PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349933}
8,0 4,2 tys. ocen
8,0 10 1 4216
Katastrofy w przestworzach
powrót do forum serialu Katastrofy w przestworzach

a szkoda, bo do tej pory ceniłem ten cykl. Jednak takiej propagandy jaką przedstawili panowie z Kanady dawno nie uświadczyłem.

A konkluzja o miłosnej współpracy z Rosjanami to już przypomina
propagandowe potworki Siergieja Michajłowicza Eisensteina

Neko_

1/10 za całokształt bym nie dawał, aczkolwiek przyznaję że straciłem do nich zupełnie zaufanie. Przez kilka lat kilkadziesiąt widzianych odcinków traktowałem jako prawdę ale teraz raczej oglądanie będzie mijało się z celem. Teraz już nie wiem czy jest sens oglądać program który być może manipuluje chroniąc w danym docinku interesy producenta silnika, firmę która wykonywała poszycie samolotu, fotele, rząd jakiegoś państwa i td. Godzina filmu obejrzana, a potem i tak będę musiał. każdorazowo szukać informacji na wiki i gdzie indziej czy właśnie nie ma jakiejś skrajnej manipulacji w produkcji robionej na zamówienie.

Chociaż i tak większość filmów dotychczasowych raczej była dobra, ale i tak po tej zupełnie żenadzie które zupełnie pomija fakty jakie są juz znane w sprawie Smoleńska ciężko brać tą produkcję na serio. Tym bardziej że jak za parę lat oficjalnie już w Polsce będą inaczej interpretowane fakty a Miller z Laskiem będą w najlepszym razie z resztą oprawców i tych co mataczyli siedzieć w więzieniu to ciężko będzie się tłumaczyć z tej chały. A argumentu nie mają ponieważ wiosną i latem wielu specjalistów na czele z mieszkającymi w USA profesorami Biniendą i Szuladzińskim informowało ich o rzeczywistym przebiegu śledztwa i matactwach reżimów W Rosji Polsce, co zupełnie bezczelnie zignorowali.

Że tą całę odstawili to wiadome dlaczego - w listopadzie 2010 roku właściciel serii filmowej wszedł na rynek rosyjski i z marszu zwiększyli kilkukrotnie swoje zyski na ich giełdach. Nie należy zapominać że w Rosji Putina nikt nie uzyskuje sukcesu bez pomocy czy przyzwolenia ich służb. Jakby zrobili porządny dokument o wydarzeniach z 10 kwietnia to szybko utracili by swoją pozycję zdobytą na tamtejszym rynku, dodajmy do tego że za program odpowiadała Rosjanka i puzzle jest już znane.

Przykre że tak wyszło ale pocieszające jest to że już teraz jest dostrzegane że NC odstawiło zupełną szmirę a nie dokument. Fakt że filia NC w Kanadzie uznała że z powodu zupełnej niewiarygodności filmu nie dopuści go w swojej TV jest już teraz bardzo dobrym znakiem. Tym nie mniej i tak mleko się już mocno wylało z dzbanka co jest godne ubolewania.

użytkownik usunięty
tc1987

Litości! Ten odcinek kręcony był tak samo sumiennie i metodycznie, jak wszystkie inne. Czyli: na podstawie oficjalnej dokumentacji. Możesz się z tą dokumentacją nie zgadzać, ale to już nie jest zarzut w stronę „Katastrof (...)”.

Pasjonujące.

Prawie "podziwiam" cię za to że wierzysz w brednie które wypisałeś ;).

ocenił(a) serial na 10
Neko_

Wszystko wyjaśni się z czasem, a jeśli się nie wyjaśni, to prędzej czy później wszystkie teorie spiskowe usuną się w cień. Odcinek przedstawiał katastrofę jako błąd pilota i jeśli nikt w najbliższych czasach tego faktu nie obali, to rozpisywanie się o propagandzie itp itd będzie co najmniej śmieszne. Tym bardziej ocenianie serialu za jeden epizod, w którym przedstawiono fakty, z którymi nie możecie się pogodzić - po prostu dziecinada.

patkot28

A zatajenie niektórych faktów??

ocenił(a) serial na 10
kacper990

Wszystkiego nie da się przedstawić w odcinku trwającym 45 minut, jednak dla niektórych niewspomnienie o danej kwestii rzeczywiście może być odbierane jako zatajenie. Co masz dokładnie na myśli?

patkot28

Np. dla mnie było dziwne, że nie rozwinięto tematu zamachu, który jest tak powszechny. Powiedziano parę słodkich słówek i już - to nie zamach kropka.

ocenił(a) serial na 10
kacper990

Hahaha :) Można tłumaczyć...

Ale co mi tam... Jeszcze raz się powtórzę - dopóki nie będzie oficjalnych dowodów na zamach, dopóty ŻADEN film / serial DOKUMENTALNY czyli produkcja opierająca się tylko na dowodach, o tym zamachu nie wspomni. Wspomni o TEORII zamachu, ale o samym fakcie nie. Taka jest konstrukcja dokumentu i dopóki ludzie tego nie zrozumieją, nie powinni tego oceniać. Można się doczepiać nieuwzględnienia w produkcji takich aspektów jak przyczyna obrotu maszyny na "plecy" tuż po ścięciu drzew, można się doczepiać kilku innych technicznych kwestii, z tymże to już bardziej dla tych co znają się na lotnictwie, ale nie można krytykować filmu dokumentalnego za to, że oparł się na AKTUALNYCH dowodach, a nie na teoriach spiskowych!

patkot28

A nagranie tuż po katastrofie?

kacper990

człowieku.. zlituj sie.. przeciez to nagranie bylo w calosci pokazane w serialu!

noszedwabuty

W całości? Jeśli 15-20 sekund z ponad minutowego filmiku nazywasz całością, to ja nie wiem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
800dpi

Że ktoś chce poznać prawdę, to nie znaczy, że jest debilem i ignorantem.

