PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10054074}

Hitler i naziści: Sąd nad złem

Hitler and the Nazis: Evil on Trial
2024
6,8 799  ocen
6,8 10 1 799
Hitler i naziści: Sąd nad złem
powrót do forum serialu Hitler i naziści: Sąd nad złem

Mamy tu historię nazistowskich Niemiec w pigułce. 6 godzin, dużo i niedużo zarazem. Z jednej strony, można sobie szybko "ogarnąć" jak to się stało, że taki człowiek jak Hitler doszedł do władzy, dlaczego pociągnął za sobą tłumy i jakie były tego wszystkiego konsekwencje.
Z drugiej strony, jest dużo uproszczeń, część rzeczy w ogóle się pomija. Wspomina się o powstaniu w getcie warszawskich (i słusznie), ale już nie mówi się ani słowa o powstaniu warszawskim (dlaczego?). Nawet nie wspomina się o polskim ruchu oporu. A przecież były to ważne "puzzle" w tej drugowojennej układance.

Wstawki z Norymbergii- wartościowe i dobre były nagrania archiwalne. Natomiast przeszkadzało mi bardzo przeplatanie tego z wizualizacjami (nie wiem na ile było to grane, bo czasami przypominało AI). W ten sposób zacierał się obraz, co jest archiwalne i autentyczne, a co jest współczenym wyobrażeniem.

ocenił(a) serial na 5
mandibula

Dokładnie, mam takie same odczucia. Po tylu produkcjach na ten temat, spodziewałem się czegoś bardziej subtelnego. Wszystko to już było gdzieś wcześniej, tylko bardziej dopracowane.

Raizo601

Bo to film od Ż-ów dla ż-ów. Wystarczy zobaczyć nazwiska producentow wykonawczych. A oni nienawidzą Polaków i gardzą nami.