Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35794
1,9 8 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

w odcinku 2500 Leszek w rozmowie z Bogna mowi :
"nie ma co tlumaczyc" i
"potrzebowalem jakas kobiete"
wydaje mi sie ze scenarzysci mogliby miec opanowana odmiane przez przypadki...

ocenił(a) serial na 10
wujciowariatuncio

Standard, a ile razy się pojawia "w każdym bądź razie" - tego się nawet zliczyć nie da.

wujciowariatuncio

Kiedyś Ela powiedziała ' w dwytysięcznym czwartym roku" zamiast w "dwatysiące czwartym".
To dziwne, bo ona zawsze mówi poprawną polszczyzną ;)

Z drugiej strony, ile można słuchać rozmów prowadzonych językiem Miodka i Bralczyka jak np. słownictwo Koziełły (:wyimaginuj sobie"), Deptuły ("kuriozum") albo słynnych rozmów "ą i ę" Pawła i Krystyny.

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Ale to jest właśnie najlepsze! Tu takie "ą" i "ę", a tu takie podstawowe błędy.

elfijka

Od jednej skrajności do drugiej ;)

Vanessa100

w sumie do Kozielly to pasuje bo on jest dziwakiem. no ale Leszek z tym swoim "nie ma co tlumaczyc" ? to jest jednak blad powazny

wujciowariatuncio

Ja tu poważnego błędu nie widzę

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Musisz dać dopełniacz, a nie biernik: "nie ma czego tłumaczyć", bo jest zaprzeczenie. Gdyby było twierdzenie, byłby biernik :)

elfijka

Wiem, że to niepoprawnie, ale chodziło mi o to, że to wyrażenie słyszałam już kilka razy z ust ludzi i niezbyt mnie razi ;)

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Ach :) Mnie rażą błędy w "Klanie", bo niby tu mają mówić poprawnie. Może powinnam je notować? :D

ocenił(a) serial na 3
Vanessa100

A może "nie ma co tłumaczyć" jest skrótem językowym od " nie ma po co tłumaczyć " ;)

Ja też takie sformułowania słyszę ciągle, a już odmiana rzeczowników przez przypadki to w naszym pięknym kraju okrutna zagwozdka :)

Fajny temat, bardzo uniwersalny, tak długo będzie istniał, jak istnieje Klan :)

ocenił(a) serial na 3
elfijka

"Wojna" między dopełniaczem i biernikiem to powszechny problem w językach słowiańskich, posiadających deklinację. U nas niestety też jest to powszechne. Szczerze mówiąc, kiedy się człowiek tak osłucha, to sam głupieje. Tym bardziej, że również w telewizji w takich poprawnych programach błędy pojawiają się nagminnie. Nawet w wiadomościach.

ocenił(a) serial na 10
LiLuLa

Dlatego wpadam w szał, gdy kogoś poprawiam i słyszę "ale w telewizji tak mówią"!

ocenił(a) serial na 6
wujciowariatuncio

Z drugiej strony czy w życiu zawsze mówisz poprawną polszczyzną? ;)

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Tak :P A poza tym, tu jest telewizja z misją, więc niech uczą poprawnego mówienia :)

ocenił(a) serial na 3
elfijka

Właśnie ! Gdyby chociaż Klan miał coś wspólnego z normalnym życiem, to i błędy byłyby uzasadnione, ale że Klan jest totalnie od rzeczywistości oderwany, to nie rozumiem, dlaczego akurat błędy językowe miałyby być tym elementem obrazującym codzienność :P
O błędach w programach o treści redagowanej (typu Wiadomości) w ogóle nie powinno być mowy.

ocenił(a) serial na 10
LiLuLa

Klasyka zaraz się zacznie, bo zima idzie i będzie: "zmarŹnięty".