PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38034}

Ja, Klaudiusz

I, Claudius
1976
8,1 5,4 tys. ocen
8,1 10 1 5395
9,0 3 krytyków
Ja, Klaudiusz
powrót do forum serialu Ja, Klaudiusz

W grudniu TVP Historia ma powtórzyć serial ze zrekonstruowanym dubbingiem! W każdym razie taka informacja pojawiła się w necie. Miejmy nadzieję że to nie żadna dziennikarska kaczka.

"SERIAL JA, KLAUDIUSZ 8-24 grudnia

Serial jest jedną z najciekawszych opowieści o zawiłych intrygach, jakie miały miejsce w czasach Imperium Rzymskiego. TVP Historia przypomni go w wersji z dubbingiem polskich aktorów, zrekonstruowanej cyfrowo."

Żródło: http://www.satelitarne.tv/tvp/item/9853-jesień-2014-w-tvp-historia

ocenił(a) serial na 8
Kwasiboromir

Więcej o tym wydarzeniu piszą na łamach portalu polski-dubbing.pl http://www.polski-dubbing.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1561

ocenił(a) serial na 10
Replo

Dear Replo,
warto dodać jeszcze link do Historii polskiego dubbingu:
http://www.polski-dubbing.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=170
oraz do dubbingpedii i wikipedii:
http://dubbingpedia.pl/wiki/Ja,_Klaudiusz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ja,_Klaudiusz_%28serial_telewizyjny%29

Te linki oczywiście nie dotyczą zapowiadanej emisji w TVP Historia, lecz po prostu polskiej wersji aktorskiej, jakże pamiętnej.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
malinowysmok

"ze średnią wieku lat 11"

Tym samym malinowysmok udowodnił, że tyle latek właśnie ma, skoro nie pamięta legendarnej emisji "Klaudiusza".

Film_Polski

wpierw ogarnij dziecko czytanie ze zrozumieniem - jakże typowa nieumiejętność, będąca cechą miłośników dziecinnego dubbingu, który kreuje analfabetyzm wśród nowych pokoleń, i wtenczas dopiero wróć do rozmowy...

ocenił(a) serial na 10
malinowysmok

Epitety miast faktów. Niezwykła, niezwykła jest ta "dojrzałość" członków mafii lektorskiej.

ocenił(a) serial na 9
malinowysmok

Przestań ludziom uwłaczać, bo każdy ma prawo do swojego indywidualnego gustu.
Mnie się ten serial ze wspaniałym polskim dubbingiem bardzo podobał dawno temu i nadal mi się podoba. Ten dubbing to sztuka sama w sobie!

ocenił(a) serial na 10
IrenaSz

Nasz dubbing chociaż raz się sprawdził! Uwielbiam ten serial!

ocenił(a) serial na 10
Kwasiboromir

Obym się mylił.
Z tego oczekiwania na przypomnienie legendarnego, znakomitej jakości dubbingu może wyjść... supernuda, czyli polski dubbing jednogłosowy. Gorzej niż źle.
Oto TVP Historia anonsuje emisję serialu za pomocą... zwiastunów z lektorem. Jak będzie faktycznie w grudniu - zobaczymy, ale ja prorokuję jak najgorzej.

Film_Polski

Jeśli faktycznie TVP wyemituje wersję z lektorem to... ręce opadają. Przecież to było by zmarnowanie wysiłku ludzi którym kilka lat temu udało się ten dubbing zrekonstruować. Nie mówiąc już o tym, że w ten sposób TVP ponownie pokazałaby, że nic ją nie obchodzi ani jej "misja", ani te perły kultury które ma w swoich archiwach.

Co prawda kilka miesięcy temu udało mi się zdobyć i obejrzeć serial w polskiej wersji językowej, a samej telewizji nie oglądam od dawna... ale ten dubbing to arcydzieło, i każdy powinien mieć możliwość zweryfikowania jego legendy.

Miejmy nadzieję że lektor pojawi się tylko w zapowiedziach. Bo naprawdę dziwne by było że w oficjalnych materiałach prasowych informują o dubbingu, a dają szeptankę.

ocenił(a) serial na 9
Kwasiboromir

Mam ten serial z dawnym wspaniałym dubbingiem. Byłoby wspaniale, gdyby nasza telewizja dała ten serial z dubbingiem, bo wersja z lektorem była totalnie do kitu! Przecież tam w wielu scenach wiele osób mówi jednocześnie ! Jak to ma oddać lektor?

ocenił(a) serial na 8
Film_Polski

Na stronie TVP piszą, że będzie to zrekonstruowana oryginalna wersja dubbingu. Lektor w zwiastunie wziął się prawdopodobnie stąd, że w TVP zapowiedziami zajmują się inni ludzie niż autorzy programów. Pewnie wzięli taką kopię jaką mieli pod ręką.

ocenił(a) serial na 10
pasozyt_spoleczny

ja normalnie wole lektora, ale w tym serialu dubbing naprawdę pasował

ocenił(a) serial na 8
Film_Polski

Raczej to wypadek przy pracy. W mojej opinii ta grudniowa emisja "Klaudiusza" jest właśnie robiona tylko pod dubbing. Gdyby nie odnaleźli tego dubbingu, to w grudniu emitowaliby inny serial.

