PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409632
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Tyrion - ulubieniec większości fanów w tym i samego Martina. W sezonach 1-4 był zdecydowanie jedną z najciekawszych postaci, szczególenie 2-4 kiedy to idealnie wkomponował się z grę i intrygi królewskiej przystani. W 5 sezonie byłem nic nieco rozczarowany, no ale rozumiałem ze trzeba jakoś pchnąć dalej tę postać. Ale to co zrobili scenarzyści z nim w 6 sezonie to jawna kpina z widza, jestem po 8 odcinku i już nie mogę słuchać jego beznadziejnych zarcióków a'la pan z Familiady oraz czerstwych rozmów z Szarym Robaczkiem i tłumaczką. Zawsze lubiłem rozmówki Tyriona i Varysa niestety w ostatnim czasie straciły swoją ikrę. TYRION WRACAJ DO WESTEROS BO MEEREN CI NIE SŁUŻY!!!

Cersei - chyba najciekawsza i najlepiej napisana kobieca postać w sadze (szczególnie w książkach). Choć wiadomo ze Cersei to "zła kobieta" jednak jej wątek zawsze należał do jednego z moich ulubionych (tak samo jak i cała Królewska Przystań). Tym bardziej po końcowych wydarzeniach z 5 sezonu bardzo czekałem na dalsze losy Cersei. Niestety, podobnie jak w przypadku Tyriona, Cersei w najnowszym sezonie zanotowała niesamowity spadek formy, sceny z nią są nudne, przegadane i nic z nich nie wynika. Gdyby ktoś mi powiedział że w 6 sezonie przygody Brana będą podobały mi się bardziej od całej Królewskiej Przystani nazwał bym go szaleńcem. Tymczasem podczas 8 odcinków nie wydarzyło sięnic co mogłoby pchnąć akcje w stolicy do przodu.

Arya - w pierwszych dwóch, sezonach moja ulubiona postać. Pyskata, zadziorna i nieustępliwa, trochę taka brzydsza Ciri z Wiedźmina. Niestety odkąd Starkówna opuściła Westeros - jej wątek i trening w stylu Daredevila zupełnie mnie nie przekonuje, na dodatek laska jest nieśmiertelna. Mam nadzieję że teraz jak wróci do Siedmiu Królestw jej wątek powróci na właściwe tory.

Sansa - w końcu nadali tej postaci charakteru, zawsze mnie drażniła, była płaczliwą księżniczką, ale w ostatnim sezonie wypada 100 razy ciekawiej od swojej siostry. Sansa wreszcie zajmuje miejsce swojej matki.

Jon - był mi obojętny przez większość serialu, potem w końcu go polubiłem to go zabili. Na szczęście Jon znowu żyje i ma się dobrze. Chyba po wskrzeszeniu przez Melisandre już nikt nie ma wątpliwości że "Pieśni Lodu i Ognia" to pieśni Jona Snowa i to on jest Światłonoścą.

Bran - jak większość nie przepadałem za jego wątkiem zarówno w serialu jak i książce gdyż był on po prostu nudny. Jednak 6 sezon to zdecydowanie jego czas - retrospekcja Wieży radości, słynne już Hold the Door, wizja z Nocnym Królem, Max van Sydow i Zimnoręki - ja wiem że wprowadzony za późno ale lepiej późno niż później. Pewnie niedługo wyjaśni się również pochodzenie Jona (Czyżby teoria R+L=J okazała się prawdziwa?)

Deanerys - w pierwszym sezonie jej wątek był moim ulubionym. Dziewczyna przeszła niesamowitą metamorfozę od zastraszonego dziecka aż po matkę smoków i królową władającą ogromną armią. Niestety jej obecne zadanie polega na ciągłym wygłaszaniu beznadziejnych patetycznych przemów i przypominanie nam o swoich licznych tytułach. Po tak nudnym wątku powinni ją uśmiercić ale niestety to pewno ona na koniec zasiądzie na żelaznym taborecie.

Jaime - jako jedyny z nielicznych bohaterów ze starej gwardii (czyli tych których znamy od początku serialu) trzyma poziom. Oby tak dalej.

Samwell - łącznie było go w 6 sezonie chyba z 15 minut. Ciekawa scena spotkania rodzinnego w Horn Hill ale to za mało żebym mógł sobie wyrobić opinię. Mogliby tylko uśmiercić Gilly bo strasznie mnie drażni.

DziurawaMarysia

Srk za literówki.

ocenił(a) serial na 10
DziurawaMarysia

Nom dokładnie Tyrion i Cersei to moje ulubione postacie i tak je zepsuli. Czekam na Wichry zimy bo już to gówno co teraz robią ledwo mogę oglądać

TyrionLanister

Wiadomo już coś o oficjalnej premierze wichrów zimy?

ocenił(a) serial na 10
DziurawaMarysia

" Kiedy będzie to będzie " - Gregor RR martin

TyrionLanister

Znając tempo pisania Martina to serial się skończy zanim wyjdą "Wichry..." ale pewnie to niezbyt dobrze wpłynie na sprzedaż książek bo skoro już będzie wiadomo kto zasiądzie na żelaznym tronie jeszcze przed premierą książki to mało kto po nią sięgnie.

DziurawaMarysia

Cersei wyżłopie całe wino, a Martin nie dokończy książki ;D

ocenił(a) serial na 6
DziurawaMarysia

Gilly... Jak mnie to babsko denerwuje z tym swoim sposobem mówienia. Inni Wildlingowie jakoś normalnie używają aparatu mowy, ona za to mówi jakby była co najmniej opóźniona umysłowo. Poza tym ma Sama za jakiegoś służącego. Mam nadzieję, że zginie, bo jej postać jest bardzo przygłupia.

herzlicheinladen

Sam bym lepiej tego nie podsumował.