PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409632
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar morghulis!

Meereen w czołówce/openingu. "Strong sexual content" w ostrzeżeniach. I 'wyciek' odcinka do sieci dzięki uprzejmości HBO Nordic. Witamy w "Grze o Tron" od HBO :)

TEMAT NIE MA NA CELU 'RYWALIZOWAĆ" Z TEMAT/AMI O DYSKUSJI O ODCINKU - to raczej swego rodzaju załącznik. Tak, podkreślone :) Tutaj trwająca dyskusja:
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/S06E05,2782309

Na koniec będzie można zrobić podsumowanie sezonu 6 w poszczególnych kategoriach i wszystko to, co zostało wypisane (dla zainteresowanych: odsyłam do tematu z podsumowaniem sprzed roku). Średnia komentujących wynosiła 15-20 osób przy s5 (w zależności od odcinka było nas więcej albo mniej), więc jak rasowy polityk napiszę: TWÓJ GŁOS SIĘ LICZY! (przy tak małej grupce ludzi naprawdę 1 głos może zmienić ostateczne wyniki :))

Dziękuję również wszystkim tym, którzy pomogli w ułożeniu tej listy pytań :)))
btw. jeśli ktoś chciałby założyć temat w nadchodzących tygodniach proszę pisać mi na priv, ew. w temacie jeśli wiadomości nie da sie wysłać. Warunek jest jeden: będzie trzeba wysłać mi sprawozdanie na koniec sezonu GoT z podsumowaniem ankiety z danego odcinka (jeśli się to systematycznie robi to długo nie schodzi, poważnie). Dziękuję za uwagę :)

Frekwencja przy poprzednim odcinku w momencie pisania: 32 (nie uwzględniając osób, które nie udzieliły odpowiedzi w ankiecie rzecz jasna). Wyniki paru 'losowych' kategorii odnośnie odcinka 4:
Ulubiona postać: Jon Snow
Nielubiana postać: Tommen
Najlepszy cytat: "You're not going to serve. You're going to die." – Daenerys
Najbardziej emocjonująca scena: spotkanie Jona i Sansy

- Ulubiona postać:
- Nielubiana postać:
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek:
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek:
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka:
- Najgorszy cytat:
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie:
- Która postać Cię zawiodła:
- Najbardziej emocjonująca scena:
- Scena, podczas której ziewałem/am:
- Najbardziej 'jajcarska' scena:
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena:
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka:
- Najgorszy wątek:
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.):
- Ulubiona para/duet:
- Najgorsza para:
- Najlepsza sekwencja walki/akcji:
- Najgorsza sekwencja walki/akcji:
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka:
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10:

Dodatkowo 2 pytania adresowane do czytelnika sagi (tak, wiem, serial wyprzedza książki ale nadal korzystają z materiału źródłowego z UdW/TzS):
- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.):
- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna):

użytkownik usunięty
matiiii

Na każde pozytywne pytanie odpowiedź brzmi Hodor.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

- Ulubiona postać: Greyjoyowie, Bran
- Nielubiana postać: Brienne
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Żelazne Wyspy
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Dom Czerni i Bieli
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: przemowa rodzeństwa Krakenów
- Najgorszy cytat: pitolenie Brienne
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: -
- Która postać Cię zawiodła: Varys
- Najbardziej emocjonująca scena: atak na drzewo, królewski wiec
- Scena, podczas której ziewałem/am: -
- Najbardziej 'jajcarska' scena: scena z teatru w Braavos, ciąg dalszy romansu Brienne z Tormundem oraz związku BDSM Aryi i Waif (są sobie coraz bardziej bliskie :D)
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: Sansa kazająca spieprzać LF, wraz z jego armią
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Żelazne Wyspy, za Murem
- Najgorszy wątek: -
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): śmierć Hodora i Lata (nie będzie wakacji :( )
- Ulubiona para/duet: Theon i Yara, Tormund i Brienne
- Najgorsza para: Tyrion i Varys
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: walka za Murem
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: -
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: królewski wiec
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 9

