Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35794
1,9 8 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

GRODZKA NA PEWNO SIĘ CIESZY, ŻE W KLANIE SIĘ ZACZYNA...

trancefan1986

Jedno z drugiego wynika, gender atakuje ze wszystkich stron.

trancefan1986

jak Olka spotkala te przyjaciolke slawy to juz myslalam ze Slawa cos wie o tych smsach i ze jest wzmowie z szefuniem. a tu taki numer! klan siega po coraz wieksze tematy tabu. jeszcze tylko brakuje gejowskiej pracy ktora chce zaadoptowac dziecko

ocenił(a) serial na 3
trancefan1986

Beznadziejna scena, bardzo prostacka. Byłam zażenowana. Nie jestem specjalistką tematu, ale wiem, że ludzie z takimi problemami cierpią tortury, mają ogromne zaburzenia emocjonalne, zaburzenia osobowości, przeżywają wielką traumę. A tutaj? Zabawa - bo tak to wyglądało. " Lubię się bić, więc zrozumiałam, że chcę być chłopakiem, chcę zrobić sobie operację" - a powiedziała to Sława takim tonem jakby zamierzała kupić nowe buty, albo jak rozkapryszona dziewczynka, której znudziły się stare lalki. Lepiej, żeby twórcy Klanu nie brali się za te tematy, bo i tak panuje ogólna paranoja związana z ideologią gender, a trywialne pokazanie problemu tylko podkreśla groteskowość całej "afery".

ocenił(a) serial na 1
LiLuLa

Otóż to, fatalnie to wyszło. Sprowadzanie tematu do banału, poza tym co za tendencyjność: nie może się w klanie znaleźć kobieta, która lubi "męskie" rozrywki i jednocześnie jest heteroseksualną kobietą bez potrzeby zmiany płci. Też jestem zażenowana...

ocenił(a) serial na 6
anarchistt89

Sława nie jest heteroseksualna, przecież powiedziała już dawno, że jest lesbijką.

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Nie jest lesbijką, jest zdrowym, heteroseksualnym mężczyzną :D

ocenił(a) serial na 1
LiLuLa

xD

ocenił(a) serial na 1
elmoo_filmweb

No właśnie o tym napisałam ;]

ocenił(a) serial na 6
anarchistt89

Ahm, no cóż, różnie to bywa... w większości przypadkach chyba dziewczyny zamienione w chłopaków mają cechy chłopięce, takie właśnie jak Sława. Tak samo jak Anna Grodzka ma cechy kobiecie, ta delikatność i strojenie się, no wiadomo o co chodzi.

ocenił(a) serial na 1
elmoo_filmweb

Ja też mam "męskie" zainteresowania, a jednak mam faceta i ze swoją płcią również czuję się najlepiej. W klanie to albo prawo, albo lewo.

ocenił(a) serial na 6
anarchistt89

No i tak samo ja, w końcu seriale to raczej damskie klimaty ;) Mimo to popatrz na to z drugiej strony: nie czy dziewczyny z męskimi upodobaniami chcą być chłopakiem, a jakie mają upodobania dziewczyny chcące być chłopakiem. No raczej męskie.

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Ona była w Szkole Podchorążych Rezerwy, więc ostrożnie.

LiLuLa

tak samo idiotycznie mowia w klanie o problemie macka i martynki srynki

ocenił(a) serial na 3
LiLuLa

U prawdziwych osób zaczyna się od mylenia końcówek (byłam, jadłam, siedziałam, mówiłam w ustach faceta). Ta pani kilka razy to podkreślała, że wszyscy, od zawsze się dziwili, że ona nie może nad tym zapanować:

http://polska.newsweek.pl/ewa--harda--holuszko--opozycjonista--ktory-stal-sie-op ozycjonistka,98857,1,1.html

ocenił(a) serial na 10
LiLuLa

Jak zwykle, masz rację :)

trancefan1986

Jestem ciekawa czy pokażą Sławe po operacji. Czy dadzą nowego męskiego aktora czy przebiorą Sławę za faceta. Jaja jak berety z tego tematu zrobią

ocenił(a) serial na 3
milenasy

Na wypadek, gdybyś pisała na serio: przy dochodach Sławki musiałaby ona odkładać na tę operację przez jakiejś 40 lat.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

A o jakich kosztach mówimy? z ciekawości pytam :) bo strony internetowe padają sumy od 13 do 35 tys (łącznie z diagnostyką, sądami, terapią horm), ale nie wiem, co jest wiarygodne, w te 13 tysięcy to trudno mi uwierzyć.

