Witam wszystkich,
w te wakacje obejrzałem serial "Gra o tron" 1 i 2 sezon (czyli ekranizacje książek "Gra o tron" i "Starcie królów"). Spodobał mi się on tak bardzo, że postanowiłem kupić książkę "Nawałnica mieczy" czyli kolejną część po Grze o tron i Starciu królów. Teraz pytanie do was: Czy to co dzieję się w serialu odpowiada książce bo nie wiem czy czytać książkę Nawałnica mieczy czy kupić Grę o tron i Starcie królów i dopiero po ich przeczytaniu zacząć czytać cz.3 czyli Nawałnica mieczy.
Ja obejrzałem oba sezony i kupiłem starcie królów gdyż w 2 sezonie serial jednak odbiega od książki. "Gry o tron" nie czytaj bo będziesz się nudził, ale nie radze zaczynać od nawałnicy bo możesz nie zrozumieć niektórych wątków
Moja sytuacja była podobna, najpierw obejrzałem oba sezony serialu a później wziąłem się za książki, jednak zacząłem od pierwszej i nie żałuję. Po części zgadzam się z przedmówcą, w "Grze o Tron" praktycznie wszystkie najważniejsze elementy się zgadzają. Część faktów jednak się różni, nieznacznie ale jednak, do tego bardzo przyjemnie się ją czyta i moim zdaniem warto odwlec o te dwa tygodnie "Starcie Królów" i zapoznać się z "Grą o Tron". To oczywiście moja subiektywna ocena.
Pozdrawiam,
Paweł.
Najlepiej zacząć od 1 tomu, gdyż serial skupia się tylko na głównym wątku powieści.
W książce mam dodatkowo:
-wątki historyczne (retrospekcje) , bardzo ważne i ciekawe (kto z oglądających serial kojarzy kim był Rhaegar, Aegon Smok, dzieci lasu, czym był turniej w Harrenhal czy wydarzenia z Wieży Radości?)
-wątki poboczne, dużo ciekawych postaci z dalszego planu
-ciekawą kreację świata z geografią, kultura itd
-każdy wątek i postać jest w serialu przedstawiona obszerniej, głębiej, najczęściej ciekawiej
j zacząęłm czytac od starcia krolow chociaz tez ogladalem sezon 2 i polefdam takie rozwiazanie
Trzeba być kompletnym debilem, żeby w ogóle zadawać takie pytania. Widać, że ewidentnie czytanie sprawia ci ogromną trudność.
Najlepiej czytać od początku chociaż Gra o tron w wersji książkowej jest prawie taka sama jak ta serialowa ale jednak dość sporo jest wytłumaczone jeśli chodzi o szczegóły. Ale pamiętaj żeby nie pomijać Starcia Królów bo w serialu wszystko pomieszali i większość wątków zupełnie się nie zgadza z książką ;)