PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409760
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam , poprzednie sezony oglądałem dość dawno , i mam 5 pytań:

1. Kto pojmał i torturował Theona ? O ile pamiętam to ludzie z jego rodu było ich kilku przejęli i splądrowali wraz z nim Winterfell , potem gdy Winterfell zostało otoczone przez ludzi bękarta jakiegoś lorda Robba Starka , oni uciekli jakimś tajemnym przejściem z miasta , no i w 3 sezonie był już torturowany nie wiadomo przez kogo , kim są ci ludzie , komu służą ?

2. O ile pamiętam "Ogar" chciał uciec z Sansą z King's Landing podczas bitwy ze Stannisem , jednak ona o ile pamiętam się nie zgodziła , co się stało z "Ogarem" jak to się stało ,że oni go pojmali ? No i kim są ci ludzie , komu służą ?

3. Kim są ludzie którzy pojmali Jaimiego i Brienne ? O ile się nie mylę służą Starkom ?

4. Dlaczego wojna toczy się tak długo ? Ród Stark cały czas idzie do przodu a Lannisterowie się wycofują ? o ile się nie mylę zostało to powiedziane w I odc. 3 sezonu. Dlaczego Stannis dalej nie atakuje King's Landing i jak to możliwe , że mimo naporu Starków od północy i Stannisa Baratheona od południa , Lannisterom nie dzieję się żadna krzywda ?

5. SPOILER ! (3 sezon)

Czytałem streszczenie "Nawałnicy mieczy" (mam mało czasu studiuję ...) i było w nim napisane że Stannis zaatakuję północ : Winterfell i "dzikich zza muru" i ich podbije ? Tylko po co ? , po co Stannis atakuję północ , skoro mu zależy na Żelaznym tronie , atakując północ tylko pomaga Lannisterom , jest to działanie nie logiczne , tym bardziej ,że mimo iż on też nie lubi Starków (w 3 odc. 3 sezonu mówi z takim samym zacietrzewieniem ,że pragnie śmierci Joefrey'a i Robba) to oni są wrogami jego wrogów. Swym działanie tylko by osłabił siebie i Starków , a znacznie pomógł by Lannisterom. Czy to prawda ? jaki jest sens jego działania ?

Dzięki za odpowiedzi.

Daragox

Odpowiedzi udzielam na pdst serialu, nie ksiażek:

1. Wcale nie jest nigdzie powiedziane, że Zelaźni uciekli tajemnym przejsciem. O tajemnym przejściu mówił maester tylko Theonowi, który nie skorzystał.
Kto torturuje Theona- mozna sie tego domyśleć. Jesli widziałeś chorągwie Boltonów- czerwona postać człowieka w dosć niezwykłej pozycji, można było od razu sie skapnąć, że to oni, bo Theon był przywiązany włąsnie w tej pozycji.

2. Ogar uciekł z Kings Landing, został pojamny przez Bractwo, które się dwukrotnie przedstawia. Bractwo poszukiwane przez Tywina (2 sezon tortury ze szczurem)

3. Mają w herbie postać krwawego człowieka, wiec to ci sami, co uwiezili Theona.

4. To już sa pytania znacznie wykraczające poza tresci zawarte w serialu.

użytkownik usunięty
Daragox

4. bo Stannis dostał w dupę, Starkowie pomimo kilku zwycięstw mają za mało ludzi,
a Lannisterowie sprzymierzyli się z Tyrellami;

5. Mur - bo porządny kandydat na władcę najpierw myśli o ratowaniu królestwa, a dopiero potem o walce o tron,
niechęć do Robba Starka - albowiem Stannis jest pryncypialny, uważa się za jedynego prawowitego króla i nie chce wchodzić w sojusze z uzurpatorami;
natomiast Winterfell zaatakuje już w zupełnie zmienionych okolicznościach

Daragox

Co do ostatniego pytania, na pozostałe z wrodzonego lenistwa nie chce mi się odpowiadać. Stannis uległ namowom, nie pamiętam w sumie czyim, ale bardzo możliwe, że Davosa. Może nie tyle namowom co udzielonej radzie. Chodzi o to, że Stannis zaczął zastanawiać się po co ma zdobyć koronę, w jaki sposób i stwierdził, że robi to źle, bo głównym motywem działań króla powinna być ochrona poddanych a największe zagrożenie idzie z Północy - od Innych. Zresztą, skoro pytasz to chyba nie będziesz miał mi za złe jak napiszę (albo dobra, dalej duży spoiler), że Stannis ruszył na Północ chyba już po śmierci Robba Starka i upadku powstania Północy, jeżeli się mylę liczę, że ktoś mnie poprawi.

