PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650081}

Hemlock Grove

2013 - 2015
6,8 7,4 tys. ocen
6,8 10 1 7362
Hemlock Grove
powrót do forum serialu Hemlock Grove

...tworzyć kolejny serial o wampirach i wilkołakach i bóg wie jeszcze czym? Jest już tego sporo, a ludzie nadal w to brną. Z tego trzeba wysnuć wniosek, że aby zaciekawić widzów, trzeba wprowadzić do tego serialu jakiś ciekawy wątek. Przydaliby się również dobrzy aktorzy i zdjęcia.
A co z tego dostaniemy oglądając Hemlock Grove? Niewiele.
Wątek morderstw...nuda. Tajemnica skrywana przez matkę? Nuda. Wilkołaki i wampiry? Nuda. Dziwne nastolatki poubierany w 'klimatyczne' stylizacje? Nuda....nie wiem jak by to napisać, żeby określić jak bardzo stereotypowy jest ta produkcja. Jak wiele bierze z innych podobnych filmów i odtwarza na swój (dla niektórych ciekawy) sposób.
Więc ogólnie fabuła nie zapiera tchu w piersiach, więc poszukajmy w aktorach!
Cóż... i tu nie ma czego szukać. Ich kreacje są..jakby to określić nie używając tego samego słowa?....Cóż nie umiem - stereotypowe.: tajemnicza zła matka, cheerleaderka jako pierwsza ofiara, biedny wilkołak, bogaty zbuntowany wampir.....chyba skądś to znam..(?) Aktorzy dobrze te postacie odgrywają, ale ja już jestem tym nażarta! Ile można? No litości. Mówiąc aktorzy, nie mam na myśli wszystkich, bo np. wsadźmy przypadkowej babce z ulicy kołek w du*pe, a zagra rolę Christy i tak lepiej niż Freya.
Hmm.. dialogi są masakryczna. Zachowanie bohaterów (dorosłych) jak u dzieci...
np. w 1odc. jak ta dwójka przyszła do tego chinola by powiedział cos o tym morderstwie... On go nie lubi i nic nie gada. Może jeszcze nóżką tupnie?!
Jedyne co dobre w tym filmie to krajobrazy, domostwa...ogólnie zdjęcia. Jednak to zdecydowanie za mało i nasuwa się pytanie... skąd ten serial ma taką wysoką ocenę?

ebtitel

Po co ..wypowiadac sie o czyms, o czym nie ma się zielonego pojecia?

sever

W takim razie wytłumacz...

ebtitel

To jest Twoja opinia po obejrzeniu jednego odcinka, czy całości?

tequila_s

Całości nie dało rado..parę odcinków jeszcze obejrzałam, ale zdanie mam to samo

ebtitel

No cóż, widocznie ten serial nie trafił w Twój gust.

ebtitel

Po to, by dać widzom powiew świeżości w tematyce wilkołaczo-wampotyczno-potworkowej...
Dobrzy aktorzy: Famke Janssen, Bill Skarsgård, Dougray Scott, Lili Taylor,
Madeleine Martin jako Shelly (totalnie nie poznałam nawet głosu) i zjawiskowy Landon Liboiron.
Scenariusz może i schematyczny, ale pomysłowo zrealizowany np. scena zamiany w wilkołaka - genialna (osobiście jestem pod wielkim wrażeniem), czy wątek dziecka-ufoludka, czy postać i działania Christiny...
Scenografia, krajobrazy, kostiumy - dodatkowy plus serialu.

PS
"chinol" ? Naprawdę ? Trudno napisać Chińczyk / Azjata, jeśli tyle słów się już naskrobało ? :P

pixi222

Cóż każdy ma swoje zdanie.
Nie chciało się ;)

ocenił(a) serial na 8
ebtitel

Poniżej recenzja Hemlock Grove, napisana przeze mnie. Możliwe, że recenzja przekona sceptyków do serialu, który według mnie jest wart obejrzenia, głównie ze względu na świetnie zarysowane postaci, oraz naprawdę ciekawy finał (który właściwie zmienia całokształt owego serialu).

http://dungeon.org.pl/2014/05/29/7601/

ebtitel

no to nie ogladaj. jaki masz problem.

regoat

Naprawdę?
Obejrzałam parę odcinków bo byłam ciekawa, jednak mi się nie spodobało więc wyraziłam swoją opinię. Po to jest to forum by to robić, skoro Ci to nie odpowiada to tu nie zaglądaj lub nie pisz takich postów.

ebtitel

Sorry to nie Zmierzch czy inne wampirze g.wno.

piekielny84

Czy ja gdziekolwiek wspomniałam o Zmierzchu?
Wnioskując po twojej wypowiedzi nie jesteś fanem tego filmu, a nawet można powiedzieć, że antyfanem. Tu jednak pewnie Cię zaskoczę i przyznam, że też nie przepadam za nim. Uważam, że to jeden z najgorszych filmów o tematyce nadnaturalnych istot jaki powstał w ostatnim czasie.

ocenił(a) serial na 9
pixi222

Z ust mi wyjąłeś ten "powiew świeżości", bo dokładnie takie samo wrażenie odniosłam. Żadnego ckliwego smęcenia w stylu sagi Zmierzch. Podobało mi się, choć jestem z pokolenia, które zachwycało się książką Wywiad z wampirem (niekoniecznie filmem) i pozostałymi częściami Kronik Wampirów.

