Większość wątków w tym serialu polega na łażeniu. Lezą tylko i lezą. Taka Daenerys już trzeci sezon idzie i idzie i dojść nie może...
Generalnie 90% akcji w tym serialu polega na mozolnym przemieszczaniu się z punktu A do punktu B, gdyby jeszcze coś się działo po drodze, ale głównie sprowadza to się do nie-najciekawszych konwersacji.
W porównaniu z pierwszymi wciągającymi odcinkami serialu, 3 sezon zaczyna się dosyć niemrawo, żadnej porządnej intrygi, i pewnie jak zwykle się skończy jakąś niezbyt efektowną bitwą, z której też nie wiele wyniknie. (byle publikę jakoś przeciągnąć do 4 sezonu)
Ten serial powinien być bardziej zwarty a nie taki rozmemłany. Powinien być skrócony co najmniej o połowę.
Ale wiadomo liczba odcinków musi się zgadzać zgodnie z regułą: kasa Misu, kasa. a może raczej z zasadą, że nie chodzi o to żeby złapać króliczka ale cały czas go gonić.
wręcz przeciwnie, łażenie, które nudziło w książce (np. Cat, Aryi, Brienne), skrócono do niezbędnego minimum,
zaś intryg znajdziesz tu więcej, niż u siebie szarych komórek
nie chodzi mi o ilość ale o jakość intryg (jedna ciekawa intryga może być więcej warto niż 100 nieciekawych) czytaj ze zrozumieniem skoro masz tle szarych komórek.
Proszę nie wymagać zbyt wiele od Pana Suchego Wilka. Zajęty jest studiowaniem ksiąg historycznych, na których podstawie ten wybitnie uzdolniony historycznie Pan stwierdza, iż wojny światowe jak i rozbiory Polski to wynik spisku masonów. Do tego nie potrafi rozróżnić zarodka od człowieka.
a ty przypale jeszcze się tu plączesz z tymi tekstami?
po tym jak wyszedłeś z szafy i wszyscy już wiedzą że jesteś sodomitą?
Najmocniej Szanownego Pana upraszać pragnę, lecz Szanownego Pana jakże zacny rodzinny tytuł nie przystoi mojej skromnej osobie.
szanowny panie Jakυtasie.
jeżeli nagle zapragnąłeś odpowiadać na moje słowa, proszę czyń to w sposób inteligentny. zachowaj także minimum szacunku dla mojej oraz swojej osoby i zacznij wreszcie trenować sztukę kulturalnej wypowiedzi, gdyż bynajmniej nie jest ona sztuką tajemną. przyda ci się to w życiu, lecz nie musisz dziękować za tę szczerą radę.
pozdrawiam serdecznie.
Dokładnie, proszę Pana Suczego Wilka. Rarytasem istnym jawią się być mojej skromnej osoby riposty niesamowite.
nie tylko on pochodzi od małpy, my wszyscy. tak mówi teoria ewolucji, jak na razie najbardziej logiczne wytłumaczenie naszego istnienia. podanie o adamie i ewie, nawet kościół potwierdza że to była wymyślona bajka żeby wytłumaczyć wiernym jak bóg stw. człowieka.
Szanowny Pan Suchy Wilk wierzy w teorie reinkarnacji. Podczas kuracji psychotropowej doznał niewytłumaczalnych widzeń i stwierdził, że w poprzednim życiu był żuczkiem gnojarzem. Chociaż tak naprawdę dzieli z nim wiele wspólnych cech.
obawiam się, iż szanowny pan nie zapoznał się należycie z przedmiotową teorią, albowiem nie pochodzimy
(za wyjątkiem pana Jakυtasa) od tych przemiłych stworzeń
"Człowiek, jak każda małpa, jest zwierzęciem społecznym, a społeczeństwo rządzi się kumoterstwem, nepotyzmem, lewizną i plotkarstwem, uznając je za podstawowe normy postępowania etycznego. (...) To czysta biologia." - Fermín Romero
Taki mądry cytat u tak głupiego użytkownika.
Mnie bardzo ciekawi jak to widzisz technicznie skrócić? Połowę postaci wywalić z fabuły, bo nic poza łażeniem nie robią? Owszem oglądając ten serial da się zauważyć sporo przerywników, w tym również te erotyczne, no ale, aleee.. wiadomo sex sells i tyle w temacie ;))
Co do intryg - niektóre zwyczajnie wymagają czasu (te bardziej spektakularne), pozostałe są albo widoczne po czasie (Tywin piszący list i mówiący podczas jego rozmowy z Tyrionem, że nie wszystkie wojny wygrywa się walką) albo prowadzone na dużo mniejszą skalę.
Ogólnie cały III tom można uznać za jeden z lepszych, o ile nie najlepszy; poczekaj tylko do końca sezonu ;)
Technicznie to właśnie skrócić tak co najmniej o 1/4. Już wolę mniej odcinków ale za to bardziej treściwe. Poza tym wydaje mi się że problemem jest to że Martin cały czas pisze tę sagę. A lepiej było by poczekać jak skończy, ogarnąć całą serię, przemyśleć fabularnie co i jak i wtedy zrobić serial.
Ja nie wiem na ile się orientujesz w książkach, ale na końcu 4 tomu napisał, że 5 tom powstanie wkrótce i będą tam opisy z pkt widzenia postaci, które się nie zmieściły w tomie 4... to wkrótce okazało się 4 lub 5 latami... jeśli tak "liczyć" to on tą sagę skończy przy dobrych wiatrach za może nie 10, ale dobre 7-8 lat :) Żadna stacja by tak do tego nie podeszła, że dziś kupi prawa do ekranizacji, a za 10 lat nakręci, bo to się zwyczajnie nie kalkuluje. Tym bardziej, że decyzja dotyczy zawsze pojedynczego sezonu, potem w miarę wysokości słupków z oglądalnością podejmuje się decyzje o dalszych sezonach lub zdjęciu serialu z anteny.
A to, że Martin jest w lesie z książkami to co z tego? Serial nie musi się już trzymać tego co w książce. Scenarzyści mogą wymyślić dalsze wątki wszystkich bohaterów :)
zrozum, że film jest na podstawie serii książek. I musi być to odwzorowane jak najdokładniej. Ten serial polega na myśleniu, a nie na rozlewie krwi i rzeźni. ;)
Dokładnie, tylko łażą po pustyniach,plażach,kniejach itp. jakby nie było gdzie chodzić. Jak nie łażą, to żrą lub gadają co tam zjeść, ewentualnie kopulują.
Pańscy Rodzice się wysterylizowali widząc co przyniósł ich zgniły owoc kopulacji.