jeżeli ten film wam sie nie podoba to dlaczego go ogladacie? jeżeli nakrecono tego filmu już ponad 2000 to znaczy, że ludziom sie serial podoba i ma pewną stałą oglądalność. narzekanie na aktorów też nie ma sensu, bo ci graja to co maja w scenariuszu.
serial sam w sobie nie jest zły podejmuje ważne tematy, jak np: homoseksualizm( a szczególnie związki gejowskie w ;polsce), dzieci ze związków, których rodzice sie rozwodzą, albo nie żyja w związku. poznajemy tu też życie zwykłych rodzin tj grażynka i rysiu, oraz ludzi z tzw establishmentu( monika, lubiczowie), nowobogackich tj bolek od kur, życie młodych ludzi krótko po studiach lub jeszcze uczacych sie czy to w gimnazjum, liceum czy podstawówce.
ważnym problemem jest podjęty przez scenarzystów watek choroby maćka z zespołem downa, okazuje się, że życie z tą chorobą może być normalne, można chodzic do zwykłej integracyjnej szkoły i odnosić sukcesy.( gra macka na fortepianie, prawdopodobny występ w telewizji).
inną ciekawą postacią w klanie jest norbert osoba chora na schizofrenie, studiująca i odnosząca sukcesy( znam wiele osób chorujących na schizofrenie i wiem, że przy braniu systemaatycznie leków życie z niz jest możliwe
serial pokazuje też ważne problemy społeczne tj; alkoholizm, narkomania, dopalacze
Cały kłopot w tym, jakie sposób porusza te tematy. Przecież to w ogóle nie ma fabuły, a scenarzyści wrzucają tam wszystko co im ślina na język przyniesie.
Film ogladam jak wracam z pracy, to akurat leci!Glupi, zenujący, nudny, ale akurat w sam raz na relaks!Aczkolwiek wolalabym, zeby o tym czasie leciało coś fajniejszego. Np Wiadomosci z drugiej reki. Klan mogliby zdjac z anteny i na jego miejsce dac cos innego, bo jego formuła już sie wyczerpała i scenarzyści juz nie bardzo wiedza co maja wymyslac. Ponadto serial nie ma zwiazku z prawdziwym zyciem, nie wiem skad ty znasz WIELE osob ze schizofreniem ale matka kumpla choruje na ta chorobe i daleka jest od prowadzenia takiego klawego i normalnego zycia jak Norbuś. Po studiach zycie tez tak nie wyglada jak u Olki, która z buta została kuratorem. W tym serialu juz nic sie nie dzieje, a ogladanie jego to coraz wieksza meka