szkockakrata

Też zachwycałam się Kronikami :D np. "Posiadłość Blackwood" to dla mnie majstersztyk :)
Właśnie tu nie było ckliwych zagrywek - to wyczyn w świecie seriali :D

ocenił(a) serial na 9
pixi222

A do tego można oko nacieszyć nowym pokoleniem całkiem niezłych aktorów. Oby im się :).

pixi222

Wszystkie czesci kronik stoja u mnie na półce, uwielbiam A. Rice
Polecam serial Penny Dreadful

elizabethwesolowska

Penny Dreadful to faktycznie miłe zaskoczenie. Fajny, klimatyczny z dobrze dobranymi aktorami.

Co do Hemlock Grove to może ktoś powiedzieć czy kręcony bardziej na poważnie czy taki typowo młodzieżowy?

tokyo 666

Na poważnie :-) Nie ma kiczu młodzieżowych seriali.

Penny Dreadful obejrzałam 1 odcinek i jakoś nie wciągnął tak, by czuć mus oglądania dalej o.O eh może kiedyś...
A np. taki "Les Revenants" po pierwszym odc. wiedziałam, że muszę całość "wciągnąć" i to jak najszybciej :P

ocenił(a) serial na 7
pixi222

To polecam obejrzeć drugi odcinek, który mnie osobiście totalnie wciągnął. Eva Green dała popis umiejętności aktorskich podczas seansu.

ocenił(a) serial na 9
tokyo 666

Główne postaci Roman i Peter są pełnoletnią młodzieżą i kilka innych postaci również, ale serial jest zupełnie nie młodzieżowy. Ogromnym plusem jest znikoma ilość piosenek, czego jest do zarzygania w serialach młodzieżowych, przez co na forach pełno tematów typu "co to za piosenka w X minucie"? Muzyka w tym serialu jest bardzo klimatyczna.

Spokojnie poleciłabym Hemlock Grove mojemu 60-letniemu ojcu, w przeciwieństwie do seriali takich jak Supernatural, czy Vampire Diaries czy True Blood.
True Blood niby nie jest serialem dla nastolatków ale jest zbyt odjechany w kosmos, by mógł się spodobać pokoleniu moich rodziców.

pixi222

Może nie poznałeś jej to znaczy Madeleine Martin i jej głosu bo nie grała w pierwszym sezonie tylko ta aktorka http://www.filmweb.pl/person/Nicole+Boivin-1979370
nowego nie widziałem sezonu to nie wypowiem się, ale raczej Ty też nie patrząc na datę publikacji postu.

aszgil

lol nie załapałam, dzięki za sprostowanie :) Jednak ta, czy tamta - nie da się żadnej poznać w takiej charakteryzacji (tylko w tych scenach z idealną Shelly) eh Już pamietam, że to była ta Nicole. Zobaczymy w 2 jak się Madeleine sprawiła :)

ocenił(a) serial na 9
ebtitel

Serial nie ma nic wspólnego z młodzieżowymi produkcjami skierowanymi do nastolatków.. owszem, akcja zaczyna się gdy bohaterowie są jeszcze w hajskulu ( i twórcy pobawili się kilkoma watkami charakterystycznymi dla tego typu serii), ale napedzana jest w zupełnie innym kierunku. HG bliżej do horrorów z lat 70 czy 60 ( szczególnie w drugim sezonie mocno nawiązano do estetyki filmów Polańskiego) i jest to zupełnie poważna propozycja z wielowymiarowymi postaciami i zawartymi w fabule problemami natury etycznej . Do tego rewelacyjny soundtrack i swietne aktorstwo, lokalizacjie i zdjęcia oraz nieprzewidywalna fabuła.

ocenił(a) serial na 4
ebtitel

Wbrew całej serii komentarzy ten serial JEST do bólu młodzieżowy. Zwłaszcza jego drugi sezon, gdzie mamy już paranormalne 90210. Te same problemy z kategorii - mam dostęp do nieograniczonej kasy rodziców i jestem z tego powodu taki nieszczęśliwy albo "zostaw mojego brata dajko". Te same schematy, w których jedyne co obchodzi młodych bohaterów to pozostali młodzi bohaterowie. Patrz scena w rezydencji, w której na drugim planie leży przebity bełtem człowiek, a nikt nawet się nawet nie zainteresuje czy może przypadkiem jeszcze nie żyje, bo wszyscy w tym czasie uspokajają blondynkę, której nic się nie stało.
Obejrzałem z rozpędu, bo się nudziłem, a nie miałem już nic na dysku. Następnej serii na 100% nie ruszę. Zwłaszcza po ostatniej scenie, która spowodowała, że ze śmiechu prawie się zakrztusiłem piwem.
Czy ktoś z piszących, ze ten serial jest poważny i to zupełnie inny poziom niż "gówniany Zmierzch" ma więcej niż 20 lat?

ocenił(a) serial na 9
ebtitel

Po co marnować czas na coś czego i tak nie zmienisz. Ludzie chcą oglądać to oglądają ty nie chcesz to nie musisz .