Każdy który wyruszył za mur z tego teamu :),zapewne wie że żeby zabić nieumarłego, potrzebna jest broń z obsydianu.Smocze szkło, jest obecnie wydobywane ale ciekawi mnie czy chociaż zdążyli wykuć parę sztuk tej broni ,dla każdego ,bo jeżeli nie i poszli ze zwykłą to czysty idiotyzm.Wiadomo wyruszyli tam po to żeby pochwycić jednego z nich ale lepiej mieć taka broń dzięki której mogą zabić innego i się obronić w razie problemów.
ale tych truposzy można zabić normalnie tylko tych takich level wyżej o niebieskich oczach tym smoczym szkłem
chyba
Zresztą to jest poplątane.W odcinku S05E08 gdy Nocny Król ich ożywił wszystkich, na końcu ,tych dzikich to oni też mieli niebieskie oczy, jak biali wędrowcy
Niebieskie oczy mieli od samego początku, pierwszym pokazanym w serialu żywym trupem była ta dziewczyna w pierwszym odcinku.
Serial jest o tyle niekonsekwentny, że gdy Sam zabił białego wędrowca, ten powoli jak gdyby spłonął, a gdy Meera zabiła jednego włócznią z grotem z obsydianu, białas od razu rozprysł się na kawałki, jak od waliriańskiej stali.
Żywe trupy są łatwopalne, to wiadomo. W książce jest mowa, że smoczym szkłem ich nie można uszkodzić, bo jest zbyt kruche, ale w serialu Jon mówił co innego (może to był skrót myślowy)