A i co do odpowiedzi wyżej - nie krwawego człowieka (WTF?!) tylko OBDARTEGO ZE SKÓRY GADDEMYT! A miałem się nie denerwować, no cóż chyba trzeba się zrelaksować, idę do piwnicy na małe obdzieranko.

Pan__Cogito

Ci co nie przeczytali ksiażki nie wiedzą, że na herbie jest obdarty ze skóry człowiek. Nie chciałam uprzedzać faktów, ty gaddemyt devilu!
W serialu nie ma słowa, że na sztandarach to obdarty ze skina człek. Wiem, bo trzeci sezon obejrzałam juz po 10 razy każdy odcinek :P Znaczy trzy odcinki.

Treehouse

To koleżanka coś nieuważnie ogląda pomimo tych 10 razów :), bo mości Lannister mówi o tym w 2 odcinku w zupełnie niezawoalowany sposób

Pan__Cogito

Dobra właczam drugi i ogladam uważnie. Jak masz rację, to pozostawię Ci wybór kary, bom miłosierna. Już teraz sie zastanów co sprawia Ci większą przysługę, Twoje ręce czy jezor :P

Treehouse

Też mi pytanie. Wiadomo, że ręce a w nich porządny, dobrze zaostrzony nóż. I jeszcze wiadro z gorącą wodą pod ręką. :)

ocenił(a) serial na 10
Treehouse

Otóż w 2 odcinku 3 sezonu Jaime, zaraz po walce z Brienne, mówi że na sztandarze znajduje się właśnie obdarty ze skóry człowiek Boltonów. Obejrzyj jeszcze raz.

bubblefs

Otóż jestem w trakcie :P

ocenił(a) serial na 10
Treehouse

Czekam na przyznanie mi racji. :p

bubblefs

Nie żebym napisał to wcześniej. ^^

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Racja, czytałem wątek w nocy, nie doczytałem twojego posta. :p

Pan__Cogito

No dobra. Pada z Królobójczych ust "flayed man". A bo ja ten odcinek obejrzałam nie 10 a tylko 9 razy. Dopiero za 10 razem jarzę fakty, więc mi to uciekło w rozkojarzeniu wielkim :P

Daragox

SPOILER

Robb ginie na weselu w Bliźniakach. Część ludzi z Północy jest po stronie Boltonów, a część nie i to z tymi drugimi próbuje się Stannis dogadać.

ocenił(a) serial na 10
Daragox

1. To Boltonowie. Ani w książce, ani w serialu Theon nie ucieka z Winterfell. W książce po prostu nie zdąża. Maester Luwin przekonuje go do dołączenia do Nocnej Straży, ale Ramsay Bolton porywa go i zabiera do Dreadfort. W serialu dostaje w łeb od swoich podkomendnych, którzy zapewne zostawili go w zamku, a sami uciekli, i kończy tak samo - pojmany.

2. To już odpowiedziane.

3. To też są Boltonowie, jakiś pomniejszy oddział. W książce porywa ich kompania najemników, scenarzyści serialu chcieli zapewne dać widzom jeszcze jakiś powód do nienawiści wobec Boltonów (tym razem ze strony fanów Jaimego), którzy na pewno będą głównymi antagonistami w kolejnych sezonach.

4. Sam Robb w 3 odcinku podaje powody - Lannisterowie mają pieniądze, przewagę liczebną i czas. Starkowie są z zasady biedni (relatywnie), a Północ jest mało liczebna - ale nadrabia to bitnością i umiejętnym dowodzeniem Robba. Na koniec, gdy nadejdzie zima, Starkowie będą mieli bardzo duży problem z uzupełnianiem zapasów, podczas gdy Lannisterowie mogą bez problemu sprowadzać jedzenie z południa. A że Północ praktycznie nie ma floty, więc będą całkowicie odcięci.

Stannis nie atakuje King's Landing, bo w bitwie stracił praktycznie całą flotę i dużą część ludzi.