Dodatkowo 2 pytania adresowane do czytelnika sagi (tak, wiem, serial wyprzedza książki ale nadal korzystają z materiału źródłowego z UdW/TzS):
- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.): Królewski Wiec
- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna): -

12Lisek

Serio? Królewski wiec taki jak w książce? Przecież to porażka była. Gdzie róg? Gdzie skrzynie że skarbami

Qwertyna71

I zapomniałem o rogu - czyli jeśli się nie pojawił u Eurona na wiecu, to pewnie się nie pojawi. A co za tym idzie Inni pewnie też nie mają swojego rogu Joramuna. To był idealny moment (pomijając książki) na wprowadzenie rogów.

matiiii

Dokładnie. Czyli tylko Dany będzie sterowala smokami, a mur zwali Wun Wun ;)

użytkownik usunięty
matiiii

Po tym odcinku odpowiedz na wszystkie pytania to tylko HOld the DoOR !!!

Hodor pamiętamy!!!

ocenił(a) serial na 5
matiiii

No... Obejrzałam. Za je bi sty odcinek. Nigdy na tym serialu nie czułam takiego zdenerwowania, wzruszenia, emocji. Ja, stara baba, siedzę i ryczę. Nie płaczę, ryczę.

- Ulubiona postać: Dużo w tym odcinku. HODOR, HODOR, HODOR, Bran, Jon-choć zrobił niewiele, ale lubię te chwile pomiędzy nim a Sansą. Czy tam czegoś nie będzie? No i HODOR.
- Nielubiana postać: Zirytowała mnie Daenerys i jej wysłanie Joraha na misję poszukiwania leku. Please...
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Północ.
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Północ.
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: HOLD THE DOOR,nie pamiętam nic innego.
- Najgorszy cytat:Zbudujcie mi statki!
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Dzieci lasu. Nie spodziewałam się. Sansa- niech zostanie taka. Arya.
- Która postać Cię zawiodła:Daenerys, Jorah, Littlefinger- hahah piskliwy głosik! Zawsze go sobie tak wyobrażałam. Największy tchórz z całej sagi, knujący za plecami sprzedawczyk z kompleksem mniejszości. Jak przyjdzie co do czego....
- Najbardziej emocjonująca scena: KOncówka, atak nocnego króla, śmierć kolejnego wilkora, śmierć Hodora, cała ta retrospekcja.
- Scena, podczas której ziewałem/am: NIe ziewałam.
- Najbardziej 'jajcarska' scena: Ni z gruszki,ni z pietruszki nagle na ekranie fiu t w całej okazałości
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: Danka z Jorahem, Euron bez statków buahahahhaa! W/w kut*s
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Retrospekcje Brana, wątek na północy, czekam na Dankę w Meeren.
- Najgorszy wątek: Euron każący zbudować statki, nie mogę z tego.
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Hodor oczywiście, dzieci lasu i ich stworzenie lodowych, wilkor- czy nadejdzie czas zgonu Brana? Atak zombi na kryjówkę Trójokiej Wrony.
- Ulubiona para/duet: Theon i Yara, Sansa i Jon, Bran i Hodor.
- Najgorsza para:Daenerys i Jorah
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: Koncówka, wspaniałe.
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: Ucieczka Yary ze statkami.
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: Kilka było zaje bistych. Chrzest Eurona- kapitalna ścieżka dźwiękowa i montaż, ATak zombie, najlepsze od wielu, wielu odcinków.
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: Dla mnie 9.

