PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5984}
6,9 2,8 tys. ocen
6,9 10 1 2819
7,5 4 krytyków
Gwiezdny Pirat
powrót do forum serialu Gwiezdny Pirat

To ewidentna podróba "The Gonnies" Richarda Donnera!!!

bono111

No właśnie. I tu i tu mamy grupę dzieciaków poszukujących skarbu pirata, i tu i tu mamy grubasa mówiącego, że jak burczy mu w brzuchu to zły znak, i tu i tu mamy pułapki, i tu i tu mamy zjeżdżalnie w jaskini, i tu i tu mamy złodziei chcących odebrać ten skarb dzieciakom.

Przy czym, nie powiedziałbym, że "Goonies" to film Richarda Donnera, bo on był tylko reżyserem, natomiast historię wymyślili i napisali Chris Columbus i Steven Spielberg.

Trojden

Wątpię żeby polscy scenarzyści inspirowali się tym starym, nieco zapomnianym filmem...

skoczek_narciarski

Dlaczego zapomnianym, puszczają go w TV dość regularnie, poza tym podobieństw jest tak dużo i są tak szczegółowe, że wydaje się wręcz niemożliwe, żeby twórcy tego filmu nie znali "Goonies".

Trojden

Gdzie ty widziałeś Goonies w polskiej TV?? bo ja nigdzie.

skoczek_narciarski

W Polsacie, w TV4, bodajże w TVN i chyba nawet w TVP, choć nie pamiętam, czy w jedynce, czy dwójce. Często puszczają to w okolicach Wielkanocy i w wakacje. Widziałem to wiele razy w telewizji. Co najmniej kilkanaście razy. Jak się czyta program telewizyjny, to się wie.

Trojden

Ja oglądam telewizję a nie czytam programy:) Jeśli wierzyć Wikipedii to ten film był emitowany co najwyżej przez TVN i cartoon networck. Ale nie wykluczam że gdzieś indziej tez, ale na pewno nie zbyt często, w każdym razie to nie znaczy ze Gwiezdny Pirat t jakaś podróbka... To taka sama głupota jak udowadnianie że Harry Potter to plagiat "Pana kleksa"..

ocenił(a) serial na 7
skoczek_narciarski

Ale Harry Potter jest podróbką "Pana kleksa" który z kolej jest podróbką "Nieśmiertelnego" żył w różnych epokach historycznych ciągle miał na pieńku z Wielkim Elektronikiem :-)
zresztą pisałem o tym wcześniej

http://www.filmweb.pl/film/Pan+Kleks+w+kosmosie-1988-8507/discussion/Pan+kleks+t o+Higihlander%3A-),1333406

skoczek_narciarski

to nie jest zapominany film, ma status kultowego

Gorgona

Bez przesady, na miano kultowego na pewno nie zasługuje.

skoczek_narciarski

Gdybym nie uważała, że nie zasługuje to bym tego nie napisała. Nie jest to najwybitniejszy film na świecie, ale wspaniale oddaje atmosferę dzieciństwa i nie tylko ja mam do niego ogromny sentyment. Każdy kinomaniak wie co to znaczy "goonies never say die"