PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6817}
7,8 5,6 tys. ocen
7,8 10 1 5628
Kolumbowie
powrót do forum serialu Kolumbowie

stary ale jary :P

ocenił(a) serial na 2

nienajgorshy... ale ogolnie widzialam lepshe :D
nie wiem czemu ma taq wysokie notowania ;]
ale spokooo =]

sPilEcKa

proste, wystarczy spojrzeć na grę aktorów, stworzone postaci i treść owego filmu. Jeśli o mnie chodzi, ocena mogłaby być wyższa.

ocenił(a) serial na 7
Qrisu_88

Popieram, film powinien mieć znacznie wyższą note. Pozatym, toż to klasyk polskiego kina!

ocenił(a) serial na 10
sPilEcKa

ciekawy jestem jaki lepszy serial o Powstaniu Warszawskim widziałeś, chętnie bym taki obejrzał.Tylko, że takowy nigdy nie powstał i porównywanie go z jakimkolwiek innym polskim seialem nie ma sensu.

ocenił(a) serial na 10
sPilEcKa

bardzo mi się podoba, a książka była świetna, powinni nakręcić film jeszcze raz
pozatym to czysta historia :))

ocenił(a) serial na 9
ma3ea

Tez uważam że powinni nakręcić remake, albo przynajmniej,niej odnowić i dodac kolory! No bo wybaczcie, ale "Sami swoi" tez są fajni, jednak skoro ten film został odnowiony, to z "Kolumbami" powinni zrobic to samo!

A wogole mogli by nagrac cos o POwstaniu, ostatnio nawet btyly jakies rozmowy, tzn juz jakis czas temu - przy okazji otwarcia Muzeum POwstania Warszqwskiego byl konkurs na scenariusz filmowy o tematyce wojennej, ale wygral inny i dlatego powstał "Katyń" (niedlugo w kinach), co tez pewni bedzie fajne, ale i o powstaniu powinni cos wiecej nakrecic!

Ja obejrzalam ten film troche z obowiazku bo mam na maturke ustna z polskiego temat "LKiterackie obrazy powstania warszawskiego", ale jak zaczelam ogladac to sie naprawde wciagnelam! Gdyby tylko zorbili cos nowszego... Zreszta uwazam ze powstanie warszawskie zasluguje na jakis naprawde dobry film - no bo sorry, kreca filmy o jakis glupotach, typu "Ja wam pokaze", na ktory ludzie poszli tylko z powodu 1 czesci :| a w tej tematyce, choc tysiace razy jest wazniejsza glucho...

Czesto irytuja mnie filmy amerykanskie, ale patrzcie ile oni kreca produkcji o bohaterach wojennych, a u nas co??? wiem ze to zupelnie inne rodzaje kina i wogole, ale chyba bohaterowie powstania bardziej zasluguja na chocby jeden porzadny film niz wyimaginowani astronauci z "Armagedonu"

użytkownik usunięty
olvis

nie rozumiem, po co mają robic remake, albo w kolorze?! wlasnie oryginaly czarno-białe nigdy nie powinny powstawac pozniej w kolorze, bo to jest w ogole nieporozumienie i gorzej je sie ogląda. zreszta walka i powstanie najlepiej wygladaja w szarych barwach, czujesz wtedy klimat, kurz, dym, wszystko. jak bardzo chcesz obejrzec jeszcze raz, to kup sobie dvd, albo sciagnij w gorszym wypadku i po sprawie.

ma3ea

zgadzam się, ten film jest odbiciem tego, co jest w książce i zgadza się z wydarzeniami historycznymi. Moim zdaniem to jeden z najlepszych obrazów przedstawiających losy Polaków podczas II wojny św.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
filipmosz

Bo to jakaś bździągwa nauczona skrótów <nara, w porzo, bry, >.

sPilEcKa

Przerażający jest Twój poziom który reprezentujesz. Jesteś w Polsce, to mów po polsku, a nie po polskiemu. Takie filmy powinny pozostać bez komentarza. Nie ma w nich nic do podobania czy nie. Jest on dokumentem tych strasznych mrocznych lat. więc pozostań przy oglądaniu komedyjek romantycznych... taki Twój poziom.

JezynowySOK

Jak czytam tego typu posty co "Spilecki" to trace wiare w ten naród.

ocenił(a) serial na 10
sPilEcKa

moj boze......widzisz i nie grzmisz...nie powiem ile wczoraj lez z siebie wylalam, ile razy myslalam "wylaczcie to, nie chce juz tyle cierpiec". serial jest niesamowity. wbija w fotel, przeraza, nie pozwala zasnac, utrudnia oddychanie i normalne myslenie.
stary ale jary?! slucham??? spox? spoko? nienajgorshy? ku**, brakuje mi slow bo ciebie skomentowac dziewczyno.

ocenił(a) serial na 10
agnesst

Jak pierwszy raz go obejrzałem (fakt, że byłem trochę młodszy) to wywarł olbrzymie wrażenie. Książka Bratnego (który brał w tych wydarzeniach udział) jest chyba najlepszą książką o okupacji. W filmie czuć, że scenariusz to nie bajka. Przytłaczający realizm, a z drugiej strony proza życia dwudziestolatków (miłości, przyjaźnie, zabawa). Muzyka - mimo że bardzo podniosła, to niezwykle adekwatna. Potęguje tragizm sytuacji. Nie wiem dlaczego w kontekście powstania warszawskiego tak mało się przypomina ten film. Mimo, że to miniserial to nie ma znaczenia. Bez wątpliwości powinien stać obok "Kanału" na półce, a na dodatek nie jest tak przekłamany jak reszta filmów o wojnie i powstaniu.

ocenił(a) serial na 10
kebab

znakomity i bardzo bardzo wzruszający

biedni ludzie

stracone pokolenie