PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35706
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Skąd tak niska ocena. Klan oglądają miliony polaków, jest bardzo życiowy, nie brakuje w nim realizmu, gra aktorska na wysokim poziomie (jak na operę mydlaną) bardzo dobrze zarysowane postacie no i Rysiek! na youtube wszyscy piszą że ruchneli by Bożenkę, Ryśka mają za super hero, Maciek jest bohaterem tysiąca filmików na YT oraz wielu memów!
COSIESTAO ? Dlaczego tak słabo ?

ocenił(a) serial na 8
nillvo

Bo Klan ogląda wielu prześmiewców. Dla nich każde słowo wypowiedziane przez aktora z Klanu jest zabawne... I to właśnie oni oceniają na filmwebie... Przecież starsi widzowie serialu nie bawią się w takie rankingi...

ocenił(a) serial na 1
laleczka874

Bo praktycznie można się już tylko śmiać, i nawet trzeba bo inaczej można się mega wkurzyć na ten rzekomy realizm i schematyzm klanu - przykłady: mnie na przykład totalnie wkurzają dialogi na linii: Monika-Darek i wcześniej Monika-Czesia, przecież w końcu w pewnym sensie są rodziną - zgoda nie są spokrewnieni, a tylko spowinowaceni, ale w końcu Czesia to bardzo bliska krewna(siostrzenica lub bratanica) szwagierki Moniki czyli Grażyny - dlaczego więc Czesia i Darek nie są z Moniką po imieniu? Mało tego Monika nieźle sobie kilka razy po Darku pojechała - te jej nadęte teksty w rodzaju: to ja panu płacę czy mam na pana oko i to tylko dlatego, że w godzinach pracy wpadł na chwilę pomóc chorej żonie w przedszkolu - no przecież jest to człowiek, który razem ze swoją żoną dość długo opiekował się dziećmi jej brata Ryśka i z tego co pamiętam kasy za to nie brał, czy tak trudno zrozumieć potrzeby człowieka z własnej rodziny - pomogłeś Czesi - to w porządku, najwyżej zostań dłużej, albo uprzedź mnie o tym, tylko z tym nie przesadzaj - normalnie klanowa żenada.
Kuzyn Bolek - którego stopień pokrewieństwa i powinowatości z Moniką jest chyba podobny do Czesi I Darka mówi do niej po imieniu bez problemu.
Jeszcze jedno - czy bogatą restauratorkę naprawdę nie stać na dwa laptopy?

ocenił(a) serial na 8
jans21

Może ona nie jest bogatą restauratorką :) może potrzebowałaby pomocy Gessler? :P
Co do mówienia po imieniu, jestem w stanie zrozumieć, że z Bolkiem są na Ty a z Czesią i Darkiem nie... Myślę, że to kwestia wieku a nie spowinowacenia... Zresztą, przecież Moni to typowa dama z rodu Lubiczów- arystokratka...

ocenił(a) serial na 1
laleczka874

A ja takiego czegoś nie jestem w stanie zrozumieć - RODZINA TO RODZINA, w końcu wie kim dla Grażyny i Rysia są Czesia i Darek. Co do kwestii wieku to się niestety mylisz bo Czesia i Darek nie są już dziećmi, miałabyś rację co do na przykład tego, że bliźniaki Michała nie powinny mówić do niej: Moniko. Powinny mówić: ciociu, ale jak znam klan to też pewnie mówią: proszę pani.
Co do zamożności to skoro ma większość udziałów w restauracji, samochód, duży dom i własnego utrzymanka to stać ją na dwa laptopy - wiem, wiem żartowałaś z tą Gessler.

