Jak wiemy, w każdym sezonie to właśnie 9 odcinek w większości przypadków ma w sobie przełomowe wydarzenia i wielką kulminację wątków. Jak myślicie, jakie książkowe lub nieksiążkowe wydarzenia czekają nas w tym epizodzie? Temat oczywiście tylko dla których, którzy czytali sagę ze względu na spoilery.
Ze względu na prowadzenie fabuły aż do 4 odcinka (niestety, nie wytrzymałem) najbardziej oczywistym typem wydaje się bitwa o Winterfell między armią Stannisa, a Boltonami. Przez prowadzenie wątku Brienne - uważam, że może ona się w nią wmieszać i zabić Stannisa. Jasne, to kompletny fanfick, ale 'Taniec ze smokami' w pewnym momencie sugerował, że Stannis przegrał tę potyczkę - tutaj może stać się tak samo i bardziej spektakularnie, gdyż i wątek Brienne dostanie jakiegoś rozpędu.
Czy jednak jest to materiał na cały odcinek? Na większość tak, ale resztę czasu zapełniłbym sekwencją na arenie w Meeren oraz spotkaniem Tyriona i Dany. To również zrobi duże wrażenie warte tego odcinka.
Jak wy myślicie?
To również jest prawdopodobne, ale czy widzowie aż tak przejmują się jej losem? Śmierć Stannisa po raz kolejny przypomni wszystkim, że valar morghulis i nikt nie jest bezpieczny. Choć osobiście nie podobałoby mi się to, bo jednak liczyłem że Stannis odegra większą rolę w całej historii.
Im dłuższa droga tym łatwiej nią dotrzeć na miejsce. Littlefinger z Vale do Winterfell jeden odcinek. Asha z Żelaznych Wysp do Dreadfort 1 sezon.
Wszystko zależy od tego, jak dużo będzie miał czasu antenowego w kolejnych epizodach, bo na razie ma go dość mało i w takim tempie, jeśli zachowają wątek jego i Joraha z książki, to właśnie idealnie pasuje na końcówkę. Ale oczywiście mogą przyśpieszyć, czasami ciężko się zorientować które wątki chcą przyśpieszać a które nie.
Oficjalnie nie wiadomo, ale to idealny cliffchanger żeby trzymać widzów w niepewności przed 6 sezonem i myślę tak samo.
[SPOILER]
W 9 odcinku często umiera jakiś Stark: 1x09 - Ned, 3x09 - Robb z Catelyn.
Też mi się wydaje, że Jon
W tym sezonie nie będzie żadnej bitwy o Winterfell, to raczej pewne bo dużo czasu poświęcili Hardhome i tam będzie miała miejsce duża bitwa.Mogą też jej nie pokazać ale to mało prawdopodobne
"Jak wiemy, w każdym sezonie to właśnie 9 odcinek w większości przypadków ma w sobie przełomowe wydarzenia i wielką kulminację wątków."
4 sezon wyłamał się z tego schematu xd
Stawiam na arenę Daznaka i przemarsz pokutny Cersei. Jona Snow zostawiłbym na finał s5 aby nie tyle trzymać w niewiedzy widza, co również czytelnika.
Myślę że bitwy nie będzie , przynajmniej nie w tym sezonie , a tutaj SPOILER SERIALOWY!!!!!!! wyczytałem na którejś z fanowskich stron że Brienne czeka starcie z Górą (zombi?) więc jakoś muszą te postacie ze sobą "połączyć" tylko ciekawe jak ? Bardziej prawdopodobne że Brienne po coś wróci do KP , tylko po co ? Może porwą Podricka ? Od czasu zmiany jej wątku względem książki ciężko cokolwiek przewidzieć