Mamy tu historię nazistowskich Niemiec w pigułce. 6 godzin, dużo i niedużo zarazem. Z jednej strony, można sobie szybko "ogarnąć" jak to się stało, że taki człowiek jak Hitler doszedł do władzy, dlaczego pociągnął za sobą tłumy i jakie były tego wszystkiego konsekwencje.
Z drugiej strony, jest dużo uproszczeń, część rzeczy w ogóle się pomija. Wspomina się o powstaniu w getcie warszawskich (i słusznie), ale już nie mówi się ani słowa o powstaniu warszawskim (dlaczego?). Nawet nie wspomina się o polskim ruchu oporu. A przecież były to ważne "puzzle" w tej drugowojennej układance.
Wstawki z Norymbergii- wartościowe i dobre były nagrania archiwalne. Natomiast przeszkadzało mi bardzo przeplatanie tego z wizualizacjami (nie wiem na ile było to grane, bo czasami przypominało AI). W ten sposób zacierał się obraz, co jest archiwalne i autentyczne, a co jest współczenym wyobrażeniem.
Dokładnie, mam takie same odczucia. Po tylu produkcjach na ten temat, spodziewałem się czegoś bardziej subtelnego. Wszystko to już było gdzieś wcześniej, tylko bardziej dopracowane.