800dpi

A ja uważam, że ty należysz do ludzi, którzy dają sobie mydlić oczy.

kacper990

ruszyć głową trzeba na początek, poczytać trochę, przeanalizować fakty, ukształtować swój światopogląd na samodzielnym myśleniu a dopiero potem dyskutować nigdy nie szczekać, bo szczekają psy, które nie zależnie jak głośno to robią i tak nigdy nie znajdą posłuchu wśród ludzi, których wyznacza i wyznaczać będzie cecha która sprawiła, że to oni/my jesteśmy niekwestionowanymi bogami na tej planecie;)

800dpi

Niedużą różnicę widzę między twoim tokiem łączenia zdarzeń a tokiem psa bo jak psy Pawłowa się śliniły na jedzenie tak ty myśląc o katastrofie widzisz Macierewicza. Nie trudno było to w twoim umysle powiązać te zdarzenia. Media ci to podały na tacy. Zeżarłeś. Zatem nie różnisz się za wiele od dużej części Polaków.

Neko_

Rozumiem, że 1/10 jest z tego powodu, że serial nie pokazał imprezy, która była w noc poprzedzającą katastrofę, z powodu której pewna osoba spóźniła się na odlot a zdążyła na mgłę?

obywatel_M

Nie było żadnego spóźnienia, ponieważ prezydent z małżonką przyjechał w czasie dopuszczonym jako czas przyjazdu przed planowanym wylotem.

tc1987

Mój wpis pojawił się 4 kwietnia 2013.. Ufff, PO mocno się postarała, żebym po dwóch latach zaczął zastanawiać się serio nad zamachem, a w najbliższych wyborach pewnie oddam głos na Dudę.

użytkownik usunięty
Neko_

1/10 za jeden odcinek to hańba. Zresztą odcinek zrobiony był rzetelnie i dobrze. Wspomnieli nawet o teoriach spiskowych i cieszę się że nie analizowali poronionych planów Macierewicza:
http://i1.ryjbuk.pl/1216b5f0095086fa3967f20ed9cd0245ad497327/macierewiczxx-jpg

ocenił(a) serial na 10

Popieram !

ocenił(a) serial na 8
Neko_

tu nie chodzi o propagandę.
Oni oparli się na informacjach oficjalnych a jak się okazuje Anatomia upadku, jak by nie było pzredstawia masę niewykonanych czynnosci z ze strony polskiej, które mogły by w barzdiej precyzyjnie wyjaśnić przyczyny katastrofy!!!!!!!
Tą Kopacz, Laska i Millera to powinny w ogóle odsunać od polityki i zakażc wykonywania tego zawodu na okres ponad 10 lat!!!!!!!!!!.
To sa oszuści, a prokurator Rzepa, raz że pionek dwa - kąłmca i do tego też nie wykonywał czyności zgdonie ze swoim stanowiskiem, powinni go całkowicie wykluczyć z resortu prawnego w polsce. Ludzie aż mi sie w to wieżyć nie chce, jak do tego włascie polskie organy podeszły!!!!!!!!!!
To jest skandal i kompromitacja!!!!!!!!!!!!!!!!
Tu nie chodzi o zamach, tu chodzi o to, ze urzędnicy wzieli pieniądze a wtej sprawie nie zrobili nic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) serial na 8
malyfromhell

pzreparzsam za błedy, ależ się wkurzyłęm!!!!!!!!

ocenił(a) serial na 9
malyfromhell

W tym serialu nie brakuje znacznie bardziej skomplikowanych katastrof od smoleńskiej gdzie śledztwo opierało się wręcz na poszlakach - tu natomiast sprawa była stosunkowo prosta, a dowody na winę pilota (przy prawdopodobnym współudziale Leszka) bardzo klarowne... szkoda tylko, że ludzie i tak lubią dorabiać sobie do tego własne teorie w imię jakiś dziwacznych politycznych gierek

ocenił(a) serial na 10
Mycek

A dlaczego mamy szanować przygłupów wierzących w debilne teorie (hel, wielki magnes, sztuczna mgła itp.)? Sorry, ale szacunek mamy dla ludzi okazujących jednak pewien stopień inteligencji.

Chip_Maplewood

no tak przecież ty wiesz które teorie są błędne bo tam byłeś i widziałeś.. dobre.

ocenił(a) serial na 10
Mycek

No tak, przecież trzeba było tam być, żeby wiedzieć, że Rosjanie nie ściągnęli tupolewa w las olbrzymim magnesem.

Chip_Maplewood

wierz sobie w co chcesz

Neko_

Szkoda, że nie nakręcono paradokumentu na podstawie oszustw "ekspertów" z komisji Macierewicza. Ciekawe jakby pokazano "dowody z Rosji", w których mówił oszust Rońda, który w końcu sam przyznał się do swojego oszustwa. Albo pomylenie sterty desek z drzewem przez cwaniaka ściągniętego z USA. Te wszystkie magnesy, mgły i puszki.