Generalnie.
Od początku GOT dopiero na tym odcinku poryczałam się po raz pierwszy. Hodora długo nie będę mogła odżałować. To było totalne zaskoczenie, szok.
Odcinek otwiera Sansa i Littlefinger, który użył teleportu. Od momentu, w którym Sansa uciekłą z zamku ile mogło minąć dni, tygodni,miesiąc? Littlefinger w dolinie mówi Robinowi, że Sansa uciekła, po czym jakiś czas później pojawia się w Czarnym Zamku. Ile ta podróz mogła trwać... 3 tygodnie? 3 tygodnie Sansa sprędziła z Brienne zanim dotarła do Czarnego Zamku, czy 3 tygodnie tam była i Ramsay nic nie zrobił, żeby odzyskać żonę. Ile czasu mogła dziergać tą swoją sukienkę, z tydzień? Nie kumam osi czasu.
Littlefinger jest taki jakie mam o nim zdanie. Żałosny.
Nielogiczne postępowanie Danki. W poprzednim odcinku widziałam ją trochę szaloną, teraz się rozmiękła. Nie pasuje mi to rozwiązanie serialowe.
Jon nabiera pewności siebie. Podoba mi się relacja Jona i Sansy. Nareszcie opuszczają Czarny Zamek.
Arya i jej wątek był niezły. Przedstawienie kapitalne, Arya nigdy nie będzie nikim.
Żelazne wyspy nawet ok. Nie podoba mi się Euron, jak na razie. Zobaczymy dalej.
Odcinek został zdominowany przez wątek Brana.
Bardzo na plus

użytkownik usunięty
kite_clayton

"Littlefinger jest taki jakie mam o nim zdanie. Żałosny."
Tak samo jak Sansa. Obydwoje są winni, nie tylko Baelish.

kite_clayton

"KOńcówka" to tak specjalnie napisane z tym KO? Całkiem niezła gra słówek tak czy siak :D

"Ni z gruszki,ni z pietruszki nagle na ekranie fiu t w całej okazałości"
xD

użytkownik usunięty
matiiii

Najpierw Barristan potem Stannis a teraz Hodor
wszystko co cenę przepadło
Nocny Królu pomścij ich

matiiii

Widzę, że matiii czuwa ;)
Ja tylko przejrzałam odcinek, ale jutro obejrzę porządnie i nie zapomnę skomentować.
Jedyne póki co mogę stwierdzić to moje gasnące marzenia o PetSanach ;( Chyba, że Petyr wbije na wojnę o WF w ostatniej chwili na wojną o WF na czele wieeelkiej armii.
Ogólnie mam wrażenie, że w odcinku dużo było gadania. Jedynie wątek Brana mnie zainteresował. Cóż to była za scena! tylko szkoda, że nie było Wieży Radości.

szepcik

Pozostaje już tylko właśnie wbicie na wojnę o WF w ostatniej chwili (lub przed ostatnią, ale filmowe rozwiązania pasują lepiej :D). Dodatkowo te wszystkie przecieki i fotka z planu z WF, gdzie..

SPOILERS ARE COMING

gdzie na planie były postacie Jona, Sansy, Ramsay'a i LFa.

Co do Wieży Radości: jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, polecam przeczytać 'spoiler' z tematu o njusach :)

ocenił(a) serial na 9
matiiii

pe nis na ekranie, a mi kot wszedł do pokoju i się dziwnie patrzył :<

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Hold the door...

użytkownik usunięty
matiiii

- Ulubiona postać: Daenerys, Theon, Euron, Hodor :( Brandon, Meera, Bloodraven, Lato :(
- Nielubiana postać: Przede wszystkim SANSA. Po poprzednim odcinku tyle osób się nią zachwycało, że silna, że mądra, a to Baelish musiał uświadomić Sansie jej prawa. W poprzednim odcinku powiedziała Jonowi, że jest synem Eddarda i ludzie za nim pójdą. Potrzebowała Baelisha do wytłumaczenia jej najprostszych zasad, jak to, że bękart znaczy mniej, niż córka z prawego łoża. To tyle, jeśli chodzi o jej "mądrość".
Druga najbardziej irytująca postać to Brienne. Trzecia Arya.

- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Żelazne wyspy, drzewo za Murem, Vaes dothrak
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Świątynia Czerni i Bieli

- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "Ned Stark will do fine, now bring me more wine" :D (ogólnie dialogi były świetne w scenie przedstawienia)
Davos: "Even the bravest of them don't want to see their wives and children skinned for a lost cause."
i Edda: "I'm not the lord comman... *rozgląda się* Yes. Close the bloody gate" XD
- Najgorszy cytat: "did you know about Ramsay? If you didn't know you're an idiot" (przecież Sansa jest taką samą idiotką jak Baelish w tym przypadku)
Sansa: What do you think he did to me?
Brienne: *dotykając miecza* Lady Sansa asked you a question.
"I have an army"
"The North remembers. They remember the Stark name, PEOPLE WILL STILL RISK EVERYTHING FOR IT."
"The Karstarks declared for Ramsay without knowing they had another choice"
i "How well do you know the North, ser Davos?" na rozsądną odpowiedź Davosa, zgodną z prawdą jeśli chodzi o Karstarków.
Wszystkie powyższe cytaty wyszły z ust Sansy i świadczą o jej głupocie.

- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Daenerys, kochana była w tym odcinku (i przepięknie wyglądała). Fajnie widzieć ją taką ludzką.
- Która postać Cię zawiodła: Davos. Jaki nagle lojalny wobec Jona, nagle nic nie ma do Czerwonej kapłanki, siedzi przy jednym stole z osobą, która przyznała się do zamordowania jego króla i przyjaciela. Naprawdę zeszmacili postać (chociaż rozsądek mu został).
- Najbardziej emocjonująca scena: Wszystkie sceny za Murem, ale zwłaszcza scena z Hodorem :(
- Scena, podczas której ziewałem/am: -
- Najbardziej 'jajcarska' scena: Przedstawienie. Szkoda, że takie krótkie. Świetnie pokazuje wydarzenia oczami zwykłych ludzi. Np. że Tyriona zawsze widzieli jako złego, podstępnego karła, a Neda jako zdrajcę Korony, który sam został zdradzony przez... karła, z którym miał umowę :D Który po tym zyskał władzę. Genialne :D
Nieźle też pokazuje brak dystansu Aryi (z króla Roberta się śmiała, ale jak pojawił się Ned jako zdrajca już jej nie było do śmiechu).
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: Najbardziej WTF jest to, że odcinek napisali Benioff i Weiss :D
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Przedstawienie, Żelazne wyspy, wszystkie sceny za Murem!
- Najgorszy wątek: najgorszy przez irytujące postacie - sceny Sansy i Brienne.
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Śmierć Hodora i Laty :( Wyjaśnienie skąd się wzięło słowo Hodor. I skąd się wzięli Inni.
- Ulubiona para/duet: Dany i Jorah, Bran i Trójoka wrona
- Najgorsza para: Sansa i Brienne
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: Sceny z Innymi
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: Ostatnia scena
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 10/10, najwyższy poziom jeśli chodzi o rozrywkę

PS. Skąd Sansa wie, że to Umberowie oddali Rickona? Jest jakieś logiczne wytłumaczenie?

Najgorsze nawiązanie do książki: Ogólnie bieda porównując błagającego o życie Baelisha do książkowego, który ma Sansę i plan.

Skąd Sansa wie, że to Umberowie oddali Rickona? Jest jakieś logiczne wytłumaczenie?

Oh, odpowiedź sama się nasuwa - z tego samego źródła z którego Petyr dowiedział się, że Sansa uciekła Boltonom ;)

Para Sansa i Briennie już niedługo nie będzie nas męczyć, w końcu Briennie ma misję :D

użytkownik usunięty
szepcik

Wszystko wiedzą Sansa i Baelish, tylko nie to, kim jest Ramsay :P

Prawda, ale misja Brienne już z góry jest nielogiczna, twórcy znowu na szybko napisali jakiś niezbyt wiarygodny powód, żeby udała się do Dorzecza. Ciekawe zresztą co z Moat Cailin, przecież nadal są tam ludzie Boltona?

szepcik

A nie wie, bo Jon czytał Różowy list?

Qwertyna71

Chyba w liście było tylko o tym, że Ramsay ma Ricona, ale nie wspomniał w jaki sposób wszedł w jego posiadanie.

