PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=227568}

Klejnot snów

The Dreamstone
1990 - 1995
8,1 501  ocen
8,1 10 1 501
6,5 2 krytyków
Klejnot snów
powrót do forum serialu Klejnot snów

Nie mogę uwierzyć że nikt nie pamięta tak dobrego serialu. Przecież on był maxem. Wychowałem się na nim. Zawsze go oglądałem na RTL7 o 16:00

Szkoda że już nie leci:( Co o nim sądzicie?

użytkownik usunięty
kseroboy1234

Oglądałem go bardzo dawno i prawie go nie pamiętam. Wiem tylko, że był świetny! Moją ulubioną postacią był Zordrak - chyba dlatego że trochę przypominał mi Godzillę :D

ocenił(a) serial na 8

Tak :D Zordrak był fajny :) Bardzo słabo pamiętam tą bajkę, bo byłam jeszcze dzieckiem :) Oglądałam ją na RTL7 tak dawno to było :/
Fajne czasy dzieciństwa - bajki na RTL7 ;) Pozdrawiam

użytkownik usunięty
kseroboy1234

teraz sa pokemony.. nie moge odzalowac, ze juz nie puszczaja klejnotu snow w telewizji.

wiem że uwielbiałam tę bajkę jako dzieciak, ale teraz niestety pamiętam ją jak przez mgłę....
zapamiętałam jedynie tyle, że był tam jakis Rufus, Czarodziej i las XD

chcialabym to jeszcze kiedyś obejrzec, ale wątpię żeby gdzieś to jeszcze wyemitowali :/

vanillka_15

Wszyscy chętnie by tą bajkę obejrzeli powtórnie. Jednak nie ma tak dobrze :( Szkoda że nikt nie pomyślał tak jak z DB by nagrać go na kasety. Sam chętnie bym odkupił kopie i obejrzał powtórnie

Co do wątku filmowego to również tego nie zabardzo pamiętam. Jednak przez mgłę w głowie mam coś takiego iż ta bajka była inna niż wszystkie; mądrzejsza, nie była pusta jak te polskie a i przy tym mroczna była.

ocenił(a) serial na 8
kseroboy1234

Ten serial animowany był bardzo dobry. Pamiętam go bardzo dobrze, z czasów dzieciństwa, wtedy kiedy jeszcze na dobrą sprawę nie wiedziałem co to jest rap, ale jarały mnie maksymalnie kreskówki. Wtedy oglądałem właśnie "klejnot snów" na RTL7 i "yataman" na Polonii 1.
Mam nawet gdzieś nagrane na kasetach nieliczne odcinki "Klejnotu snów".
Pamiętam teksty z tego serialu:

***(Urpgore do Bloba): "Myślisz? Mój lewy but jest mądrzejszy od ciebie!"

***(Nug albo Frizz [nie pamiętam] do Bloba: "Szefie, ja myślałem..."
Blob: "To nie myśl! Ja tu jestem od myślenia!"

***(Frizz do Nuga na statku kosmicznego): "Na pewno dobrze być żabą. Żyjesz sobie w błocie..."

underground73

O Boże masz odcinkI? Odezwij się do mnie ! !!!!!!!

ocenił(a) serial na 10
kseroboy1234

Pamietam tą bajke ;] mam ją jeszce na kasetach ^^ a jeśli ktoś chce sobie ją oglądnąć to wszystkie epizody są na youtube :P

mistczNINJA

Ale nie z Dubbingiem na czym nam zależy...

ocenił(a) serial na 8
kseroboy1234

Ja mam z dubbingiem, wielkie sorry, że tak długo nie odpisywałem,
ale jak ktoś jest zainteresowany paroma odcinkami to mam ich chyba
ze dwie kasety nagrane (między innymi odcinek "Megattack" o wielkim ataku
Turpików na Krainę Snów i oba odcinki o Kamieniu Koszmarów).
Kontakt ze mną na gg: 5350678.

