GRODZKA NA PEWNO SIĘ CIESZY, ŻE W KLANIE SIĘ ZACZYNA...
jak Olka spotkala te przyjaciolke slawy to juz myslalam ze Slawa cos wie o tych smsach i ze jest wzmowie z szefuniem. a tu taki numer! klan siega po coraz wieksze tematy tabu. jeszcze tylko brakuje gejowskiej pracy ktora chce zaadoptowac dziecko
Beznadziejna scena, bardzo prostacka. Byłam zażenowana. Nie jestem specjalistką tematu, ale wiem, że ludzie z takimi problemami cierpią tortury, mają ogromne zaburzenia emocjonalne, zaburzenia osobowości, przeżywają wielką traumę. A tutaj? Zabawa - bo tak to wyglądało. " Lubię się bić, więc zrozumiałam, że chcę być chłopakiem, chcę zrobić sobie operację" - a powiedziała to Sława takim tonem jakby zamierzała kupić nowe buty, albo jak rozkapryszona dziewczynka, której znudziły się stare lalki. Lepiej, żeby twórcy Klanu nie brali się za te tematy, bo i tak panuje ogólna paranoja związana z ideologią gender, a trywialne pokazanie problemu tylko podkreśla groteskowość całej "afery".
Otóż to, fatalnie to wyszło. Sprowadzanie tematu do banału, poza tym co za tendencyjność: nie może się w klanie znaleźć kobieta, która lubi "męskie" rozrywki i jednocześnie jest heteroseksualną kobietą bez potrzeby zmiany płci. Też jestem zażenowana...
Sława nie jest heteroseksualna, przecież powiedziała już dawno, że jest lesbijką.
Ahm, no cóż, różnie to bywa... w większości przypadkach chyba dziewczyny zamienione w chłopaków mają cechy chłopięce, takie właśnie jak Sława. Tak samo jak Anna Grodzka ma cechy kobiecie, ta delikatność i strojenie się, no wiadomo o co chodzi.
Ja też mam "męskie" zainteresowania, a jednak mam faceta i ze swoją płcią również czuję się najlepiej. W klanie to albo prawo, albo lewo.
No i tak samo ja, w końcu seriale to raczej damskie klimaty ;) Mimo to popatrz na to z drugiej strony: nie czy dziewczyny z męskimi upodobaniami chcą być chłopakiem, a jakie mają upodobania dziewczyny chcące być chłopakiem. No raczej męskie.
U prawdziwych osób zaczyna się od mylenia końcówek (byłam, jadłam, siedziałam, mówiłam w ustach faceta). Ta pani kilka razy to podkreślała, że wszyscy, od zawsze się dziwili, że ona nie może nad tym zapanować:
http://polska.newsweek.pl/ewa--harda--holuszko--opozycjonista--ktory-stal-sie-op ozycjonistka,98857,1,1.html
Jestem ciekawa czy pokażą Sławe po operacji. Czy dadzą nowego męskiego aktora czy przebiorą Sławę za faceta. Jaja jak berety z tego tematu zrobią
Na wypadek, gdybyś pisała na serio: przy dochodach Sławki musiałaby ona odkładać na tę operację przez jakiejś 40 lat.
A o jakich kosztach mówimy? z ciekawości pytam :) bo strony internetowe padają sumy od 13 do 35 tys (łącznie z diagnostyką, sądami, terapią horm), ale nie wiem, co jest wiarygodne, w te 13 tysięcy to trudno mi uwierzyć.
Zróbmy zrzutę :D
Hehe xD A mnie jeszcze ciekawi, czy będzie odwrotna zmiana płci i przez kogo - np. Norbert przeistoczy się w kobietę?
http://www.filmweb.pl/serial/Klan-1997-38927/discussion/Syndrom+pos%C5%82anki+Gr odzkiej,2161014 ;)
Hehe pamiętam ten odcinek, autorzy Klanu już coraz śmielsze kroki podejmują :d
Niech Bożenka odkryje, że jest lesbijką (długoletnie przebywanie z Ryśkiem, Mariuszem, Maćkiem i Arkadiuszem może się tak objawić), a Miłosz niech uzna, że kocha ją tak bardzo, że się dostosuje.
Kamila mogłaby być bi, jest najbardziej taka tolerancyjna i na luzie, albo wegetarianką. O, w serialu jeszcze nie było wegetarianizmu!
I to jest najlepszy przykład, dlaczego w "Klanie" tego wątku nie powinno być. Wszyscy mają z tego ubaw. To nie są jakieś trywialne sprawy, to są dramaty ludzi. A "Klan" pokazuje to w taki lekki sposób.
Ale "Klan" zamiast to zmienić i potraktować serio, to jeszcze robią z tego karykaturę.
Wcale nie, Polacy różnie to odbierają, przykładem są chociażby nasze wypowiedzi na tym forum. My widzimy groteskowość tej sceny ze Sławą, która to scena była wręcz niedorzeczna. I na pewno wielu innych ludzi to dostrzega. A twórcy Klanu? Przecież nie są takimi ignorantami. To znaczy wierzę, że nie są. A więc co, robią sobie jaja (no, słowo "jaja" tutaj trochę nie na miejscu :) )?
Przecież, pomijając już kwestię zmiany płci, każda operacja ( nie zwykły zabieg kosmetyczny) to jest poważna sprawa, ogromna ingerencja w organizmie człowieka, i każdy podchodzi do tego z powagą. Operacja zmiany płci to nie jest wstrzyknięcie botoksu w usta. To jest całkowita transformacja, zmiana tożsamości. Tego się nie robi dlatego, że się lubi czasem przywalić nachalnemu dresowi. A w Klanie tak to zostało, niestety, pokazane, jako kaprys. Myślę, że o to chodzi Elfijce. I mnie też.
Zresztą w Klanie już wiele poważnych tematów zostało przedstawionych w formie wręcz kabaretowej. Jeśli się mówi o takich trudnych sprawach, należy mówić rzetelnie. A tak to mamy w Klanie Norberta, ponoć schizofrenika, ale przedstawionego jako psychopatę, czyhającego na życie rywala, transseksualistkę, która chce być chłopcem, bo lubi się bić; kobietę z amnezją, która pamięta o wielkiej namiętności;, Niemca Joachima z perfekcyjną polszczyzną, Feliksa z urojonym ojcostwem i tak dalej ;)