Wg mnie nie ma logicznego wyjaśnienia, skąd Sansa wie, że to Umberowie. Jeszcze byłbym skłonny tłumaczyć Sansę z poprzedniego odcinka z zabójstwem ojca przez Ramsay'a (czyste założenie bo czemu nie), tak tutaj Sansa jest już wróżką.

użytkownik usunięty
matiiii

No nieźle, przecież to poważny błąd. Jak to zostało zaakceptowane.

Scenariusz odcinka napisali showrunnerzy, nie musiało być zaakceptowane bo oni są wyrocznią, alfą i omegą i w ogóle bogiem tego serialu, nawet jak są babole to nikt tego nie zauważy.. xD

matiiii

- Ulubiona postać: Hodor, Bloodraven, Nocny król
- Nielubiana postać: Kolejna czerwona wiedźma, Brienne, Sansa (kto normalny odrzuca armię? LF-a można było się później pozbyć)
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Daleka Północ
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Vaes Dothrak
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "Hołd the door!", Varys o fanatyzmie
- Najgorszy cytat: Varys o Tyrionie (to Tywin zwyciężył Stannisa!), teksty wiedźmy i Brienne
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Euron (myślałem, że będzie gorzej)
- Która postać Cię zawiodła: Littlefinger (ogłupiły go Dedeki)
- Najbardziej emocjonująca scena: Atak na drzewo
- Scena, podczas której ziewałem/am: Braavos (jak zwykle)...
- Najbardziej 'jajcarska' scena: -
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: Theon mający autorytet u Żelaznych...
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Bran
- Najgorszy wątek: Braavos
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Narodziny White Walkerów
- Ulubiona para/duet: Bran i Bloodraven
- Najgorsza para: Theon i Yara
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: Atak na drzewo
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: Arya i okładanie się kijami
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: Niech będzie 9

NikKlik

P.S.

Najgorsze nawiązanie do książki: Królewski wiec. Słabizna. Liczyłem na coś widowiskowego, a tu kilkudziesięciu ludzi stojących na skałach i tyle...

NikKlik

P.P.S.
A tak odchodząc od tematu, to czy mi się wydawało, czy Danuta miała jakiś kiepski makijaż? Bo wyglądała dwadzieścia lat starzej ;)

NikKlik

Wydawało Ci się :P A tak poważniej to też odniosłem wrażenie, że miała - może nie kiepski bo mi się podobała - inny makijaż czy coś..

ocenił(a) serial na 9
matiiii

- Ulubiona postać: Meera
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Zdecydowanie wygrywa jaskinia Bloodravena.
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Dom czerni i bieli
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "Hold the door"
- Najgorszy cytat: Gadanie Brienne
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Meera, w końcu na coś się przydała.
- Która postać Cię zawiodła: Daenerys , wyglądała okropnie w tym odcinku.
- Najbardziej emocjonująca scena: Atak innych
- Scena, podczas której ziewałem/am: Nie miałem okazji.
- Najbardziej 'jajcarska' scena: http://imgur.com/9xnOAO5
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Cały wątek Brana.
- Najgorszy wątek: Daenerys
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Śmierci Hodora, się nie spodziewałem, tak samo jak Laty, i wszystkich dzieci lasu.
- Ulubiona para/duet: Theon i Euron.
- Najgorsza para: Daenerys i Jorah
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: Atak Innych.
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: Śmierć laty
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: Śmierć Hodora
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 10, na takie odcinki to mogę czekać i tydzień.

użytkownik usunięty
ostatnisprawiedliwy_1771

"Daenerys , wyglądała okropnie w tym odcinku."
Lol chyba miałeś jakąś kiepską kopię, bo ładnie tu wyglądała. http://watchersonthewall.com/wp-content/uploads/2016/05/GOT_MP_093015_EP605-4315 1.jpg

Dokładnie. Poza tym miała pięknie uczesana peruke;)

użytkownik usunięty
Qwertyna71

Już mi się wydawało, że to ze mną coś nie tak, dzięki :P I zgadzam się :)