5. Wierzy Mellisandre - która przekonuje go, że jest odrodzonym Azor Ahai i ma poprowadzić ludzkość przeciwko złu zza Muru. Po drugie, na Dragonstone nie ma czego szukać, bo Lannisterowie i Tyrellowie szykują już na niego atak.
Tak więc przerzuca siły na Północ, po pierwsze żeby bronić ludzkość, a po drugie żeby pokazać, że jest prawowitym władcą, który najpierw myśli o ratowaniu królestwa. A że przy tym może zapewnić sobie sojuszników do późniejszej wojny z południem, to inna sprawa...

ocenił(a) serial na 10
bubblefs

A ja mam pytanie.Co się stanie z Bronnem.Tym rycerzem Tyriona?

ocenił(a) serial na 10
kacperowski20

W książce, kiedy Tyrion zostaje oskarżony o - tu wstaw spoiler - Bronn praktycznie zrywa z nim kontakty i żeni się dla zysku z Lollys Stokeworth i oczywiście przejmuje władzę nad jej zamkiem, a potem, oprócz kilku wzmianek, nie pojawia się już. Ale myślę, że tak charakterystyczna postać jak Bronn nie zniknie z serialu, więc może Tyrion zaciągnie go ze sobą za morze.

ocenił(a) serial na 10
bubblefs

Ale Tyrion nie otruł Króła,przecież więc kto?? : D Boże jaki spojler...

ocenił(a) serial na 10
kacperowski20

No właśnie chyba otruł. ;p Przyznaje się do tego w którymś tomie, ale możliwe, że po prostu już mu nie zależy i trolluje sobie. A przynajmniej tak ja to odebrałem, nie pamiętam dokładnie.

ocenił(a) serial na 9
kacperowski20

SPOILERY - Do cholery!

Czytanie na własną odpowiedzialność

Tak naprawdę nie wiadomo, kto dokładnie otruł Króla - tzn. właściwia odpowiedź na to pytanie brzmi:
Littlefinger sugeruje Sansie, że zrobiła to Królowa Cierni.
Ale
Nie pamiętam dokładnie rozkładu ludzi przy stole - wydaje się, że jednak siedziała ona trochę za daleko - niewątpliwie bliżej była Margery - tak naprawdę nie wiadomo, w czym była trucizna tzn. czy w winie, czy w pasztecie - pasztet miało zjeść w cholerę ludzi, z pucharu pili Joff i Margery - w ogóle wskutek durnych żartów Littlefingera (karły na psie i świni) oraz głupiego zachowania Joffa zrobił się tam taki chaos, że trudno wyśledzić, kto właściwie podał truciznę Joffowi i w jaki dokładnie sposób.
Wiadomo, że truciznę wniosła na salę Sansa w swojej siatce na włosy i że wzięła ją od niej Królowa Cierni (wyjmując mały kamyk), ale co było dalej ani, w którym momencie podano to Joffowi - tego nie wiemy. Sansa bez wątpienia miała zostać kozłem ofiarnym tej sytuacji.

ocenił(a) serial na 10
Daikte

Chyba będę szybciej czytać książki.Zacząłem pierwszy tom dopiero :P

ocenił(a) serial na 9
kacperowski20

I nie przeszkadzają Ci spojlery?

ocenił(a) serial na 10
Daikte

Wiesz co że nie : ) A książki to i tak kupię wszystkie.Strasznie mnie jedynka wciągnęła.Spojlery mi nie przeszkadzają,ale już o nic nie pytam :)

ocenił(a) serial na 9
Daikte

Ja stawiam na Tyrellów. Łatwiej będzie sterować Tommenem jako królem niz psycho-Joffreyem.

ocenił(a) serial na 8
kacperowski20

Jak Tyrionowi się zacznie dupa palić to zaszyje się na nadanych włościach, a raczej na włościach otrzymanych w posagu :)

Taszi

raczej ucieknie za wąskie morze i bez bronna, a z nową koleżanką GROSIK (wtf, kto to tłumaczył w ogóle??)

Luu_2

Co niby jest złego w tym tłumaczeniu? Ona w oryginale nazywa się Penny. Oba imiona odnoszą się do monet o najniższym nominale, co podkreślało jej "niewielką wartość" jak człowieka i było ośmieszające. Sam Tyrion o tym wspomina.

Zygfryd88

owszem, masz rację. po prostu strasznie kuło mnie to w oczy, to kwestia gustu

ocenił(a) serial na 10
Luu_2

A dlaczego Boltonowie torturują Theona i jak w ogóle wpadł w ich ręce i na jakim zamku,bo nic nie kojarze

ocenił(a) serial na 5
narin2o3

Chyba nigdy nie pojmę tej chęci psucia sobie przyjemności płynącej z oglądania czegoś i proszenia ludzi o spojlerowanie.

Ale proszę: Ramsay będzie torturował Theona bo tak lubi, po prostu. Theona pojmano w Winterfell, kiedy ludzie Boltona przybyli by odbić je z rąk Żelaznych. I przy okazji je spalili.

ocenił(a) serial na 10
Sida__

Ja psuję sobie oglądalność teraz gdy nie rozumiem toczących si wydarzeń,ale dzięki za odp.:)