PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617239}

Grzech Fatmagül

Fatmagül'ün Suçu Ne
2010 - 2012
7,4 1,2 tys. ocen
7,4 10 1 1215
Grzech Fatmagül
powrót do forum serialu Grzech Fatmagül

Tak jak powyżej. Co sądzicie o serialu? Podobał Wam się? Czy powtórzył sukces "Wspaniałego Stulecia" ?

ocenił(a) serial na 6
Klaudi78

Moim zdaniem nie powtórzył sukcesu Wspaniałego Stulecia, aczkolwiek serial dobrze zrobiony i trzymający w napięciu od samego początku. Jednak we WS duży wpływ na jakość serialu miały scenografia, kostiumy i muzyka. Może jeszcze te intrygi w pałacu. Tylko za dużo morderstw. A GF jakieś takie wiejskie klimaty, skromne ubiory i mieszkania, no i tyle tragedii przez jeden nieprzemyślany uczynek. Mimo wszystko szkoda, że nie można go obejrzeć jeszcze raz . Szukałam w Internecie, ale chyba go nigdzie nie ma.

ocenił(a) serial na 10
AnkaJ_3

Oba seriale są różne pod względem fabuły. WS nie oglądałam, ale lubię takie seriale z intrygami i pałacami. Jednak GF miał swój fenomen( inny niż WS) wpłynął na kobiety i poglądy Turczynek.

ocenił(a) serial na 6
Klaudi78

Czy naprawdę serial wpłynął na poglądy kobiet w Turcji ? Może pod tym względem, że zaczęły walczyć o swoje prawa, to tak. OK, w tym serialu było pokazane, że gwałciciele dostali wysokie wyroki. Ale to chyba nie do końca tak jest. Turcja jest krajem muzułmańskim, a gdzieś czytałam, że w islamie kobiety nie mają żadnych praw. Nawet w Turcji, gdzieś na głębokiej prowincji, może się zdarzyć, że zgwałcona dziewczyna jest zabijana, bo przyniosła hańbę rodzinie. Często zabijają ją nawet krewni. Biorą w tym udział np. nieletni kuzyni ofiary, bo nie otrzymają żadnej kary. Dzieje się to za przyzwoleniem dorosłych. To tylko w serialu wszystko było takie piękne.

A co do WS możesz żałować, że go nie oglądałaś. Podobno można obejrzeć na stronie vod.yvp.pl , ale ja drugi raz bym nie chciała tego oglądać. Poza tym liczy w polskiej wersji chyba 312 odcinków. Gorzej z GF, bo nie można go już obejrzeć. Nie wiadomo, czy w TVP dadzą kiedyś powtórkę. Już wiele rzeczy się zapomina, a nie wiem czemu w Internecie go nie ma, skoro inne seriale tureckie można obejrzeć bez problemu.

ocenił(a) serial na 10
AnkaJ_3

Podobno serial wpłynął na Turczynki. W jaki sposób? Zaczęły walczyć o swoje prawa, bo przecież nigdy nie miały nic do powiedzenia. GF skończyło się szczęśliwie, ale przecież było oparte na książce tureckiego pisarza ( z jego rodziny grała w GF wnuczka, wcielała się w rolę Perihan) a według kismetu (dokument o serialach tureckich) sporo zmienił w Turcji. Ale jest też tak jak piszesz, że kobiety są zabijane z powodu gwałtu. Może w miastach jest inaczej niż na wsiach?
Co do GF to można obejrzeć ale z napisami po angielsku, po polsku nie ma co liczyć. Nie wiem czy dadzą powtórkę bo powinni TIJN leciała już z dwa razy jak nie więcej. Może w przyszłości skuszę się na WS. Myślę, że problemem obejrzenia serialu jest to, że nie ma go na vod, albo to, że nie leciał po raz drugi w ramach powtórki.

ocenił(a) serial na 6
Klaudi78

Znalazłam serial "Grzech Fatmagul" w Internecie. Oglądam od początku. Nie ma odcinka 5, pewnie innych też trochę brakuje, ale awaryjnie dla przypomnienia sobie można obejrzeć. Aktualnie jestem przy odcinku 8. Podaję link do tego odcinka :https://ok.ru/video/44307843809

AnkaJ_3

Btw tego "muzulmanki nie maja zadnych praw", to w Turcji (mimo ze rzadzi juz dlugo obecnie islamistyczna partia a z tej partii prezydent po zmianie konstytucji ma uprawnienia niczym dyktator), jest aborcja na zyczenie dla kazdej kobiety co jest nawet pokazane w serialu, podobnie inne prawa, a nawet w jedynym teokratycznym panstwie swiata Iranie te muzulmanki maja w tym wzgledzie wiecej praw niz kobiety aktualnie w Polsce za pisu, dla nich ewentualnie moze byc problem gdy zyja w konserwatywym srodowisku ze bede zle traktowane ale jesli chodzi o prawo to maja wiecej praw np. do
aborcji. To pisowska Polska jest obecnie swiatowym skansenem pod tym wzgledem, warto wiedziec :P (do tego jest ogolny zamach na praworzadnosci
i odpowiedzialnosc wladzy).

ocenił(a) serial na 9
Klaudi78

Najlepszy jaki widziałam to Kara para ask