ocenił(a) serial na 8
underground73

Aha, i sorry, że tak teraz moja wypowiedź pod moją wypowiedzią,
ale przypomniało mi się, że mam też oryginalną kasetę VHS z trzema
odcinkami, gdzie jest trochę inne tłumaczenie (np. zamiast Turpiki
Urpney'e, a sam tytuł przetłumaczono jako "Magiczny kamień", a nie
"Klejnot snów), ale to nadal ta sama bajka i nadal polska wersja
językowa, choć trochę inna niż ta z RTL 7.

underground73

Wysłałem Ci zaproszenie do znajomych na filmwebie. Fajnie byłoby gdybyś zaakceptował, będzie możliwość rozmowy na privie :-) Trochę lat minęło a i mi udało się co nie co powiększyć

ocenił(a) serial na 10
kseroboy1234

Kocham internet! Nie pamiętałem jak ta bajka się nazywała, ani nie pamiętałem żadnych postaci, które tam występowały, pamiętałem tylko, że było tam wiele kolorowych stworków, które pilnowały jakiegoś diamentu cz tym podobne... no i wpisuje hasła do internetu i od razu znajduje kilka stron temu poświęconych!

Uwielbiałem to! Pamiętam, że była bardzo mroczna, był wspaniały baśniowy świat i dużo dobrego humoru! Muszą ją jeszcze kiedyś obejrzeć!

Mentor_3

ja polecam obejrzenie na youtube. Są tam niektóre odcinki, niestety w kiepskiej jakości.

ocenił(a) serial na 8
zielona_fanatyczka

Jak by ktoś to gdzieś wydał na DVD albo najlepiej dał do telewizji, to by w dzisiejszych czasach "fanów animowanego fantasy" na pewno miało bardzo dużą oglądalność, ale musiałby to wyemitować np. Polsat albo TVN, bo np. na Canal+ nie oglądałoby wiele osób.

ocenił(a) serial na 8
underground73

Udało mi się zdobyć soundtrack z tej bajki. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to proszę pisać.

ocenił(a) serial na 8
underground73

Oto kultowy utwór marszu wojennego Turpików:
http://www.wrzuta.pl/audio/sH3v5lqnqj/mike_batt-the_dreamstone_soundtrack_mp3-02 -the_war_song_of_the_urpneys_mp3

underground73

tam śpiewa Ozzy Osbourne ;)

kseroboy1234

Ja pamiętam tę bajkę. Zupełnie przypadkowo odnalazłem tę stronę bo nawet nie pamiętałem jej tytułu. Pamiętam jak (chyba nawet w pierwszym odcinku) główny bohater zapytał czarodzieja dlaczego nie chodzi tylko unosi się w powietrzu, a czarodziej na to: - Chodzenie jest zbyt czasochłonne. Resztę rzeczy przypominam sobie jak przez mgłę. RTL 7 jednak fajne rzeczy puszczał.

kseroboy1234

dobra bajka.
szukałęm tytułu dość długo, nie wiele pamiętałem.
ciekawe czy ktoś ją jeszcze w tv puści? albo czy można ją gdzieś kupić dvd?

ocenił(a) serial na 10
abcdemail944

Ja miałem wszystkie odcinki jeszcze na kasetach VHS, tylko tak często je oglądałem (razem z bratem), że te kasety już do niczego się nie nadawały, po prostu przetarłem taśmę :P
Szukałem długo, gdzie można tą bajkę ściągnąć, ale nie znalazłem i byłbym bardzo rad (i pewnie nie tylko ja :D), jakby komuś się udało znaleźć linki do ściągnięcia. Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
Jedras992

Jedna z moich ulubionych bajek z czasow dzieciństwa!! Nie pamiętałem jak się nazywa i przez przypadek natknąłem się na ten tytuł!:)

Mr_MarQx

Ja też to oglądałem. Jak ten czas leci!... A wydawałoby się, że to było tak niedawno!.. Nim się obejrzymy wszyscy będziemy mieli siwe włosy!