ocenił(a) serial na 8
jans21

Rodzina to rodzina, ale nie utrzymują ze sobą jakoś specjalnie rodzinnych kontaktów... Zresztą nie wiem czy u Ciebie też tak jest, że czasem ludzie z nami niespokrewnieni w żaden sposób są nam bliżsi...No i rzeczywiście Czesia i Darek nie są dziećmi, ale też nie są tak jak Kazuń w wieku Moniki... Kurzawscy (bo chyba tak się nazywają) mają na oko 30-35 lat, a Kazuń i Moni ciągną pod 50... A to zmienia postać rzeczy... No i Jans nie przesadzaj z tymi bliskimi relacjami dlatego, że idąc tym tropem, wszyscy powinniśmy sobie mówić po imieniu, wszak pochodzimy od jednego przodka :P

ocenił(a) serial na 1
laleczka874

No ale co z tego wynika, że ludzie ze mną niespokrewnieni mogą być dla mnie bardziej bliżsi niż jakiś nieznany kuzyn czy kuzynka - i do tych i do tamtych będę mówił po imieniu.
Nie napisałem, że bliższe relacje oznaczają mówienia sobie po imieniu - więc nie wiem skąd Twój zarzut przesady.

jans21

Skoro Darus zrywa sie w godzinach pracy do domu (kogo to obchodzi, ze pojechal pomoc chorej zonie) to szefowa ma się prawo wkurzyć. Co to za obyczaje, zeby sie z pracy zrywać bez zgody przełozonego. Ludzie badzmy powazni.!Jakbym byla pracodawca też bym nie pozwolila, zeby pracownicy bez mojej zgody wychodzili w godzinach pracy do domku. .A Monika czego ma się nad nim litować,bo jest męzem kuzynki szwagierki?A co to za fory dla pociotkow?Każdy inny pracownik miałby nagane, a Darusia ma niby po glowie glaskaci?Monce nalezy sie pochwala, za to, że traktuje pracownikow na rowni i nie wyróznia rodzinki. Przez takie rozumienie jak twoje w Polsce tak dobrze ma sie kolesiostwo, zatrudnienie po znajomosci rodzinki A co do drugiego zarzutu to Monika jest szefowa Darka i powinien sie zwracac do niej per pani. Zreszta zasady dobrego wychowania nakazuja, zeby do starszej osoby zwracać sie przez pan pani. Bolek jest rówiesnikiem Moniki i jej znajomym, razem jezdza na jakiesj kuligi wiec normalne ze zwracaja sie do siebie przez ty. Radze poczytać zasady savoir vivre .

ocenił(a) serial na 1
milenasy

Wiesz co nie naprawisz tym postem całego zła na świecie, nie wyplenisz kolesiostwa, znajomości itp., więc nie zgrywaj tutaj samotnego szlachetnego szeryfa.
Nie chciałbym nigdy mieć takiej kierowniczki jak Ty - zero zrozumienia i empatii dla drugiego człowieka, normalnie pruski dryl i gestapo w pracy - zero wiedzy o zarządzaniu zespołem ludzkim. Taki z Ciebie damski oberleutnant von Nogay z filmu "C.K. dezerterzy".
Jak ja lubię takich przytępawych szefów - najpierw pyta - co się stało?, a kiedy mówisz to odpowiada - to mnie nie interesuje, to po co się pytał przygłup jeden skoro go nie interesuje.
Jeszcze jedno nie obwiniaj mnie za sytuacje w kraju - pretensje to do rządu.
Znam zasady savoir-vivre, więc się nie wymądrzaj.

ocenił(a) serial na 1
milenasy

Zapamiętaj sobie jeszcze na koniec pewne mądre powiedzenie: Z NIEWOLNIKA NIE ZROBISZ DOBREGO PRACOWNIKA.
I nie zgrywaj świetęj co to nigdy nie skorzystała w życiu z pomocy rodziny lub znajomych.
Świata nie zbawisz, a na śmiech się wystawisz.

ocenił(a) serial na 7
nillvo

Ciekawe uwagi, ale sami widzicie, wychodzi na to że każdy z Was doskonale zna losy bohaterów :P Gdyby serial był faktycznie kiepski nie byłoby dyskusji, ludzie by go nie oglądali. Uważam że zasługuje na trochę wyższą ocenę :P

ocenił(a) serial na 8
nillvo

Ja też uważam, że zasługuje na więcej... Wszędzie zdarzają się wpadki, więc wiadomo... A "Klan" rzeczywiście dobrze znamy :)