Piękna jest, a scena była ładna! http://67.media.tumblr.com/a1a9840d36cc9d41dd014abc92b6d536/tumblr_o7m9e1fwz81s5 m21go1_500.jpg
http://67.media.tumblr.com/2849f626251f1b896d59700b805578ca/tumblr_o7ln78pdSu1rp 74xfo2_500.gif

Taaaak słodka była ta scena. Choć dodanie -dam Ci na to kasę na pewno by mu pomogło :)

Qwertyna71

Ma ten pierścionek, co go był znalazł parę odcinków temu, sprzeda i będzie miał na drobne wydatki ;)

użytkownik usunięty
sts111

http://watchersonthewall.com/wp-content/uploads/2016/05/Dany-1-768x432.jpg
Pierścionek ma Dany na szyi :)

Nosz kurna, wypadałoby dać przynajmniej 10 % jako znaleźne, czy jak się to tam nazywa. Strasznie "sępi" Matka Smoków ;)

użytkownik usunięty
sts111

Racja, mogła mu go podarować. Albo inaczej, Jorah mógł go sobie zachować :)

Potwierdzam. Też na początku obejrzałem odcinek z 'wycieku' i jakość mogła przyćmić uroki Dany :)

ocenił(a) serial na 6
matiiii

- Ulubiona postać: Hodor, Sansa
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: jaskinia Bloodravena
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Dom Czerni i Bieli
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: Hold the door, rozmowa nowej czerwonej kapłanki z Varysem
- Najgorszy cytat: Brienne
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Hodor, Aria
- Która postać Cię zawiodła: Jorah
- Najbardziej emocjonująca scena: INNI!
- Scena, podczas której ziewałem/am: Daenerys i Jorah
- Najbardziej 'jajcarska' scena: przedstawienie, Tormund & Brienne
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: wybory króla Żelaznych Wysp
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: wszystko, co kręci się wokół Brana
- Najgorszy wątek: khaleesi, szkolenie Aryi
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Hodor, Lato
- Ulubiona para/duet: Varys i Tyrion, Bran i Bloodraven
- Najgorsza para: Daenerys i Jorah
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: atak innych
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: śmierć Laty, scena obrony jaskini
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka:atak innych
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 10! mimo tego, że smutne 10

użytkownik usunięty
matiiii

- Ulubiona postać: Bran, Hodor, Nocny Król, Euron
- Nielubiana postać: Littlefinger
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Winterfell stepy Dothraków
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Żelazne Wyspy
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: A czy śmierć sięga tylko po nikczemnych ludzi, a porządnych oszczędza
- Najgorszy cytat: -
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Varys, bo myśli szerokoplanowo i dostrzega zagrożenia wynikające z sojuszu z fanatykami, Daenerys w scenie z Jorahem, bo mimo wszystko potrafi wybaczyć
- Która postać Cię zawiodła:

- Najbardziej emocjonująca scena:
- Scena, podczas której ziewałem/am:
- Najbardziej 'jajcarska' scena:
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka:
- Najgorszy wątek:
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.):
- Ulubiona para/duet:
- Najgorsza para:
- Najlepsza sekwencja walki/akcji:
- Najgorsza sekwencja walki/akcji:
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10:

