jak dla mnie po pierwszych dwóch odcinkach wygląda to jak ekranizacja Heroes of Might and Magic :D strasznie stereotypowe te plemiona wszystkie, zupełnie jak zamki w hirołsach :) kto za?
za przeproszeniem, ale o czym ty dziecko pierdzielisz?
to jest ekranizacja kultowej, najlepszej na Zachodzie i dosyć już leciwej sagi fantasy, a ty porównujesz do jakiegoś komputerowego g**na?
Nie pasuje. Czemu napisałeś, że musiałby się zagrywać w trójkę? I jak wspomniałem, taką książkę się pisze dość długo.
bo trójka była najlepsza więc zakładałem, że jak wszyscy pisarze fantasy spędził przy niej najwięcej czasu. no ale widocznie miał peceta trochu wcześniej - pospieszyłem się. strasznie mi wstyd :)
a ja myślę, że jesteście straconym pokoleniem
jak się zdarzy jakieś zawirowanie i odetną wam ten net, to nie będziecie się zupełnie do niczego nadawać ;)
To taka zdolność prekognicji. Inteligentny człowiek oceni serial po pierwszym odcinku, najlepsi dają radę ocenić po napisach początkowych.
Tak wynika z badań. Amerykańskich.
Cóż, rzeczywiście - serial przypomina Heroes of Might and Magic. Nie powiedziałbym jednak, że to Martin wzorował się na grze, a tym bardziej gra na Martinie (choć V i VI część pod względem fabularnym do PLiO są imho zbliżone).
Scenarzyści za to dużo grali w Heroesów, bo niektóre krajobrazy Królewskiej Przystanii przypominają Heroesowe Heaven, Pentos doskonale nadaje się na stolicę barbarzyńców, są też Inni, którzy (nie można tego zaprzeczyć) przynajmniej pod względem pewnych przeszłych wydarzeń (zarówno w Westeros jak i Ashan) są podobni do Bezimiennych.
PS: W życiu nie czytałem PLiO, więc moja wypowiedź jest subiektywna.
Wychowałem się za to na Tolkienie, grach z M&M i wiem jak smakuje fantasy, zaś dwa pierwsze odcinki zrobiły na mnie na tyle duże wrażenie, że zamierzam przeczytać sagę Martina :)
piątka, mistrzu! miałem nadzieję, że w końcu trafi na ten temat ktoś, kto nie połknął kija od szczoty.
Albo ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem, albo w ogóle nie kumam o czym ty piszesz??
"PS: W życiu nie czytałem PLiO, więc moja wypowiedź jest subiektywna."
To z jakiej paki wymieniasz mi tu Westeros, Ahan itp?
"krajobrazy Królewskiej Przystanii" - gdzieś ty je widział, bo chyba nie u siebie za oknem?
gambitx7, nie przejmuj się. Chłopaki mają racje. W trzecim odcinku pojawią się Archanioły i kilka centaurów. Za to w kolejnych podobno pokażą zamek Inferno. Nie mogę się doczekać!!!
Srednia ocena filmów które obejrzałem to 7.23. Nie wiem więc skąd wziąłeś tę powyższą liczbę...
Jest takie ujęcie w pierwszym odcinku mój drogi ...
Pamietaj, że ksiażkę się czyta a serial się ogląda, a skoro Ty szukasz w serialu cycków i innych damskich przymiotów, to przepraszam ...
Ujęcie widoku z Twojego okna ?? Gratulacje.
Nie wiem co Wy wszyscy macie do cycków, dup, sexu i krwi, jakimś cudem wszystkim zaczęło to przeszkadzać, no ale cóż, dla niektórych do normalny aspekt życia, dal innych tabu.
Gorszego porównania nie ma. W GoT nie ma nic co by przypominało "Hirołsy" a stwierdzenie że Pentos przypomina stolicę barbarzyńców świadczy o całkowitej nieznajomości tematu.Temat napewno został stworzony z zamiarem zażartowania/strolowania. Cel został osiągnięty, uśmialiśmy się do łez można pozwolić mu umrzeć.