Zróbmy zrzutę :D

ocenił(a) serial na 2
milenasy

Hehe xD A mnie jeszcze ciekawi, czy będzie odwrotna zmiana płci i przez kogo - np. Norbert przeistoczy się w kobietę?

ocenił(a) serial na 6
trancefan1986

Miłosz już był kobietą, na imprezie imieninowej Bożenki ;)

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

http://www.filmweb.pl/serial/Klan-1997-38927/discussion/Syndrom+pos%C5%82anki+Gr odzkiej,2161014 ;)

ocenił(a) serial na 2
Awdar

Hehe pamiętam ten odcinek, autorzy Klanu już coraz śmielsze kroki podejmują :d

ocenił(a) serial na 2
elmoo_filmweb

Ano, pamiętam. To dlatego niech teraz zmieni płeć xD

ocenił(a) serial na 3
trancefan1986

Niech Bożenka odkryje, że jest lesbijką (długoletnie przebywanie z Ryśkiem, Mariuszem, Maćkiem i Arkadiuszem może się tak objawić), a Miłosz niech uzna, że kocha ją tak bardzo, że się dostosuje.

ocenił(a) serial na 6
Awdar

Kamila mogłaby być bi, jest najbardziej taka tolerancyjna i na luzie, albo wegetarianką. O, w serialu jeszcze nie było wegetarianizmu!

elmoo_filmweb

Agnieszka chyba jest , mówiła o tym parę razy.

trancefan1986

Sława chce być Sławomirem :D

ocenił(a) serial na 10
trancefan1986

I to jest najlepszy przykład, dlaczego w "Klanie" tego wątku nie powinno być. Wszyscy mają z tego ubaw. To nie są jakieś trywialne sprawy, to są dramaty ludzi. A "Klan" pokazuje to w taki lekki sposób.

elfijka

Ciekawe gdzie zrobią jej operację zmiany płci?
Pewnie w Elmedzie ;)

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

I pewnie jej Olka jeszcze to gratis załatwi :)

ocenił(a) serial na 6
elfijka

Już nic na to nie poradzimy, że Polacy odbierają to w taki sposób.

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Ale "Klan" zamiast to zmienić i potraktować serio, to jeszcze robią z tego karykaturę.

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Wcale nie, Polacy różnie to odbierają, przykładem są chociażby nasze wypowiedzi na tym forum. My widzimy groteskowość tej sceny ze Sławą, która to scena była wręcz niedorzeczna. I na pewno wielu innych ludzi to dostrzega. A twórcy Klanu? Przecież nie są takimi ignorantami. To znaczy wierzę, że nie są. A więc co, robią sobie jaja (no, słowo "jaja" tutaj trochę nie na miejscu :) )?

Przecież, pomijając już kwestię zmiany płci, każda operacja ( nie zwykły zabieg kosmetyczny) to jest poważna sprawa, ogromna ingerencja w organizmie człowieka, i każdy podchodzi do tego z powagą. Operacja zmiany płci to nie jest wstrzyknięcie botoksu w usta. To jest całkowita transformacja, zmiana tożsamości. Tego się nie robi dlatego, że się lubi czasem przywalić nachalnemu dresowi. A w Klanie tak to zostało, niestety, pokazane, jako kaprys. Myślę, że o to chodzi Elfijce. I mnie też.

Zresztą w Klanie już wiele poważnych tematów zostało przedstawionych w formie wręcz kabaretowej. Jeśli się mówi o takich trudnych sprawach, należy mówić rzetelnie. A tak to mamy w Klanie Norberta, ponoć schizofrenika, ale przedstawionego jako psychopatę, czyhającego na życie rywala, transseksualistkę, która chce być chłopcem, bo lubi się bić; kobietę z amnezją, która pamięta o wielkiej namiętności;, Niemca Joachima z perfekcyjną polszczyzną, Feliksa z urojonym ojcostwem i tak dalej ;)

ocenił(a) serial na 1
trancefan1986

Więc w Klanie też mamy gender.