PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10054074}

Hitler i naziści: Sąd nad złem

Hitler and the Nazis: Evil on Trial
2024
6,8 799  ocen
6,8 10 1 799
Hitler i naziści: Sąd nad złem
powrót do forum serialu Hitler i naziści: Sąd nad złem

Dopóki nie usłyszałem, że "Niemcy przekazały ONZ warunki swojej kapitulacji". ONZ?!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 4
j_gerula

Znamy historię, ale lektor faktycznie powiedział ONZ. Użycie słowa debil nie było na miejscu .

ocenił(a) serial na 6
remigiusz_13

To jest trochę nieprecyzyjne. Lektor tak mówi, a w oryginale mamy coś, co brzmi jak fragment prawdziwych i ówczesnych wiadomości, gdzie pada zdanie coś tam "the surrender terms of the united nations". Do tego prezydent Truman powiedział w przemiówieniu, że "forces of Germany surrendered to the united nations." Tego akurat nie było w serialu, ale znalazłem, z ciekawości. Faktycznie UN czyli ONZ jako organizacja powstało kilka miesięcy później, ale można by pomyśleć, że nazwa była już używana. Chyba, że jest to po prostu potoczne okreslenie, że były to państwa zjednoczone, czyli Alianci. Naprawdę czepianie się szczegółu, a może bardziej kiepskiego tłumaczenia i lektora, bo w oryginale to faktycznie nie brzmi, że "Niemcy przekazały swoje warunki kapitulacji", zdanie jest raczej urwane. Nie wiem jak to było w historii, kto stawiał warunki kapitulacji i kto się na nie musiał zgodzić.

ocenił(a) serial na 8
maxplastic

Dokładnie tak. W oryginale tego nie ma. To raczej kwestia kiepskiego tłumaczenia

maxplastic

Czyli cały komentarz "Kansas_City_Shuffle" nie tylko nie ma racji bytu (jak sam dowodzisz wraz z resztą komentatorów), ale do tego tekst: "Obejrzałem 50 sekund, dopóki nie usłyszałem, że "Niemcy przekazały ONZ warunki swojej kapitulacji", sugeruje, że osoba pisząca powyższe słowa jest niepoważna (wyłączać film po 50 sekundzie z powodu nrwyra i pozbawiona elementarnej zdolności "kojarzenia ze zrozumiem" i najzwyklejszej ludzkiej"dobrej woli" przy próbie interpretacji i "wyjaśnienia" swojego punktu widzenia. Frustracja wynikająca z zafiksowania na temat jednego zwrotu (a w zasadzie akronimu UN/ONZ) pięknie wyjaśnione m.im w Twoim poście, najwyraźniej nie dopuszcza

tomash74

Sorki, skopiowało bez editu :(
... sugeruje, że osoba pisząca powyższe słowa jest niepoważna (wyłączać film po 50 sekundzie z powodu błędu lektora lub niemożliwości rozpoznania różnicy pomiędzy terminem: Zjednoczonych narodów (w domyśle: narodów zjednoczonych przeciwko nazistowskim Niemcami kanclerza Hitlera) a globalną organizacją zrzeszającą wszystkie narody Świata mającą, przynajmniej w swojej pierwotnej koncepcji, przeciwdziałać kolejnym konfliktom i tym w skali globalnej jak i tym w skali lokalnej, jest zachowaniem dziecinnym) i pozbawiona elementarnej zdolności "kojarzenia ze zrozumiem" i rozumowania pozbawionego czynnika "dobrej woli" co przy próbie interpretacji i "wyjaśnienia" swojego punktu widzenia kończy się frustracją wynikającą z zafiksowania na temat jednego zwrotu (a w zasadzie akronimu UN/ONZ) rzeczowo wyjaśnione m.im w Twoim poście, jest najwyraźniej nie do końca zrozumiałe dla "Kansas_City_Shuffle" lub człowiek ten raczej sam nie rozumie swojego stanowiska i zachowania w tej kwestii :) A na koniec warto przypomnieć, że takie projekty jak ONZ itp. powstają latami, a oficjalna data ma znaczenie symboliczno-historyczne. "Niemcy przekazały ONZ warunki swojej kapitulacji" - to nie to jest w tym wszystkim istotne, jaką formę tłumaczenia wybrał tłumacz, ale raczej fakty związane z samą kapitulacją Niemiec, na jakich warunkach czy reakcji Aliantów/ONZ :)