After a whirlwind international exploration at the start of the season, Annie Walker (Perabo) finally
has her sights set on the culprit behind the Chicago CIA facility bombing—Georgian diplomat
Aleksandre Belenko (guest star Shawn Doyle). We resume the season with Annie and Ryan’s
(Bishop) relationship in a delicate balance. Annie continues working outside the CIA as a private
contractor but the task of bringing Belenko to justice will prove to be a challenge. She’ll have to
throw out the Langley playbook as she begins her investigation into his motives—and more
importantly—discovers who else is locked in his sights. Meanwhile, Auggie (Gorham) begins to
uncover a mysterious connection between his past and Belenko’s targets, while Calder (Harper)
recruits Sydney (guest star Nazneen Contractor) to infiltrate the Russian Embassy and Joan
(Matchett) protects a secret that could destroy her career.
Jakie są Wasze odczucia odnośnie dalszych losów bohaterów? Czego dotyczy sekret Joan i
jakie są powiązania Auggie'go z Belenko?
Myśle, że może być tak - Annie będzie próbowała dowiedzieć się (i oczywiście jej się uda) o co chodzi Belenko. Zemścić się za Ryana. Okaże się że on był kiedyś informatorem Auggiego albo nie wiem w jakimś momencie pracowali razem. Przez to role się zamienią. To nie Auggie będzie pomagał Annie, tylko Annie będzie starała się dowieść że Auggie nie ma nic wspólnego z zamachem ani z Belenko, przynajmniej już nie.
Co do Sydney i Caldera to w sumie wszystko jasne :P Co do sekretu Joan to nie da się chyba zgadnąć o co chodzi. Za mało danych. Nie pamiętam dobrze, ale ten sekret jest związany z Bałkanami. I tu właśnie nie pamiętam dobrze, ale czy Joan nie była tam z Leną? Nie pamiętam, tak mi coś świta :P
Zauważcie, że akcja następnego odcinka będzie miała miejsce w Istanbule (na pewno ma to związek z Bałkanami oraz z tym, że bomba była pod autem Arthura Cambella. Ale czy konkretnie on miał być celem, to był tylko pierwszy etap szerzej zakrojonej akcji?). Belenko powiedział na końcu przez telefon, że plan toczy się dalej, że nie przerywa tego, co zaczął, czyli co ? Następny zamach na Bałkanach? Caintlyn pracowała dla McQ, dlaczego zrekrutowali Arthura? Wiadomo miał wielkie doświadczenie, ale czy chodziło też o to by go mieć bliżej. Pamiętacie jak o mało nie zginął w zamachu, kiedy jechał z Caintlyn jeepami? Czy rekrutacja Arthura to był bardziej pomysł Ryana czy Caintlyn/Belenko?
Wydaje mi się, że skoro Annie jest główną bohaterką, to uratuje i reputację Joan (unicestwiając Belenko lub doprowadzając go do więzienia CIA) i w ten sposób pomagając Auggiemu również. A więc Auggie przestanie się na nią boczyć, a kariera Joan zostanie uratowana, choć pewnie wystąpią różne komplikacje po drodze :)
Jeszcze mi przyszła jedna rzecz do głowy... Belenko mści się na CIA, być może za to, w czym uczestniczyła Joan, stąd zamach na jej męża. Albo Belenko do końca nie wie, że to Joan w tym uczestniczyła, więc mści się na CIA jako całości. Zastanawia mnie czy to, że zamach był akurat w Chicago ma jakieś szczególne znaczenie, czy ma to związek z operacjami na Bałkanach? Czy miało to być po prostu ostrzeżenie dla CIA. W Chicago pracował też bardzo dobry przyjaciel Auggiego, już nie pamiętam skąd Auggie go znał, czy ze wspólnej operacji jakiejś? Czy to też ma związek z tymi Bałkanami. Tak naprawdę mało wiadomo o tym, dlaczego i skąd ten Belenko się wziął :)
A mnie ciągle się wydaje, że Sydney nie jest TYLKO prostytutką, ale jest przede wszystkim informatorką kogoś ważniejszego. Może pracuje dla Rosjan lub ma powiązania z Belenko. Każa postać (tym bardziej nowa) ma coś za uszami. Chciałabym się mylić ze względu na Caldera bo on najwyraźniej jest w niej zakochany.