ocenił(a) serial na 10
kseroboy1234

Ahh.. Ja właśnie dzisiaj odszukałam w internecie ten tytuł i nie mogę się
nacieszyć, bo wspomnienia z dzieciństwa wróciły :) Pamiętałam, że w bajce
był błyszczący kamień i różne stwory. Można powiedzieć ze i ja sie na tym
serialu wychowalam. Szkoda, ze juz nie ma takich bajek w tv..

ocenił(a) serial na 9
littlestar

http://puzkarapuz.ru/81025-kamen-snovidenij-the-dream-stone-1990-vhsrip.html

ocenił(a) serial na 10
krzyslikejazz

uwielbiałam to! mam nawet nagranych kilka odcinków na kasecie video! ale dziwne, że kiedy rozmawiałam kiedyś ze znajomymi o kreskówkach, które oglądaliśmy w dzieciństwie nikt o tym nie pamiętał :( szkoda. To dużo lepsze niż kreskówki, które lecą teraz!

kseroboy1234

Nareszcie znalazłem :) ! Dziś jak przez mgłę przypomniałem sobie tą bajkę i przez kilka godz szukałem jakiegoś śladu, bo pamiętałem bardzo mało, i jest :) ! Też wychowałem się na tej bajce. Pamiętam że oglądałem ją na okrągło i chętnie zobaczyłbym znowu, może nawet swemu dziecku puścił jakby się dało. Jeśli ktoś miałby jakiś namiar na tę bajkę prosiłbym o info :)
A bajka faktycznie, nie do zapomnienia, była inna od reszty, mroczniejsza i zapadała w pamięć.

kseroboy1234

Ja pamiętam prawie wszystkie seriale animowane, jakie oglądałam w dzieciństwie. Dzięki nim wspominam tamte czasy jako piękne, beztroskie i różowe X ))

ocenił(a) serial na 8
littleflyingbears

Pamiętałam tylko motyw z władcą koszmarów i nie jestem pewna, ale chyba jakimś wulkanem... a po za tym nic, absolutnie nic...

a swoją drogą czy po tym nie leciały czasem "Zimowe igrzyska?"

Kandara

Pamiętam, jak leciał na RTL 7. Był też dostępny na VHS często w wypożyczalni. Moja ulubiona postać do Adgor

kseroboy1234

Pamiętam piękną piosenkę z czołówki i że była to bardzo udana kreskówka, o poziom wyższa niż niektóre współczesne bajki, polecam, niestety telewizja chyba nie chce jej przypomnieć i pokazać nowym dziecią, nie wiem dlaczego.
Ostatnio o tej bajce przypomniała mi Katie Melua która wykonuje cover utworu z czołówki

ocenił(a) serial na 9
kseroboy1234

Są odcinki na YT tyle, że po angielsku. Ale na oryginalnych VHS był chyba i tak lektor. Mój kuzyn miał taki VHS i za dzieciaka oglądałem Zordraka na okrągło, chociaż tam zdaje się 3 pierwsze odcinki były. Mój ociec kupił mu na chrzciny 26 lat temu :D

yankes_vcf

tutaj z lektorem
http://nevada.pl/article.php?id=968

ocenił(a) serial na 8
Axel

o kurcze, tylko 1zł :) ale kto w dzisiejszych czasach ma jeszcze sprawne video, moje wciągało i już od dawna zbiera kurz.

ocenił(a) serial na 8
m_a_c_88

Mam tę samą VHS nawet z pudełkiem i okładką. Tam są chyba trzy bajki : "Wyspa Urpgore'a", "Roboptak" i bodajże "Po ciemnej stronie" czy jakoś tak.

ocenił(a) serial na 9
Axel

poza tym nie wyobrażam sobie aby głos Urpipa podkładał kto inny :D

ocenił(a) serial na 10
kseroboy1234

uwielbiam tą bajkę! jest mega!

ocenił(a) serial na 10
misskarmel

A ta muzyka... :) Serial na prawdę przenosił nas w krainę snów.

kseroboy1234

Pamiętam, że coś takiego oglądałem i jakieś banki unoszące się. Tylko o czym to była bajka?