PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750970}

I nie było już nikogo

And Then There Were None
2015
7,7 23 tys. ocen
7,7 10 1 23372
7,6 8 krytyków
I nie było już nikogo
powrót do forum serialu I nie było już nikogo

Nigdy nie czytałem książki ani nie oglądałem tego filmu wcześniej........
ale po 30-40 minutach domyśliłem się że za tym wszystkim stoi sędzia a do samego końca dojedzie Vera Claythorne (opiekunka) i Philip Lombard (pogromca 21 tubylców).
Skąd wiedziałem, instynktownie połączyłem szybko najbardziej wyraziste fakty:
Ona - najsłabsze ogniowo = Vera Claythorne (opiekunka).
On - najmocniejsze ogniowo = Philip Lombard (pogromca 21 tubylców).
Czyli że razem założą sojusz bo przeciwieństwa się przyciągają a co za tym idzie szanse ich wzrosną podwójnie.
Sędzia od razu był moim typem nr.1 że za tym stoi, czemu ?
- tylko on z nich wszystkich mógł mieć takie finanse żeby mieć taka wyspę i dom.
- dzięki swojej wieloletniej pracy miał wiadomości o morderstwach które nigdy nie zostały osądzone a nie było dowodów.
- odczytane wyroki z płyty miały ruszczyć sumienia ale nie sędziego który sam powiedział że "każdy jest zdolny do wszystkiego", inaczej mówiąc "Mam was" (dlatego sędzia nie pozwolił odpłynąć opiekunce w pław z wyspy, miała być osądzona)
- unknown: znaczy nieznany a w tym przypadku to nieznana/ukryta ręka sprawiedliwości.

Mimo iż moje początkowe typowania okazały się trafne zgadzam się że film to dzieło sztuki nawet mogę dać 10/10 bo to film z najwyższej pułki, inteligentny i klimatyczny.
Jeśli chodzi o końcówkę to nie byłem zbytnio zaskoczony że to sędzia otworzy drzwi tak samo jak to że nie pokazali wszystkich morderstw z jego udziałem bo oto chodzi w tym filmie miał być tajemniczy.

ocenił(a) serial na 5
rafalk13

Jeśli ten film to dzieło sztuki, to najwidoczniej masz zaburzone postrzeganie szeroko pojętej kinematografii.

ocenił(a) serial na 10
Bokciu

Rozumiem że nie zrozumiałeś wypełni filmu, nawet po moich podpowiedziach w komentarzu nadal nie możesz ogarnąć o co chodziło w tym filmie ale nie szkodzi. Pewnie masz globus swojej małej miejscowości i w której uważasz się za najmądrzejszego........LUZ ;D

ocenił(a) serial na 5
rafalk13

Najwidoczniej nie. Stopień skomplikowania tego "dzieła" ,został wyniesiony na wyżyny, które są osiągalne tylko i wyłącznie dla tak lotnych umysłów jak Twój. Pocieszający jednak jest fakt, iż rzeczona lotność w tym konkretnym przypadku, porównywalna jest z tą jaką może pochwalić się przeciętny neandertal.

ocenił(a) serial na 4
rafalk13

a co w tym filmie jest do rozumienia, wszystko podane na talerzu razem z bardzo przeciętną grą aktorską i płaskimi postaciami

ocenił(a) serial na 10
caseumnube

Twój profil filmowy świadczy że jesteś specjalistką od filmowych gniotów i dlatego takie odczucia masz.

ocenił(a) serial na 4
rafalk13

proszę, bez obrażania. https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27067353_1507558975964402_325677 944003469920_n.jpg?oh=f88a157349487225a892f9d0f3f23a8d&oe=5ADB89DF
nie liczyłam na żadną odpowiedź, wyraziłam jedynie swoją opinię. Odnosząc się do samego posta: ocenienie Very jako najsłabszego ogniwa nie jest trafne, opiera się chyba na stereotypie, że kobiety są słabsze. Dlaczego w takim razie Twój wybór nie padł na Emily, która była starsza? Natomiast Philip był najsilniejszym ogniwem, bo zabił najwięcej osób? Zabijanie 21 osób dla spełnienia swojej zachcianki (pozyskania diamentów) w żadnym razie nie jest argumentem odnoszącym się do siły. W takiej sytuacji z resztą nie tylko siła ma znaczenie, ale także intelekt, umiejętność łączenia faktów. Zabijać tutaj mógł każdy (tak jak Vera jego). Oczywiście na końcu filmu Philip wykazał się wspomnianymi przeze mnie cechami, ale nie mogłeś tego wydedukować w pierwszych 30 minutach filmu. Co do teorii odnoszącej się do sędziego to masz całkowitą rację. Było to oczywiste, dlatego zakończenie, które ukazuje prawdziwą motywację sędziego jest miłym zaskoczeniem.