PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35584}

Kompania braci

Band of Brothers
2001
8,7 142 tys. ocen
8,7 10 1 141633
8,6 20 krytyków
Kompania braci
powrót do forum serialu Kompania braci

Oskary?

użytkownik usunięty

Dlaczego to dzieło nie otrzymało ani jednego oskara? To nie możliwe!

Seriale nie dostają Oskarów...

ocenił(a) serial na 10
budka_z_napojami

Kompania Braci zgarnęła sporo nagród ale uważam, że to i tak za mało. To zdecydowanie najlepsze co oglądałem o tematyce wojennej, a widziałem sporo. Rozumiem, że nie wszystkim może się spodobać ale tak to już jest. Jednak wystarczy mocno wczuć się w sytuację bohaterów serialu i już nie ma żadnych wątpliwości, że mamy do czynienia z prawdziwym arcydziełem. Podejrzewam, że Band of Brothers zdecydowanie bardziej spodoba się mężczyznom (nie chłopcom z gimnazjum). Nie chcę nikomu ubliżać ale myślę, że raczej mało która kobieta zrozumie w pełni, jak czują się żołnierze na wojnie. Serial mocno chwyta za serce, a realizacja jest doskonała. Muzyka i zdjęcia to prawdziwe mistrzostwo. Sceny z obozu i scena gdy Buck upuszcza swój hełm mocno zapadają w pamięć. Zwykle nie rozpisuję się na temat filmów ale o Kompanii Braci musiałem wyrazić swoją opinię, a przynajmniej jej część, bo tak naprawdę brakuje mi słów, by opisać jak świetny jest ten serial.

użytkownik usunięty
radian1337

radian 1337 ---> w którym to było odcinku z tym opuszczaniem hełmu?? I co to miało znaczyć? Możesz mi przypomnieć? PLIISSS

ocenił(a) serial na 10

To był odcinek 7 - The Breaking Point. Joe Toye został ranny - pocisk urwał mu nogę. Guarnere poszedł mu pomóc i też został ciężko ranny. Buck widząc ich obu leżących na śniegu upuścił karabin i hełm. Po tym incydencie trafił do szpitala. Po prostu puściły mu nerwy. Ta scena jest nawet w intro serialu.

użytkownik usunięty
radian1337

Pamiętam! Świetna scena.

ocenił(a) serial na 10
radian1337

No cóż, kobietą jestem ale nie oglądałam jeszcze tak dobrego filmu, serialu i czy czego tam jeszcze. Serial rzucił mnie na kolana. Obejrzałam go już trzy razy, ale za każdym razem broda tłucze o ziemię i nie prędko mi się znudzi. A muzyka... nie operuję takim słownikiem, aby w pełni oddać jej mistrzostwo, zresztą do opisu serialu też mi brak słów.
Co do Oscarów, to tak, należy się Nobel też i wszystkie inne nagrody dla tego arcydzieła, tylko szkoda że nie przyznają ich dla takich formatów.

radian1337

Dopiero co przeczytałem twój komentarz. Jeśli naprawdę mi zarzucasz, że mi się ten serial nie podobał bo jestem "chłopcem z gimnazjum", a nie "mężczyzną" jak z pewnością ty, to powiem krótko - WAL SIĘ! Tego serialu nawet nie oglądałem, Najemnikowi odpisałem tylko po to by poinformować, że seriale Oskarów nie dostają. Dziwi mnie też, że sądzisz, iż gimnazjaliści to tylko grający na kompie idioci, którzy nie rozumieją tematyki wojennej. Może i większość taka jest, ale nie wyskakuj do każdej osoby poniżej 18 roku życia z takim tekstem.

ocenił(a) serial na 10

Za samą muzykę serial powinien dostać Oscara. Mam soundtrack i brak słów jak "łapie" za serce.
Moje ulubione utwory:
-Band of Brothers Suit One/Two
-Boy Eats Chocolate
-Winters on Subway
-Austria
-Main Titles
-Band of Brothers Requiem

prawie większość :)

użytkownik usunięty
przemo8998

Muzyka w całym serialu jest genialna a ty wymieniasz jej tylko część :P Jak śmiesz! :D

hahaha.. i tak właśnie odrywam poziom naszych filmo-maniaków. Oscar dla serialu. Bardzo, po prostu brawo.

ocenił(a) serial na 10
vasil_zajcev

Chodze do I LO. Serial zobaczyłem pierwszy raz w II klasie gim. Teraz zaczynam go już 4 raz ; ) Jest to wg mnie najlepszy serial jaki kiedykolwiek powstał. Wszystko tutaj jest na najwyższym szczeblu ;P

ocenił(a) serial na 10
MoDEddie

Ja już oglądałem ten film 30 razy a zaczełem w dzień jego premiery....
Ale zawsze jak oglądam nie myślę o tym co będzie w następnym odnicnku tylko jeden co dwa dni i zawsze przy jakieś zagrysce itp ^^ i oglądam :)