Tak naprawdę poznajemy pracę w CIA z perspektywy Annie, ale przecież wszyscy (Arthur, Joan, Auggie) pracowali kiedyś w terenie i mają wiele sekretów. Na pewno robili rzeczy z których nie są dumni. Wydaje mi się, że Joan mogła kogoś skrzywdzić na Bałkanach (lub Arthur) i dlatego mści się teraz Belenko na CIA (który też z kimś działa). Było powiedziane, że na Bałkanach nie wszystko poszło zgodnie z planem ....
Wydaje mi się, że Arthura zwerbował Ryan. Oczywiście Annie będzie musiała "pozamiatać". Tylko zastanawiam się co z jej chorobą? CZym zakończy się sezon? Annie dzięki lekom od lekarza Eyal'a wyzdrowieje? Czy jej stan się pogorszy i będzie potrzebny np. przeszczep serca.
Sydney może być powiązana, zależy czy twórcy mają jakiś dodatkowy pomysł na nią, czy jej rola kończy się na tym, że pomoże jednak Calderowi. W końcu jak zacznie węszyć w ambasadzie, to Rosjanie też mogą ją podkupić lub sprzedać jej celowo fałszywe informacje... Różnie może być, Rosjanie są bardzo przebiegli, jak Sydney nie będzie im potrzebna, to mogą się jej pozbyć. Pewnie była Ivana Kraveca odegra tu jakąś rolę.
Jeśli chodzi o Bałkany, to Arthur powiedział do Joan: "Arthur: Are you talking about the Balkans? That was a long time ago, and you were careful.", więc tutaj sprawa raczej dotyczy Joan, oczywiście Arthur mógł jej pomóc to jakoś zatuszować, ale sam nie brał w tym bezpośrednio udziału...
Choroba Annie raz się ujawnia, a raz nie :) To trochę tak, że jak ma atak, to ostatecznie zawsze ktoś jej pomaga, tym razem może to być Eyal czy Joan, albo sama Annie sobie wbije dawkę... Może być tak, że np. na końcu sezonu Annie trafi na stół operacyjny albo wpadnie w zapaść w ostatniej sekundzie odcinka finałowego i w ten sposób twórcy będą chcieli zainteresować szefów telewizji następnym sezonem... :)
Na instagramie pokazano ostatnią stronę z odcinka finałowego 5 sezonu..... know what she landed on, we .....
Wygląda na to, że sezon zakończy się cliffhanger'em.
Natomiast wypowiedź serialowej Sydney na Twitterze sugeruje, że będzie 6 sezon.
Czyżby producenci byli pewni kolejnego sezonu?
Moim zdaniem jeszcze przed końcem kręcenia zdjęć, coś około 15 i 16 odcinka, powinno zawsze być już wiadomo czy będzie zamówienie na kolejny sezon, wtedy mogliby wszystko spokojnie zaplanować. Czy zakończenie czy cliffhanger.
Ale co do 6 sezonu jedna rzecz napawa mnie optymizmem, cytat z spoiler tv "The series boasts one of the strongest DVR Playback lifts on cable, currently averaging 1.1 million in P18-49 viewers L7 -- +145% over Live+Same, 1.4 million in P25-54 -- +142%, and 3.6 million total viewers -- +117%." Także niby oglądalność w czasie kiedy leci odcinek nie jest zbyt wysoka, ale za to co się dzieje potem :D Więc wydaje mi się że dlatego zmienili dzień, żeby było lepiej kiedy pierwszy raz jest emitowany dany odcinek.
Możesz przytoczyć tą wypowiedź? :)
Liczę, że amerykańscy widzowie, że nie dadzą ciała w listopadzie ;) Skoro kombinują z porami emisji, tzn że wciąż jest szansa. Z drugiej strony może ekipa już wie, tylko nie chcą tego oficjalnie ogłaszać...
Ekipa CA kręci w Argentynie :) Pochwalił się tym nowy nabytek CA - Kenny Johnson (Johnson will play a former CIA paramilitary operative who is compassionate and has an excellent track record and strong moral center. He is the type of guy who tackles any challenges thrown his way. Johnson's arc begins in the second half of the season, which returns this fall).
Dzięki za newsa :) Czyli wprowadzą nową postać, dlatego trudno przewidzieć co tam się jeszcze wydarzy :)
A w ogóle dowiedziałam się, że serial produkowany jest głównie w Toronto i Ontario, czyli Kanada... to już wiem, czemu Nic Bishop wciąż robi zdjęcia w Toronto, już myślałam, że jest Kanadyjczykiem, ale nie.. jest Australijczykiem...urodzonym w Anglii ;)
nazneenc
And that's wrap for #Sydney on
@covertaffairs # season5 thank you
amazing cast and crew. #letsgoseason6