PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409478
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

jak ten koles z bractwa w 3 seri podpalil miecz?? :) mial jakies moce?? :) (wiem , ze ten co go wskrzeszał 6 razy tak jakby mial bo sie modlil do boga) ale jak tamten 2 podpalil miecz ? jakis magik?

ocenił(a) serial na 9
rotanimod

Sprawa jest bardzo prosta, Beric poprostu nasmarowal ten miecz dzikim ogniem ( ten sam co byl w bitwie nad Czarnym Nurtem w 9 odcinku 2 sezonu ) tej sztuki nauczyl do Thoros. W ksiazce bylo to dokladnie opisane i opowiedziane, ze Thoros co chwila kupowal nowy miecz bo po podpaleniu sie niszczyl i jakis kowal go bardzo nie lubial xD

ocenił(a) serial na 10
lordzik10

Zdaje się że w serialu nie było zielonej cieczy na ręce Berica tylko jego własna krew z rozcięcia i modlitwa Thorosa typu "Panie światła, spraw by miecz zapłonął", bo Thoros wyraźnie przy tym się modlił.

tamerlan_2

no wlasnie..... wiec umie ktos to logicznie wytlumazyc? :)

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Tam gdzie pojawia się magia ciężko o logikę :) Thoros sie modlił o ogień na mieczu a Pan Światła najwyraźniej go wysłuchał.

tamerlan_2

czyli krotko i na temat :p byla to sztuczka z dzikim ogniem? czy moze czary? :)

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Mnie to wygladało na czary. Dziki ogień płonął chyba na zielono.

tamerlan_2

moze jeszcze ktos sie odezwie i logicznie wytlumaczy ;)

rotanimod

moglo byc tez ze mial dziki ogien a po prostu udawal jaki z niego magiczny kozak

fune

hmmmm szkoda , ze tego nie wytlumaczyli w srialu ;p

rotanimod

bghg

ocenił(a) serial na 9
rotanimod

Nie jestem pewien ale czy to nie było tak, że Arya w książce zwróciła uwagę na to, że miecz właśnie się nie pali dzikim ogniem tylko tak "sam z siebie"? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Thoros na turniejach oszukiwał, ale teraz naprawdę ma jakieś moce (odkąd pojawiły się smoki jak mówią niektórzy) i ten miecz Berica Dandariona to już chyba nie sztuczka tylko.

EDIT: z drugiej jednak strony ten ogień wcale nie ma być oszustwem tylko po prostu smarują czymś bo to taki ich symbol

WielkieES

czyli to byly czary w serialu czy jakas sztuczka? Mi to wygladalo na czary.... rozcia reke a tu raptem ogien ;)

rotanimod

magia ;)

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

kapłanka mówiła o Stanisie że to wielki wybraniec i płonący miecz będzie niósł a może jednak nie chodziło wcale o niego tylko o tego kolesia , przy tej niesamowitej scenie tak pomyślałem

Die_by_the_Sword

hmmmm watpie :D albo jakos to wytlumacza w innych sezonach.... albo jeszcze sie wypowie tu jakis znawca ;)