Kiedyś, jak byłem mały, to naprawdę myślałem że te dzielne USA naprawdę walczą z terroryzmem islamskim, tak jak pokazują w serialu, teraz już w ogóle w to nie wierzę. Myślicie że kto wyhodował całe to "Państwo Islamskie" w Syrii? To USA cały czas wysyłało tym bestiom broń i szkoliło ich w Katarze i wmawiali wszystkim że to dzielni bojownicy o wolność. S***ny myślały naiwnie że wykorzystają ich do swoich celów, do zamontowania swoich marionetek w miejsce Asada, jak w Afganistanie i nie przeszkadzało im że wyrzynali chrześcijan i innych "niewiernych" dopóki ci nie zerwali się ze smyczy i nie najechali także już zwasalizowanego Iraku. Cały świat potępia dziś Putina za destabilizowanie Ukrainy, a ja się pytam czym to się do k**y nędzy różni od tego co Obama robi z Syrią?! Cała ta "Wojna z terroryzmem" to jeden wielki pic, dzięki któremu USA mogą realizować swoje brudne interesy na Bliskim Wschodzie, a serial ma tyle wspólnego z prawdą o CIA co "07 zgłoś się" z prawdą o pracy Milicji Obywatelskiej.
A ci zafajdani politycy to dopuścili żeby CIA torturowało ludzi w Szymanach i ci co ich kryli powinni zgnić w więzieniu!
Zgadzam się. ale panie do kogo mówić? Ludzi obchodzi. aby jutro bułki świerze jutro były w sklepie. Dzisiaj ludzie nie stać na chwilę refleksji nad polityką światową, nie potrafią i nie mają czasu na analize wydarzeń i wyciągnięcie wniosków, że to się kupy nie trzyma. Stąd pojawiają się takie seriale, które oddziałowują na opinie - jedna z form propagandy aczkolwiek serial jest ciekawie zrobiony pod względem intryg i spisków. ale historia opisana tutaj to fikcja jak wspomniałem.
Prawda jest taka, że mocarstwa robią co chcą. Zaufanie do USA straciłam dawno temu, kiedy poczytałam trochę o tym co oni wyprawiają w Ameryce Łacińskiej. Można się spinać o to, że kłamią, ale kto nie kłamie? W filmach i serialach nagminnie podtrzymują iluzję, że oto Wielka Ameryka walczy z całym złem tego świata, ale mam wrażenie, że akurat w Homeland to nie jest aż tak nachalne. Widać, że to co robią jest złe (np. zabicie ludzi na weselu) i niekoniecznie ktoś się tym przejmuje. Ja nie mam takiego wrażenia, że ten serial pokazuje ingerencję USA jako coś pozytywnego.
A nie jest obrzydliwe to, ze batalion AZOW z ukrainskiej armi morduje, gwalci i torturuje ludzi? Nie jest obrzydliwe, ze nosza emblematy nazistow?
Swietnie podsumowal Putin pewnego razu sytuacje cytujac "Polacy pamietaja o kilku tysiacach zabitych oficerow z reki NKWD a nie pamietaja o kilku dziesieciu tysiacach zamordowanych cywilow przez banderowcow z UPA.
Taa... szkoda ze Putler "zapomina" np. o operacji polskiej NKWD w której wymordowano ponad 100 tys. Polaków
NKWD mordowała tak samo Rosjan, Ukraińców i Tatarów. To była jednostka podobnie jak i kierownictwo zinfiltrowane i prowadzone przez nie-Rosjan podobnie jak "polskie" stalinowskie MBP, gdzie większa część kadru dla niepoznaki przyjęła polskobrzmiące nazwiska patrz np.: http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_%C5%9Awiat%C5%82o
A ja powiem tak. Do puki ja jestem w miarę bezpieczny, gówno mnie obchodzi co tam za propagandę szerzy USA. Fajny film.
Tez bym tak chcial. Robcie sobie swoje, bijcie sie miedzy soba a mnie zostawcie w spokoju, ale rzeczywistosc nie zgadza sie z tymi slowami.
Propaganda i jej efekty (wojny, zamieszki itd) predzej czy pozniej lapia za noge kazdego czlowieka, ktory to sie interesuje dopiero po fakcie.
Poza tym przypuszczam, ze ludzie u wladzy maja podobne podejscie do twojego czyli gowno ich obchodzisz Ty czy ja dopoki maja co chca :]
A powiedz mi, w którym momencie XX lub XXI wieku zwykłych obywateli USA dosięgnęła wojna?
Nigdy, bo pozwalają polityką robić co trzeba. Chyba że za taką wojnę nazwiemy 11 września.
USA ma tendencje to wszczynania wojen daleko od swoich ziem, bo nie sa na tyle glupi. Np. gdyby teraz zaczela sie wojna z Rosja do ktorej bardzo namawiaja to jak myslisz gdzie bedzie row atomowy? Myslisz, ze wtedy bedziesz mial to gdzies? Fajnie jest gdy mieszkamy na calkiem innym kontynencie i wygrywamy gorzej gdy wrogiem nie jest niewyszkolony cywil z syri tylko zawodowy zolnierz z sasiedniego kraju.
"Nigdy, bo pozwalają polityką robić co trzeba" Z pewnoscia pan Obama, Rockefeller i inny z pod ciemnej gwiazdy ubiegaja sie o pozwolenie obywateli.
Jak na razie amerykanie trzymają wojnę z dala odemnie, wiec mam to gdzieś. Jeżeli kiedyś oni uzbrajali tych dzisiejszych islamistów, to widocznie było to konieczne, wtedy. Tylko tyle, że siwat sie zmienia, i sytuacja na bliskim wschodzie tez się zmieniła.
Nie zgodzę się z Twoją opinią. Widać w tym serialu krytyczną refleksję na temat działań USA. Słyszałeś o czym Haqqani rozmawiał ze Saulem przy kolacji? Albo co było głównym motywem dla których Brody zgodził się na ostateczną współpracę z islamistami i tym samym na zamach samobójczy? Niestety żadne mocarstwo nie jest święte. Każde ma swoje interesy i każde w celu ich zrealizowania popełniło swoje grzechy.
Tak działają imperia. Zobacz co Wielka Brytania nawyprawiała w czasach kolonializmu. Przecież Kanada i Australia wciąż są pod jej częściowym zwierzchnictwem Nie mówiąc już o Hong Kongu, który niedawno został zwrócony dla Chin i to jeszcze na specjalnych warunkach. To samo Indie. UK przecież w latach 80'tych prowadziła kilkudniową wojnę o jakieś wysepki w pobliżu Ameryki łacińskiej, które były pod wpływem "Jej k*rewskiej mości". UK i USA to imperialiści, którzy mają swój wpływ na całym świecie, a Ruscy i Chiny to ich ostateczne zagrożenia do pełnej dominacji, dlatego w ICH mediach są przedstawiane negatywnie, podbudowywując społeczeństwo przeciwko nim. Różnica jest taka, że imperialiści robią wszystko pod przykrywką "większych idei/prania mózgu", a Ruscy walą prosto z mostu cwaniakując.
Ja, rozumiem interesy, geopolityka itd. Ale żeby wspierać potwory, których ulubionymi zajęciami jest obcinanie jeńcom głów, gwałcenie małych dziewczynek i masowe czystki etniczne-i to pod hasłem walki o "wolność" trzeba być naprawdę obrzydliwą gnidą. Patrzcie co on robią:
https://www.google.pl/#q=holocaust+chrze%C5%9Bcijan