PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407883
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Wygląda na to, że od teraz ( a może i wcześniej też ?) czołówka zawiera w sobie gruby spojler !
Porównajcie sobie te z E01 i E02 , aż mnie ciary przechodzą !
Najpierw King's Landing, potem Dragonstone, potem...
no właśnie !
w E01 są to Bliźniaki , w E02 zamienione na Pyke !
w E01 pogrom ponieśli Freyowie
w E02 Greyjoyowie
muszę dodawać więcej ?
człowiek całe 6 sezonów nie przewija czołówki dla epickiej muzy a teraz zacznie się zastanawiać czy chce to oglądać bo z nerwów nie wytrzyma :)

Rodzi się natomiast dodatkowe pytanie, czy KOLEJNOŚĆ ma znaczenie? Czy zawsze je miała ? Jeśli nie kolejność to czy miasta, które zostały pokazane mają jakiś związek z fabułą odcinka/sezonu ?

Aktualnie jest to
King's Landing
Dragonstone
[cel epizodu do wyginięcia]
Winterfell
The Wall
Oldtown

Jedno co trochę pokrzepia , skoro trzecie miasto pokazuje ród do wyginięcia, można przyjąć, że bohaterowie związani z pozostałymi miastami w tym sezonie przeżyją :)

Chyba trzeba znów zrobić sobie maraton sezonów 1-6 z naciskiem na obserwację czołówki...w końcu wychodzi jej powiązanie z Cytadelą...

ocenił(a) serial na 8
Dehzz

Od zawsze było tak, że czołówka się zmieniała z odcinka na odcinek, ukazując miejsca w których będzie się toczyć akcja odcinka.

ocenił(a) serial na 9
koczywos

Dokładnie, do tego zawsze w czołówce jest King's Landing, Winterfell i Mur, niezależnie czy akcja ma tam miejsce, czy też nie.

koczywos

Właśnie. Teoria błędna, bo wyciągająca zbyt daleko posunięte wnioski: "co trzeci dostanie po dupie w tym epizodzie". Że dostanie to pewne, ale takiej wyliczanki bym nie stosował. :-P Po prostu wyliczeni zostają aktualni adwersarze i istotne miejsca, do których akcja stale wraca (np. Królewska Przystań, lub Mur). Dla uważnych widzów śledzących detale to nie pierwszyzna. Zmiany są i zasadnicze i te drobne np. zmiana godła przy nazwisku, lub wypadnięcie aktora (nie zawsze ze skutkiem śmiertelnym dla odgrywanej postaci - np. dawno nie widziana Melisandre powróciła w tym epizodzie, na jak długo nie wiadomo). Tylko ten "Jeleń" w herbie "Kings Landing" ssie już dawno. :-P

kwadracik

No, no ,to wytłumacz czołówkę takiego Battle of Bastards...i szukam kolejnych.

ocenił(a) serial na 9
kwadracik

Dokładnie, tego Jelenia mogli by zmienić. Ok, Joffrey i Tommen byli oficjalnie synami Roberta, ale obecnie Cersei nosi nazwisko Lannisterów, więc i w godle winien być tam Lew.
Swoją drogą, panie w Grze chyba nie zmieniają nazwiska na męża, bo ani Sansa nie jest zwana Lannister-Bolton-Stark, ani Cersei... tylko bodaj żona Neda miała jego nazwisko. Bądź też to twórcy traktują to bardzo wybiórczo.

koczywos

Hm, w czołówce Battle of Bastards mamy na "tej" pozycji Riverrun , pod koniec jest też Braavos a z obu tych miast nie ma nawet 1 sceny, ni też ludzi z nimi związanych, a to pierwszy odcinek, który odpaliłem. Zawsze te miasta zdawały się dość losowe. Związane z sezonem ale nie epizodem. Sprawdzam dalej.

Dehzz

Skoro nie ma, więc teoria o wybiórczym fatalizmie jest błędna. "Umarł król, niech żyje król" :-P

kwadracik

Teoria dotyczy tego sezonu. Na razie się zgadza.

Dehzz

Cóż, zmiany w czołówkach występują nie co sezon, tylko w każdym odcinku. ;-P

kwadracik

to pokaż mi zmiany w E07 E08 i E09 sezonu 6 ;) coś jeszcze?

