PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409632
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam wszystkich,
w te wakacje obejrzałem serial "Gra o tron" 1 i 2 sezon (czyli ekranizacje książek "Gra o tron" i "Starcie królów"). Spodobał mi się on tak bardzo, że postanowiłem kupić książkę "Nawałnica mieczy" czyli kolejną część po Grze o tron i Starciu królów. Teraz pytanie do was: Czy to co dzieję się w serialu odpowiada książce bo nie wiem czy czytać książkę Nawałnica mieczy czy kupić Grę o tron i Starcie królów i dopiero po ich przeczytaniu zacząć czytać cz.3 czyli Nawałnica mieczy.

ocenił(a) serial na 10
PseudoFanBoy

Ja obejrzałem oba sezony i kupiłem starcie królów gdyż w 2 sezonie serial jednak odbiega od książki. "Gry o tron" nie czytaj bo będziesz się nudził, ale nie radze zaczynać od nawałnicy bo możesz nie zrozumieć niektórych wątków

ocenił(a) serial na 10
PseudoFanBoy

Moja sytuacja była podobna, najpierw obejrzałem oba sezony serialu a później wziąłem się za książki, jednak zacząłem od pierwszej i nie żałuję. Po części zgadzam się z przedmówcą, w "Grze o Tron" praktycznie wszystkie najważniejsze elementy się zgadzają. Część faktów jednak się różni, nieznacznie ale jednak, do tego bardzo przyjemnie się ją czyta i moim zdaniem warto odwlec o te dwa tygodnie "Starcie Królów" i zapoznać się z "Grą o Tron". To oczywiście moja subiektywna ocena.

Pozdrawiam,
Paweł.

PseudoFanBoy

Najlepiej zacząć od 1 tomu, gdyż serial skupia się tylko na głównym wątku powieści.
W książce mam dodatkowo:
-wątki historyczne (retrospekcje) , bardzo ważne i ciekawe (kto z oglądających serial kojarzy kim był Rhaegar, Aegon Smok, dzieci lasu, czym był turniej w Harrenhal czy wydarzenia z Wieży Radości?)
-wątki poboczne, dużo ciekawych postaci z dalszego planu
-ciekawą kreację świata z geografią, kultura itd
-każdy wątek i postać jest w serialu przedstawiona obszerniej, głębiej, najczęściej ciekawiej

użytkownik usunięty
PseudoFanBoy

od początku

ocenił(a) serial na 10
PseudoFanBoy

j zacząęłm czytac od starcia krolow chociaz tez ogladalem sezon 2 i polefdam takie rozwiazanie

ocenił(a) serial na 10
PseudoFanBoy

Trzeba być kompletnym debilem, żeby w ogóle zadawać takie pytania. Widać, że ewidentnie czytanie sprawia ci ogromną trudność.

ocenił(a) serial na 9
PseudoFanBoy

ja proponuje od konca i co 2 strone

ocenił(a) serial na 8
PseudoFanBoy

Najlepiej czytać od początku chociaż Gra o tron w wersji książkowej jest prawie taka sama jak ta serialowa ale jednak dość sporo jest wytłumaczone jeśli chodzi o szczegóły. Ale pamiętaj żeby nie pomijać Starcia Królów bo w serialu wszystko pomieszali i większość wątków zupełnie się nie zgadza z książką ;)