Historia III Rzeszy

Chronicle of the Third Reich
2010 -
7,2 82  oceny
7,2 10 1 82
Historia III Rzeszy
powrót do forum serialu Historia III Rzeszy

Czteroodcinkowy serial dokumentalny produkcji niemieckiej. Każdy epizod skupia się na innym okresie w dziejach nazistowskich Niemiec, począwszy od dojścia Hitlera do władzy w 1933 aż po koniec II Wojny Światowej. Jako, że odcinki trwają zaledwie 50 minut, nietrudno sobie wyobrazić, że rzecz nie jest zbyt szczegółowa. Rzeczywiście, wiele istotnych faktów z historii III Rzeszy zostaje tutaj po prostu przemilczanych, wartość merytoryczną serii oceniam więc raczej nisko. Ogromnym plusem są za to wykorzystane tutaj materiały archiwalne, często posiadajace ogromną wartość, przyznam, że sporej części z nich wcześniej nie widziałem. Pod tym względem na pewno gratka, ale po wiedzę odsyłam raczej do porządnej literatury historycznej.

Caligula

A z filmów/seriali znasz coś lepszego na ten temat?

ocenił(a) serial na 7
tomciog18

Oj, jest tego trochę, ale konkretne tytuły ciężko mi przytoczyć (jeśli mowa o seriach dokumentalnych). Najlepiej byłoby się rozejrzeć na stacjach pokroju Discovery - często nadają ciekawe rzeczy o tematyce III Rzeszy. A z filmów jedyny bodaj obraz Hitlera i jego otoczenia, który do mnie przemawia to niemiecki "Upadek", cała reszta uderza w już nazbyt "demoniczne" tony, ocierając się o groteskę.

Caligula

polecam Adolf Hitler Narodziny Zła

Caligula

a jakieś typowo fabularne seriale o tej tematyce możesz polecić ? Bo filmów jest masa jak ten który np kolega poniżej wymienił ale serialu o rzeszy nie kojarzę ani jednego. Albo nawet jakiegoś pratyzancko wojennego dobrego. Jest jedynie Kompania Braci + Pacyfik i nasz rodzimy Czas Honoru. Tak to raczej jest nisza jeśli chodzi o zestawienie wojna/niemcy/seriale

ocenił(a) serial na 7
mordarg

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_War_II_TV_series

Ze swojej strony mogę polecić "Unsere Mütter, unsere Väter": wbrew obiegowej (w Polsce, warto zaznaczyć, bo za granicą film zbiera dobre recenzje) opinii jest naprawdę niezły.

Caligula

Oo faktycznie ciekawie się jawi ten serial. Ciekawe czemu nie ma go na filmwebie ?

ocenił(a) serial na 7
mordarg

Aber bitte sehr!
http://www.filmweb.pl/serial/Nasze+matki%2C+nasi+ojcowie-2013-625585

Caligula

Moim zdaniem w tak długim czasie można było zrealizować coś o wiele lepszego. Znaczną część historii pominięto, jak i przemilczano. Są pewne sprawy niezgodne z prawdą poznaną znacznie przed rokiem produkcji serii dokumentu.
Można znaleźć o wiele lepsze filmy dokumentalne dotyczące tego okresu.

Co do serialu Unsere Mütter, unsere Väter, to doszło do znacznego zakłamania historii. Serial można oceniać jedynie pod względem gry aktorskiej. Pod względem merytorycznym to gniot.