Kwasiboromir

Patrzyłem na program TVP Historia na 8go grudnia, i coś Klaudiusza nie widać... Czy ja tylko ślepy jestem?

jakubcjusz

Według ostatnich informacji na stronie TVP pierwszy odcinek wyświetlą w 24 grudnia o 17:00, a ostatni 5 stycznia.

"Wart zainteresowania jest też (od poniedziałku do piątku o 17:00 - od Wigilii do 5 stycznia) co prawda dawny, ale od lat nie pokazywany wybitny angielski serial historyczny „Ja, Klaudiusz” – z genialnym polskim dubbingiem (Stanisław Brejdygant, Bogusz Bilewski, Krzysztof Kumor, Roman Wilhelmi i in.)"

http://www.tvp.pl/centrum-informacji/informacje-dla-mediow/komunikaty-centrum-in formacji/tylko-w-tvp-zima-pelna-nowosci/17847671

Pierwsze informacje o wznowieniu serialu pojawiły się jeszcze w wakacje i jak widać od tamtej pory trochę się im pierwotna ramówka zmieniła.

Kwasiboromir

Dzięki za informację. Ale swoją drogą....

Puszczają pierwszy odcinek w Wigilię, o 17:00... Serio? Już widzę tę oglądalność... :/ No nic... Może będzie potem na ITVP? Albo jakaś dobra dusza nagra...

jakubcjusz

Gdzie indziej wyczytałem, że mają być jeszcze powtórki o 9:00 następnego dnia.

Kwasiboromir

Dzięki.

ocenił(a) serial na 8
Kwasiboromir

Żeszszsz k... Brałn będzie dzielił z Liwią się opłatkiem?

ocenił(a) serial na 9
jakubcjusz

Ja też jakoś "Klaudiusza" nie widzę, na szczęście mam ten serial z dawnym dubbingiem. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
jakubcjusz

Leciał w świeta

ocenił(a) serial na 9
Kwasiboromir

Ja mam ten serial z dawnym , naprawdę wspaniałym dubbingiem. Jeśli TVP Historia nada ten serial w tamtej starej wersji, to będzie cud! Wersja z lektorem była do kitu!

malinowysmok

Osoba inteligentna przed wypowiedzeniem się w temacie, najpierw zada sobie choćby minimum trudu żeby się z nim zaznajomić, zamiast wklejać paszkwil, który jest jedynie zlepkiem obraźliwych komentarzy zebranych z innych tematów o dubbingu na filmwebie.

Jeśli Stanisław Brejdygant, Henryk Talar, Tadeusz Bartosik, Roman Wilhelmi, Krzysztof Kołbasiuk czy Mariusz Benoit, Krzysztof Kumor i wielu innych polskich aktorów, którzy użyczyli swych głosów w tym dubbingu brzmi dla ciebie jak "licealiści przed mutacją"... to ja się pytam: naprawdę widziałeś ten dubbing? Wyrobiłeś sobie obiektywną opinię na jego temat, zaznajamiając się z nim i analizując jego warstwę aktorską i techniczną? Czy po prostu wkleiłeś swój tekst po raz kolejny w losowym temacie o dubbingu, dając tym samym wyraz swoich uprzedzeń?

Po za tym dlaczego w swym wywodzie zdajesz się ograniczać jedynie do męskiej obsady. Czemu nie wspomnisz o aktorkach? Chyba że wszystkich aktorów biorących udział przy tworzeniu polskiej wersji językowej do serialu "Ja Klaudiusz" wrzucasz do jednego wora i uważasz, że Zofia Mrozowska i Irena Laskowska również brzmią jak "licealiści przed mutacją".

malinowysmok

W takim razie, nie oglądaj tego serialu. Nikt Cię do tego nie zmusza. Istnieje możliwość obejrzenia go z napisami: wystarczy kupić wydanie DVD. I nie uważasz że to strata czasu i energii pisać do niepiśmiennej dziatwy? Bo raczej nie będzie ona w stanie pojąć nic z twojego elokwentnego wpisu.

Istnieją rozrywki dla elity i dla plebsu. Po co zniżasz się do poziomu nierozumnego idioty, krytykując go za to co robi ze swoim wolnym czasem? Lepiej było ci całą tą energię poświęcić na coś bardziej konstruktywnego: lekturę dobrej książki, posłuchanie muzyki, lub na pójście do teatru.

ocenił(a) serial na 9
malinowysmok

Odczep się od dobrych dubbingów! W serialu "Ja, Klaudiusz" nasz polski dubbing był zrobiony z udziałem naszych najlepszych wówczas aktorów i jest naprawdę super!

malinowysmok

A co dubbing do "Avengersów" ma wspólnego z dubbingiem do "Ja Klaudiusz"? Czy tylko dlatego że ten pierwszy uważasz za kiepski, oznacza że ten drugi też jest zły?

To trochę tak jakbyś uznał że każda jedna książka jest "gówniana", bo "Zmierzch" ci się nie podobał.

ocenił(a) serial na 9
Kwasiboromir

Sprawdzałam w Internecie program tv na kanale TVP Historia - serial "Ja, Klaudiusz" zacznie się 24 grudnia o godz. 17.00.
Nie podano, czy to będzie stary wspaniały dubbing, czy wersja z lektorem. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Kwasiboromir

Ufff, z dubbingiem :) starym dubbingiem, słyszę Zofię Mrozowską, jestem w 8 niebie!