały' smaczek jako ewentualną furtkę na dłuższy pobyt Bronna w serialu jeśli chodzi o czas antenowy xd>