PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 407 tys. ocen
8,7 10 1 406797
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Po przeczytaniu trylogii Gravesa o Klaudiuszu jestem pewien, że to właśnie na nim wzorował się RR tworząc Tyriona.
SPOILERY do "Ja, Klaudiusz"

-Tyrion urodził się brzydkim karłem w potężnej rodzinie. Klaudiusz urodził się garbaty w rodzinie cesarskiej, od małego się jąkął (nie miał więc tak ciętego języka jak Tyrion)
-stosunki ze starszym rodzeństwem również podobne: siostra- latawica (choć siostra Klaudiusza nie była tak podła) brat, który jako jeden z nielicznych traktuje go jak człowieka
-obaj byli upokarzani przez najbardziej wpływowego członka rodu: Klaudiusz przez babkę Liwię, Tyrion przez Tywina Lannistera. tak podła jak Cersei)
- bratanek u władzy, z którym musi się użerać: Klaudiusz z Kaligulą, Tyrion z Joffem
-ich pierwsze małżeństwa, zawarte z miłości zakończyły się traumatycznie: wybrankę Klaudiusza babka otruła w dniu ślubu, ślub z Tyshą - wiadomo
-drugie małżeństwo zawarte wbrew ich woli
-wybitni erudyci, żywo zainteresowani historią
-mieli problemy z alkoholem i lubili towarzystwo prostytutek
-dali się poznać jako utalentowani politycy i dobrzy administratorzy

harfistka_nc

Jaki jest trzeci tom "trylogii", znam tylko "Ja, Klaudiusz" i "Klaudiusz i Messalina".
Poza tym Klaudiusz nie był garbaty, tylko kulał.

ocenił(a) serial na 10
bazant57

PUENTA TO byli niejako niepełnosprawni.

ocenił(a) serial na 10
harfistka_nc

"bratanek u władzy, z którym musi się użerać: Klaudiusz z Kaligulą, Tyrion z Joffem"

I nawet Joffrey wygląda jak Kaligula. :D
http://i.imgur.com/Sxl5Iov.jpg

ocenił(a) serial na 10
harfistka_nc

Ten cesarz to moje poprzednie wcielenie gratuluje orientacji w terenie

ocenił(a) serial na 10
TyrionLanister

dziękuję