Nie jestem jakimś tam wyjątkowym miłośnikiem starożytnego Rzymu. Nie jestem nawet miłośnikiem. Ale ten serial zaliczam do wyjątkowo udanych, od pierwszego do ostatniego odcinka. Niezapomniana kreacja Jacobi''ego i, co też bardzo dla mnie ważne, fenomenalny dubbing w wykonaniu polskich aktorów. Oglądałem serial 2-3 razy i muszę powiedzieć, że wolę wersję z dubbingiem. Serial polecam gorąco tym wszystkim, którzy jeszcze nie mięli przyjemności go oglądać. Nie trzeba efektów specjalnych i wielomilinowego budżetu aby stworzyć coś wyjątkowego...
pamiętam
Pamiętam ten film, mimo, ze oglądałem go już dawno, dawno temu. Może z dzisiejszej perspektywy wydaje się nieco archaiczny, ale ja również mam duży sentyment do tej produkcji
Zwróccie uwagę nie tylko na Dereka Jacobi'ego, ale na Sian Phillips w roli Liwii, żony Augusta oraz Briana Blessed jako Augusta! Fenomenalne kreacje!
Według mnie na uwagę zasługuje też kreacja Kaliguli. John Hurt tak przedstawił tę postać, że nieraz włosy jeżyły mi się na głowie!
Sam serial jest świetny, mogłabym oglądać w kółko :P
budżet może nie był wielki,ale mimo to stworzyli piękne, naturalne stroje, biżuterię oraz wnętrza- nie był przeładowany plastikiem i gryzącymi kolorami- skąd w starożytności wzięłyby się takie rzeczy ;p
Serial jest rewelacyjny, mimo upływu czasu nic nie traci na wartosci.A po tym tez poznaje sie wielkie DZIEŁA.
Serial pokazuje bardzo obrazowo aktualne do dzisiaj mechanizmy walki o władzę , zakulisowe działania, intrygi i absolutną bezwzglednosć , z jaką ta walka jest toczona. Oglądajac go doskonale widzi sie, jak niesamowicie władza deprawuje i degeneruje osobowosć człowieka , im większy jest zakres tej władzy tym bardziej. Możemy zobaczyć np. faworytów, którzy wkradli sie w łaski władcy i weszli na sam prawie szczyt, albo bardzo blisko po to tylko, aby tym głośniej z tego szczytu zlecieć.
Podczas ogladania przypominały mi się niektóre sceny z aktualnego życia politycznego, co uzmysławia , że pewne mechanizmy są niezmienne od wieków, zmieniły się głównie kostiumy.