PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406110
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Jak dla mnie nic szczególnego. Dużo słabszy od poprzedniego odcinka.

1) Wątek Jona: Dzicy przeszli przez mur , co było do przewidzenia.
2) Wątek Stannisa: Masakra , jak on mógł zabić własną córkę , książkowy Stannis nigdy by tak nie postąpił , bardzo lubię tą postać i mu kibicowałem w drodze po Tron , nie wiem czemu twórcy serialu tak zniszczyli tą postać ...
3) Wątek Dorne , Jaimiego i Bronna : Nic szczególnego , Jaimie i król Dorne sobie wszystko wyjaśnili , wszyscy się pogodzili i tyle , właściwie tego wątku mogłoby wcale nie być , Bronn przynajmniej by miał żonę :)
4) Wątek Daenerys: Mimo iż jej wątku szczególnie nie lubię , to akcja na arenie była ciekawa , Danka pewnie znowu przyjmie Joraha do swojej świty , Synowie Harpii znowu w natarciu.

Podsumowując odcinek niczym szczególnym za wyjątkiem spalenia biednej Shereen się nie wyróżnił. Jak dla mnie słabo jak na 9 odcinek. Mam nadzieję ,że Stannis wreszcie dotrze w 10 odcinku do Winterfell i dojdzie do bitwy z Boltonami , Jon Snow pewnie zarobi kilka ciachnięć sztyletem od towarzyszy z Czarnego Zamku , a Cersei pokaże swe ciało w pełnej okazałości. Jak dla mnie 5 sezon jest zdecydowanie najsłabszy , to jest dosłownie inna dużo niższa liga w porównaniu z genialnymi sezonami 1-4 , a jak wy to widzicie ?

Daragox

... zapewne twórcy chcieli zniechęcić widzów do Stannisa bo być może jest to już jego ostatni sezon ? i np. polegnie ze swoją świtą pod Winterfell , wielu kibicowało Stannisowi po tym haniebnym czynie raczej mało kto będzie chciał widzieć Stannisa na Tronie ...
i komu teraz kibicować jeśli dojdzie do bitwy o Winterfell ? Boltonom którzy urządzili Robbowi "krwawy ślub" czy Stannisowi "córkobójcy" ... wiem ,że twórcy chcieli pokazać coś szokującego jak nakazuje tradycja w 9 odcinku , ale to nie szokowało to było smutne i obrzydliwe ... myślałem ,że Shireen odegra jakąś większą rolę w całej historii.

użytkownik usunięty
Daragox

Stawiałem na śmierć Joraha, wiecie, bohatersko nadstawiona pierś w obronie Dany i tak dalej. Spalenie Shireen, tu nie chodzi tylko o to, że ginie postać którą się lubi (i przy okazji która jest świetnie zagrana) - ale to po prostu wypaczanie postaci Stannisa, niszczenie jego charakteru - f*cking disgrace! Stannis jużnietakiMannis. A w ogóle to cały odcinek nudny i źle nakręcony. Zero dramatyzmu czy to na murze czy to u Aryi. Olly dźgnie Snowa - dzięki o twórcy, że zostawiliście chociaż cień wątpliwości. Najfajniej było w Dorne, a było tam po prostu normalnie, co wybitnie świadczy o jakości całego odcinka. Smoczek kiepsko animowany, no i mógłby fajniej używać swojego ognia - ogniste pętelki, wiecie. Dwója.

ocenił(a) serial na 9

Czyli nie pokazał się Aegon?

użytkownik usunięty
raschel97

Że tak zacytuje twórców serialu: Aegon who?
Ni ma i raczej ni będzie. Co tam, że coraz mniej postaci. Sezon 6 i 7 zrobimy jako stand-up Tyriona a plebs i tak będzie wniebowzięty.

ocenił(a) serial na 9

Od kiedy był wiadomy tytuł 9 odcinka, miałam nadzieję, że jednak postanowili wprowadzić go później. Ale nie, to pewnie Danka ruszy na Westeros i przyłączy się do niej Złota Kompania.

użytkownik usunięty
raschel97

Obawiam się, że zanim w serialu jakikolwiek Targaryen ruszy na Westeros, to zostanie z niego już tylko lodowe pustkowie. Zresztą, widać że tfurcy serialu poczuli wielką chęć udowodnienia swojej odrębności względem Martina, i tak tupiąc sobie nóżką są zdolni do wszystkiego. Jak w następnym odcinku pojawi się i Aegon, i Lady Stoneheart, a Littlefinger ogłosi się merlingiem - nie będę w ogóle zdziwiony.