użytkownik usunięty

Ok drugie podejście:
- Ulubiona postać: Bran, Hodor, Nocny Król, Euron
- Nielubiana postać: Littlefinger
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Winterfell stepy Dothraków
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Żelazne Wyspy
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: A czy śmierć sięga tylko po nikczemnych ludzi, a porządnych oszczędza
- Najgorszy cytat: -
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Varys, bo myśli szerokoplanowo i dostrzega zagrożenia wynikające z sojuszu z fanatykami, Daenerys w scenie z Jorahem, bo mimo wszystko potrafi wybaczyć
- Która postać Cię zawiodła: Sansa - kto odrzuca armię i rady użytecznej osoby w jej sytuacji (wiadomo, że drań i szuja, ale też można go wykorzystać), poza tym okłamała brata, Tyrion - bo jak Cersei dopuścił do sojuszu tronu z sektą (jestem zwolennikiem całkowitego rozdziału Państwa od kościoła i wszelkie tego rodzaju historie budzą mój opór)
- Najbardziej emocjonująca scena:Atak Innych
- Scena, podczas której ziewałem/am: szkolenie Aryi
- Najbardziej 'jajcarska' scena: spojrzenia Tormunda, występ aktorów (podobało mi się, że pokazano jak Lud odnosi się do tych wszystkich przepychanek o władzę)
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: Niech będzie wiec na Żelaznych Wyspach, w książce to lepiej wyglądało, zabicie kolejnego Wilkora
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: wątek Hodora,
- Najgorszy wątek: Meeren
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): geneza Białych Wędrowców,
- Ulubiona para/duet: Varys i Czerwona Kapłanka,
- Najgorsza para: Sansa i Littlefinger, Yara i Theon
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: -
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: -
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 7 (ze względu na ostatnią scenę, po raz pierwszy coś mnie poruszyło w tym sezonie)

Euron w ulubionych a wiec był ten tego? Możesz rozwinąć za co podobał Ci się Euron? :)

"Varys, bo myśli szerokoplanowo i dostrzega zagrożenia wynikające z sojuszu z fanatykami"
W rzeczy samej. Skojarzenia jakie mi się nasunęły to to, że Tyrion teoretycznie popełnia ten sam błąd co Cersei w s5 z Wielkim Wróblem. Piszę teoretycznie, ponieważ Dany akurat może faktycznie być widziana w ich oczach jako osoba, z którą należy trzymać. Rulor akurat pasuje jako religia do Niespalonej (ogólnie związane z ogniem). Nie mniej Varys był głosem rozsądku. Ponadto podobała mi się druga połowa rozmowy z Kinvarą, w której widać było, że mimo, że nie lubi żadnych magii i im pochodnych żyje w świecie takowym i fajnie było widzieć dla odmiany Varysa, który jest w zasadzie i zaskoczony, i przerażony, że jakaś osoba wie o rzeczach, o których nie powinna wiedzieć (czyli śmiało można założyć, że 'ogień' w palenisku tego maga 'widział' a co za tym idzie można wierzyć w istnienie Rulora - co dla Varysa było do tej pory chyba nie do pomyślenia). Varys w tym momencie przypominał Tyriona, który to pierwszy raz zobaczył smoka w poprzednim sezonie (i co dziwne: Varys akceptował, że żyją sobie smoki, ale nie dochodziło chyba do niego to, że magia może być prawdziwa.. tak, jak do Tyriona nie dochodziło wcześniej, że smoki znów się pojawiły i można je zobaczyć).

użytkownik usunięty
matiiii

Co znaczy "ten tego" ? Otwartym tekstem proszę :)
Ok, Euron, bo:
a) przyznał, że zabił brata by zdobyć władzę z podtekstem i co mi zrobicie. Nomen omen to świadczy o słabej pozycji ojca Theona i jego następców. Widać, że kolejne porażki obniżyły prestiż tego władcy wśród poddanych,
b) miał jakąś wizję, w którym kierunku mają zmierzać Żelazne Wyspy. Jego pomysł na sojusz z Daenerys był przekonująco uargumentowany. Inna sprawa jak Khaleesi zareagowałaby na jego mizoginistyczną postawę. Ma doświadczenie z Khalem, więc sądzę, że i z tym "Wikingiem" by sobie poradziła. W końcu oboje seks lubią.
c) jego bezpośredniość, świadomość celu, to nie jest postawa chciałabym, ale się boję, wykorzystuje swoje wady by przekuć je w zalety (zarzut "balowania" po morzach)
d) co do wyglądu i tak moim zdaniem korzystnie się wyróżnia na tle Żelaznych Ludzi, ale to kwestia gustu.
W tej całej mizerii jaką był wiec Greyojów nie dziwię się, że wybrano Eurona zamiast Yary. Żelaźni Ludzie potrzebowali wizji, marzenia, skoku w nieznane i dali się uwieźć. To akurat nie jest nic zaskakującego.

