PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35705
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

jeżeli ten film wam sie nie podoba to dlaczego go ogladacie? jeżeli nakrecono tego filmu już ponad 2000 to znaczy, że ludziom sie serial podoba i ma pewną stałą oglądalność. narzekanie na aktorów też nie ma sensu, bo ci graja to co maja w scenariuszu.
serial sam w sobie nie jest zły podejmuje ważne tematy, jak np: homoseksualizm( a szczególnie związki gejowskie w ;polsce), dzieci ze związków, których rodzice sie rozwodzą, albo nie żyja w związku. poznajemy tu też życie zwykłych rodzin tj grażynka i rysiu, oraz ludzi z tzw establishmentu( monika, lubiczowie), nowobogackich tj bolek od kur, życie młodych ludzi krótko po studiach lub jeszcze uczacych sie czy to w gimnazjum, liceum czy podstawówce.
ważnym problemem jest podjęty przez scenarzystów watek choroby maćka z zespołem downa, okazuje się, że życie z tą chorobą może być normalne, można chodzic do zwykłej integracyjnej szkoły i odnosić sukcesy.( gra macka na fortepianie, prawdopodobny występ w telewizji).
inną ciekawą postacią w klanie jest norbert osoba chora na schizofrenie, studiująca i odnosząca sukcesy( znam wiele osób chorujących na schizofrenie i wiem, że przy braniu systemaatycznie leków życie z niz jest możliwe
serial pokazuje też ważne problemy społeczne tj; alkoholizm, narkomania, dopalacze

ocenił(a) serial na 1
videonarkoman

Żeby krytykować ten badziew musimy to oglądać - to chyba jasne.

ocenił(a) serial na 3
videonarkoman

Cały kłopot w tym, jakie sposób porusza te tematy. Przecież to w ogóle nie ma fabuły, a scenarzyści wrzucają tam wszystko co im ślina na język przyniesie.

videonarkoman

Film ogladam jak wracam z pracy, to akurat leci!Glupi, zenujący, nudny, ale akurat w sam raz na relaks!Aczkolwiek wolalabym, zeby o tym czasie leciało coś fajniejszego. Np Wiadomosci z drugiej reki. Klan mogliby zdjac z anteny i na jego miejsce dac cos innego, bo jego formuła już sie wyczerpała i scenarzyści juz nie bardzo wiedza co maja wymyslac. Ponadto serial nie ma zwiazku z prawdziwym zyciem, nie wiem skad ty znasz WIELE osob ze schizofreniem ale matka kumpla choruje na ta chorobe i daleka jest od prowadzenia takiego klawego i normalnego zycia jak Norbuś. Po studiach zycie tez tak nie wyglada jak u Olki, która z buta została kuratorem. W tym serialu juz nic sie nie dzieje, a ogladanie jego to coraz wieksza meka

ocenił(a) serial na 3
milenasy

No akurat z tą schizofrenią, jest nawet realistyczne. W dalszej rodzinie mam taką osobę i powiem, że od kiedy zaczęła regularnie brać leki, wszelkie ekscesy się skończyły, przynajmniej te większe.