PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38034}

Ja, Klaudiusz

I, Claudius
1976
8,1 5,4 tys. ocen
8,1 10 1 5395
9,0 3 krytyków
Ja, Klaudiusz
powrót do forum serialu Ja, Klaudiusz

O serialu tym słyszałem od rodziców odkąd pamiętam. Fascynując się starożytnością,
pisząc pracę magisterską, która po trosze dotyczy przedstawianych w serialu postaci,
wreszcie przeczytawszy obie powieści Gravesa zabrałem się za seans. I cóż...

Zacznę może od wad, bo tych jest mniej. Przede wszystkim razi niemożliwa wręcz
teatralność i umowność - nie ma praktycznie scen w plenerze, wszystkie bitwy, których w
obu częściach pierwowzoru literackiego trochę było są zaledwie wspominane, znaczna
część wydarzeń jest najzwyczajniej w świecie referowana przez jedną osobę. Wypadło
wiele scen i postaci (na przykład niedoszła pierwsza żona Klaudiusza czy jego pierwsi
nauczyciele), samo panowanie Klaudiusza przedstawione jest bardzo skrótowo
(zaledwie w trzech z dwunastu odcinków).

Nie zmienia to jednak faktu, że aktorsko serial prezentuje Olimp. Najlepiej wypadają
Jocobi i Hurt, ale reszta obsady też daje rady (w tym niezbyt mi pasujący w roli Oktawiana
Augusta Brian Blessed). No i ciekawie zobaczyć profesora Xaviera / kapitana Picarda z
włosami i jako postać o wiele mniej szlachetną. ;)

W pamięci zostają dowcipne dialogi i cięte riposty, z wieloma bohaterami (Klaudiusz,
Kalpurnia, Herod, Agryppina Starsza...) można się naprawdę zżyć i momentami aż się
chce, żeby ich losy potoczyły się historii wbrew.

Powinno być 8/10 (z powodów podanych w drugim akapicie), ale przez ogólne wrażenie
jakie "I, Claudius" na mnie wywarł daję notę wyższą. Będę wracał, tak jak i do książki. ;)

P.S. Szkoda, że na YT dostępne jest tylko kilka odcinków z polskim dubbingiem. Chętnie
posłuchałbym Talara jako Kaliguli (Wilhelmi jako Tyberiusz - znakomity).

ocenił(a) serial na 9
Rodion_Raskolnikow

Do serialu się zabieram(chcę znaleźć ładną kopię) ale książka jest jedną z moich ulubionych. Tyle razy już ją czytałam...Cudo!