Aluzja do 'nielogiczna/wtf', aby nie powtarzać. Dzięki za odp. :)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Nie mam pytań.. Odcinek mnie rozwalił..

- Ulubiona postać: Hodor! (no i jako, że lubię najbardziej Jona, Jon)
- Nielubiana postać: Brienne, Sansa dziś irytowała
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Północ, Czardrzewo i okolice w retrospekcjach, Winterfell w retrospekcjach - stęskniłam się za tym widokiem
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Świątynia boga o wielu twarzach
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: Hold the door - nie ma innego wyboru
- Najgorszy cytat: rozmowa Dany i Joraha
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Theon, nie umiem do końca powiedzieć dlaczego.
- Która postać Cię zawiodła: Sansa dziś irytowała, jak już wspominałam
- Najbardziej emocjonująca scena: chyba nie trzeba odpowiadać na to pytanie.... :(
- Scena, podczas której ziewałem/am: Danka & Jorah, sceny walki Aryi też mnie zazwyczaj nudzą troszkę
- Najbardziej 'jajcarska' scena: brak? No może jedynie Edd Cierpiętnik z zamknięciem Bramy ;) (plus: Tormund? Co ty wyprawiasz? :D)
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: Nie wiem
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Bran & Hodor & Lato & Meera & Dzieci Lasu & Staruszek
- Najgorszy wątek: Danka i Jorah
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Hodor?!?!?!
- Ulubiona para/duet: Hodor & Bran, Theon & Asha, która jest Yarą
- Najgorsza para: Danka i Jorah, Brienne i Sansa
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: ucieczka przed Innymi, Lato & Hodor! :(
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: Arya i ta wkurzająca dziewczyna
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: ostatnie sceny odcinka - ucieczka, Hodor
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 8,5 (za scenyBrana i Hodora 10, ale reszta trochę psuła chwilami)

Ciekawe kiedy dojdę do siebie po tym odcinku...

użytkownik usunięty
Werrronikaaa_17

Ta "wkurzająca dziewczyna" jest niezłym badassem, wymiata nawet bez kija przeciwko Aryi z kijem, ale oczywiście nikt tego nie doceni, bo okłada "biedną" Aryę.

ocenił(a) serial na 5

Zgadzam się. Ciekawe, cóż los jej przeznaczył. I kim jest.

ocenił(a) serial na 10

Widzę, że jest niezła w te klocki :D Ale jest tak pyszna, że nie mogę na nią patrzeć ;)

użytkownik usunięty
Werrronikaaa_17

Robi to co do niej należy. Arya nie jest w przedszkolu tylko szkoli się na zabójcę, goddammit.

ocenił(a) serial na 10

Na szczęście mogę jej nie lubi więc jej nie lubię. Tyle ;)

Werrronikaaa_17

"Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Theon, nie umiem do końca powiedzieć dlaczego."
Ja wiem, ja wiem :D - normalnie Theon w momencie przemowy i tego, że Żelaźni mówią, że powinien być królem pewnie w tym momencie wbiłby nóż w plecy Yary (metaforycznie) i zaczął nawijać, że on się nadaje na króla i kończmy z tym. Odmieniony Theon jednak pomaga siostrze i to jest odp. dlaczego pozytywnie zaskakuje (w ogóle scena, jak wychodzi mówić jest zrobiona z taką lekką nutą niepewności, czy czasem nie zdradzi Yary).

"Asha, która jest Yarą"
A Yara jest Ashą, haha xD

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Rzeczywiście, pewnie dlatego ;) Theon wyrasta obecnie na jednego z moich ulubionych bohaterów ;)
Bardzo jestem ciekawa, jak potoczą się jego losy. Jakieś pomysły dokąd zmierza z Ashą, która jest Yarą bądź Yarą, która jest Ashą? :D