Dehzz

Czołówka zawsze się zmieniała i była 'dynamiczna', tj. miejscówki się zmieniały w zależności, gdzie dana postać czy miejsca występowały (tutaj nie do końca zgadzam się z @koczywosem ponieważ były odcinki jak bitwa nad Czarnym Nurtem czy bitwa z Dzikimi i Nocną Strażą, które stricte były poświęcone tej jednej, jedynej rzeczy a w czołówce nadal widniały inne miejscówki a nie jedna, jedyna. Więc nie, miejscówki nie dotyczyły jedynie tego, co miało miejsce w odcinku a ogólnie, co działo się aktualnie w poszczególnych wątkach (np. jeśli w poprzedzającym odcinku dotyczącym bitwy nad Czarnym Nurtem mieliśmy wątek Dany w Qarth, to Qarth widniało również w czołówce odcinka dotyczącego podbijania stolicy przez Stannisa).

matiiii

No więc właśnie, nie wszystko pasuje, sceny z Blackfishem były w 7 i 8 ep a czołówka jest NIEZMIENNA przez 7 8 i 9 , zero tego waszego dynamizmu. W 6 nie ma Riverrun ale są Dothrakowie na samym końcu przy czym jedyna scena z nimi to koniec odcinka gdy Danny odzyskuje Drogona i wszyscy krzyczą na jej cześć ( ten za długi monolog ).
Także już po 5 odcinkach z ubiegłych sezonów widać sporą losowość i małą wagę tych miast.
Tu jak na razie mamy ostre wpi**dol każdego z rodu trzeciego miasta.
Ja wiem, że kolejność podyktowana jest też geografią bo nie będą skakać od jednego końca do drugiego i spowrotem tylko zawsze w miarę "po kolei" są te miasta pokazywane, ale akurat Sunspear jest blisko King's landing, Highgarden też. No nic, zobaczymy co pokazą w E03.

Dehzz

To o czym piszesz to wyjątki, które potwierdzają jednak tę regułę zmieniającej się czołówki. Pamiętam, jak sam na forum (bo lubię oglądać czołówkę dla świetnej muzy i właśnie tych zmieniających się miejscówek :p) pisałem, że wtedy lub wtedy brakuje tego i tamtego miejsca, mimo, że były wątki z konkretnej miejscówki. Tego jest więcej niż odcinki z 6 sezonu, w poprzednich też było tak, że była akcja w jakimś miejscu ale w czołówce jej o dziwo nie było (tak pierwszy lepszy przykład jaki przychodzi mi do głowy to z kolei s4 i akcja w Orlim Gnieździe z LF i Sansą, a Orle Gniazdo pojawiło się odcinek lub dwa później w czołówce). Nie wiem z czego to wynika ale prawdopodobnie z faktu, że niektóre miejsca występują bo muszą występować i są stałe, niezależnie czy będzie tam pokazana akcja czy też nie (np. KP, Winterfell, Mur) a niektóre pewnie są ważniejsze niż inne (lub najzwyklejsze w świecie lenistwo ludzi odpowiedzianych za czołówkę, bo taka akcja w Olrim Gnieździe z s4 czy Riverrun z s6 była, wg mnie, ważna).

matiiii

Tak ! Dokłądnie takie samo miałem podejście do ubiegłych sezonów, robili to od niechcenia ! Lecz widzieli co się w necie dzieje, jak ludzie kochają tą czołówkę, zwrócili też na nią uwagę sceną w Cytadeli. Doszło do nich, że fani oglądają ją za każdym razem ze względu głównie na muzykę i MOŻE w tym sezonie postanowili uczynić wejściówkę bardziej istotną - pokazując ród, który oberwie po tyłku ! O to mi w tym wszystkim chodzi. Nie zaprzeczysz ,że jest taka możliwość bo póki co się zgadza :P Dwa odcinki to za mało by dawać głowę i być może po trzecim okaże się, że był to zbieg okoliczności...ale pamiętasz moje przeczucia na forum Westworld ;) Mam dziwne wrażenie, że grają nam na nosach.

