PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842182}

Iwan Groźny z Treblinki

The Devil Next Door
2019
7,0 6,2 tys. ocen
7,0 10 1 6191
7,0 2 krytyków
Iwan Groźny z Treblinki
powrót do forum serialu Iwan Groźny z Treblinki

Dziwi brak komentarzy pod tym dokumentem.

Po publikacji dokumentu premier Morawiecki zgłosił do Netflixa, iż mapa Polski z zaznaczonymi obozami zagłady wprowadza w błąd i jest pisaniem historii na nowo. Błąd w serialu poprawiono.

Poza tym jest to świetna historia. Kto nie znał historii Demianiuka mógł się zdezorientować w pewnym momencie, gdzie leży rzeczywiście prawda. Niejednoznaczność postaci Demianiuka absorbuje oglądającego. W dokumencie jest także świetnie przedstawiona mentalność narodu żydowskiego żadnego zemsty za wszelką cenę. Natomiast prawdziwą wisienką na torcie jest ekscentryczna postać obrońcy Sheftela :)

Polecam!

ocenił(a) serial na 7
bart_34

Błąd w serialu poprawiono? Właśnie skończyłam oglądać i jedną z wielu rzeczy, która mnie po prostu razi w oczy to współczesna mapa Polski z zaznaczonymi obozami koncentracyjnymi.

Kolejną sprawą, która mnie mierzi to fakt, że w całym dokumencie mówiono o "obozach zagłady na terenie Polski", ale chyba tylko dwa razy zostało użyte sformułowanie "NIEMIECKIE obozy zagłady na terenie Polski".

Dokument bardzo dobry i bardzo emocjonujący, ale powyższe kwestie sprawiają, że widz o troszkę węższych historycznych horyzontach może zostać wprowadzony w błąd.

alinah

Zgadzam się. Takie dokumenty powinny zaczynać się od wyjaśnień, dlaczego te obozy są w Polsce i kto w nich kogo mordował. W tym przypadku przydałoby się wyjaśnienie, skąd tam nagle wziął się Ukrainiec. Jeśli to serial dla publiczności USA, to pewnie przynajmniej połowa nie ma bladego pojęcia, co kto gdzie i dlaczego.

caramilla

nie zmienilo sie nic,dalej pieprza o obozach w Polsce...

ten_co_wie_lepiej

No tak, bo te obozy były przecież na Marsie. Wielokrotnie było wspomniane, że to niemieckie/nazistowskie obozy.