Wuj Stefan który nie wie w którym wieku żyje i ten grubasek(który grał perzydenta w Kilerów dwóch)który przegonił siekierą ,,wysłanników mafii". Kocham ten serial. A na poważnie to powinni sprywatyzować TVP. Nie dla płacenia 900 milionów złotych z pieniędzy podatników na tak idiotyczne produkcję.
TVP przez długi czas wyciągała od nas kasę na abonament, który i tak rzadko kto płacił. Na szczęście od nowego roku nie będziemy płacić abonamentu z marną ramówkę TVP. Poniżej będą omawiane programy emitowane od poniedziałku do piątku od godziny 16:00.
TVP,,telenowele"1
Moda na sukces
Od 16:00 można oglądać największą telewizyjną kaszanę. Jest nim telenowela ,,Moda na sukces". Wiele złego słyszałem o tym serialu. Przeczytałem na wikipedi streszczeni wszystkich odcinków ,,Mody na sukces" i obejrzałem jej dwa odcinki. Jezu Co to za badziewie. Dlaczego oni nadal to emitują? Przecież tam prawie każdy był z każdym. Bruk która była ze wszystkimi braćmi Ridża(sory za zapis fonetyczny, ale nie chce mi się szukać jak to się pisze) i nawet z jego ojcem, a nawet ma dziecko z narzeczonym swojej córki. W tym serialu jest wszystko możliwe. Nigdy nie oglądałem czegoś tak kiepskiego. Czy naprawdę TVP nie może emitować lepszych seriali? Podsumowując ten serial jest tak żałosny i naciągany że nawet śmieszny.
Ocena 0/10
Na celowniku
Da się to obejrzeć, ale dużo ciekawsze reportaże można obejrzeć w Interwencji i w Uwadze.
Teleexpres
Dobry program informacyjny.
Dalej jest chyba Rozmowa dnia.
Rozmową dnia bym tego nie nazwał. Zwykły program z wywiadami z jakimś szeregowymi i nic nieznaczącymi posłami. Nic ciekawego.
Klan
Kolejny kiepska telenowel emitowana od poniedziałku do piątku. Słynie ona z arcyciekawych postaci: -Stasia pseudonim ,,Bożeś ty mój" która hajtnęła się z jakimś dziadkiem. Naprawdę wzruszająca romantyczna historia.
-Maciek o pseudonimie ,,Co się stało?" który upił się w wannie 1 piwem marki ,,Bartek(które było też w Pitbulu)
-Rysia o pseudonimie taksówkarz.
-Surmacz o pseudonimie absolutnie
-Tadeusz o pseudonimie w rzeczy samej
Zdecydowanie najsłabszy polski serial, ale w porównaniu z Modą na sukces zasługuje na 1/10
Jaka to melodia
Sam pomysł na emitowanie teleturnieju muzycznego jest dobry, ale emitowanie tego samego teleturnieju pięć razy w tygodniu to przegięcie. Teleturniej ten powinien być emitowany dwa razy w tygodniu tak jak np. Milionerzy. Jakoś mi ten teleturniej nie przypadł do gustu. Szkoda, że nie powstają już tak dobre teleturnieje jak np. polsatowa ,,Awantura o Kase"
Plebania
Z Plebani jedyne co jest dobre do postać Tracza, którego rewelacyjnie zagrał Dariusz Kowalski. Z Plebani jedyne co jest dobre do postać Tracza, którego rewelacyjnie zagrał Dariusz Kowalski. Nie jest kolejnym prostakiem i wsiunem jak wiekszosc mieszkancow tej dziury zwanej Tulczynem. Swoja przebiegloscia i bezwzglednoscia zaskarbil sobie moja synpatie. Wiele razy cieszylem sie z jego sukcesow i porazek innych. Ta intryga uknuta przez Tracza w celu pogrążenia Waleńcika jest genialna. Tracz to połączenie sprytu, przebiegłej asertywności i ten zaje***ty sposób bycia dający do zrozumienia że jest nietykalny. Te jego celowe ironie są genialne. Trochę przypomina mi taką biznesową wersję Granda z Oficera.
Serial może nie jest rewelacyjny i porywający, ale nie jest kaszaną jak Klan. Nie podoba mi się złe przedstawienie środowiska ateistów jako ludzi złych i bez uczyć(jedynym ateistom jest Tracz). Scenarzyści chyba żyją w innym świecie. W mojej klasie 5 osób z 30 osobowej klasy jest ateistami. Druga sprawa to przedstawienie jak łatwo kontrolować ludźmi prostymi, niewykształconymi jakimi są mieszkańcy tej dziury. Często w tym serialu jest mitologizowana rola Kościoła w życiu przeciętnego Polaka na przykład to jak latają z każdą sprawą do proboszcza to naprawdę przesada. Nie oglądam tego serialu regularnie, ale uważam że czasem pojawiają się w miarę ciekawe wątki. Na uwagę zasługuje szczególnie Grzybowa, dla mnie symbol polskiego katolika, który nic nie wie na temat wiary w którą wierzy.
Ten serial powinien być emitowany dwa razy w tygodniu. Ja bym zmniejszył objętość wątków obyczajowych i zwiększył ilość zagadnień kryminalnych. Dało by się z tego zrobić taką polską Rodzinę Soprano. No trochę za bardzo zacząłem fantazjować.
Ocena 5/10
Dalej jest wieczorynka i wiadomości
Filmy które lecą w TVP to nic nowego, ciągle powtarzają to samo. Z seriali które leciały zdecydowanie najlepszy byli Herosi i Lost. Lubiłem oglądać zawsze Ranczo w niedziele. Ciekawy serial, szkoda że już się skończył, ale z drugiej strony lepiej zakończyć serial niż ciągnąć go w nieskończoność. Mocno psuje wizerunek TVP1 wyświetlanie aż czterech odcinków telenowel. Emitowanie 3 telenowel pięć razy w tygodniu. Ja na ich miejscu wyrzuciłbym Mode na sukces z ramówki, a Klan emitował 2 razy w tygodniu, a Plebanie 3 razy w tygodniu. Czy misją telewizji publicznej jest emitowanie jak najwięcej telenowel?
TVP2
Kolejne dwie telenowele M jak miłość i Barwy szczęścia. Jedyne co w tych telenowelach jest dobrego to to, że nie są emitowane 5 razy w tygodniu. W TVP2 są cztery teleturnieje: Familiada, Jeden z dziesięciu, Koło Fortuny i Dzieciaki górą. Godne polecenia jest tylko Koło Fortuny. Dobrym serialem emitowanym w TVP2 jest Dr House, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Udało im się zrobić wspaniały i wciągający serial którym był Oficer. Niestety kontynuacje nie były już takie udane. Szkoda, że już nie emitują Pitbulla
TVP 3
Tu są ciągle wiadomości. Nic ciekawego.
Podsumowując dobrze że nie będzie już abonamentu, ale to, żeby z pieniędzy podatników płacić 900 milionów rocznie na TVP to przesada:
http://www.pardon.pl/artykul/8704/abonament_zniesiony_ale_tvp_dalej_na_naszym_ga rnuszku