Dehzz

W sumie to powiem tak: nie wykluczam, że istnieje prawdopodobieństwo, że masz rację i w tym sezonie po prostu się postarali (poza tym: 7 odcinków, to o 3 mniej niż w poprzednich sezonach więc dbałość o np. szczegóły w czołówce powinna być większa), a z drugiej.. zbieg okoliczności, że akurat tak się udało, że w tych miejscach zginęli i w tych odcinkach. Po trzecim odcinku myślę, że będzie można zweryfikować Twoją teorię ;) (2 to jednak jeszcze dla mnie za mało).
btw. widział nowy trailer czy tam teaser s2 Westworld? Ciaaaarrrrry :D

matiiii

no przeca wrzuciłem z nim temat na forum , chyba jako pierwszy ;)

Dehzz

W takim razie później zajrzę - jeszcze nie zaglądałem ;p

ocenił(a) serial na 8
Dehzz

Czytałem wywiad z autorem animacji, mówił że 4 lokalizacje są w czołówce zawsze: King's Landing, Winterfell, Mur i aktualne miejsce przebywania Dany.

Później skrócono animację Muru i było 5 do 6 lokalizacji. Od 7 sezonu Dragonstone będzie w każdym odcinku, a jako że nie "przelatujemy" przez morze, zmieści się 6 miejsc. W minionym odcinku Pyke pojawiło się, bo co mieli wstawić, gospodę Buły?

Czy Greyjojowie są "do wyginięcia"? Zdecydowanie nie. "Pogrom"? Przecież Yara żyje, Theon żyje, Aeron też na pewno żyje, Vic w serialu się nie pojawił (ma się pojawić jakiś "zastępca" Eurona, ale to chyba nie będzie on), a Euron, król Żelaznych Wysp i Północy (taki jest jego pełen tytuł) będzie wracał do stolicy jako triumfator.

Kinokio

DZIĘKI za spojlery, nie o to prosiłem :P można tu blokować ludzi ?
Freyowie dostali po tyłku w Ep1
Greyjoyowie w ep2 , cała flota yary, jej wojsko i statki w strzępach. Głowy może i żyją ale jako potęga przestali istnieć.

Dehzz

Co do czołówki to warto zauważyć, że morze na wschód od Muru zamarzło!
Można z tego wywnioskować, że Biali Wędrowcy nie będą musieli przechodzić przez mur, a mogą go okrążyć.

dodsab

sekunde później widać, że to co wydawało się lodem jest tylko grą światel i woda jest tam nadal http://imgur.com/a/mJHRy

Dehzz

No i cóż, nie trafiłem z teorią, zamiast dać Wysogród lub od biedy Casterly Rock, dali znów Pyke.. więc nadal losówka bo do niczego mi to nie pasuje.

Dehzz

SPOILERY!!!
No właśnie, po co było się tak pieklić, trzeba było tylko cierpliwie poczekać :-P Ponadto w poprzednim odcinku powinni byli dać "Słoneczną Włócznię" - ród z Dorne został przetrzebiony: Ellaria Sand schwytana, jej bękarcice albo zamordowane, lub uwięzione razem z nią. Z tą potęgą Theona i Yary też przesadziłeś. Oni po prostu prowadzili "przedsiębiorstwo usługowe" transportujące armie zbuntowanych królowych z jednego kontynentu na drugi. ;-) Nigdy nie stanowili siły w sensie militarnym: niewielka część armady z Pyke, do tego z niepełną załogą (mało mieli sojuszników na "Żelaznych wyspach" :-P) pozwalającą jedynie żeglować i to przy sprzyjających wiatrach, a już na pewno nie prowadzić bitew morskich (vide Castely Rock z 3 odc.). Prawdziwą potęgą rodu Greyjoy'ów jest (jak dotychczas ;-P)Euron i na pewno nie da sobie " w kaszę dmuchać". ;-) Teoria była zbyt pochopna. No cóż starałeś się, nie wyszło. :-P

kwadracik

czołówka to tam pikuś, wazniejsza jest teraz inna teoria ;) www.filmweb.pl/serial/Gra o tron-2011-476848/discussion/Wojna Czerwonego Boga z umarłymi, moja teoria,2917263#post_15287486

Dehzz

Ach, rozumiem: "Nowy dzień, nowe wyzwanie". :D Już wcześniej przeczytałem, przy "porannej prasówce" na tematy najnowszego odc. GOT. ;-) No, Martina to bym posądził o takie teorie, ale nie DeDeków. :-P Kombinuj dalej. ;-)