PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35584}

Kompania braci

Band of Brothers
2001
8,7 142 tys. ocen
8,7 10 1 141624
8,6 20 krytyków
Kompania braci
powrót do forum serialu Kompania braci

Pytanko..

ocenił(a) serial na 10

Na samym końcu serii jeden z weteranów mówi taki piękny cyatat,w którym mowa o kompanii braci..wiecie jak to było dokładnie i kto to powiedział???To jest przedostatnia wypowiedz w serialu.Ostatnią pamiętam:"Dziadku czy ty byłeś bohaterem??-nie,ale służyłem w kompanii boaterów",ale tej nie mogę sobie przypomnnieć..a wielce mnie poruszyła

ocenił(a) serial na 9
Slowik

Hmmm, też nie pamiętam zbyt dobrze (zbyt wiele tak pieknych i mądrych sentencji jak na jeden raz by je popamiętać), ale może chodziło Ci o cytat z "Henryka V" Szekspira który chyba pada tam z ust jednego z weteranów "Od chwili tej do końca świata w pamięci ludzkiej będziem żyć: my wybrańców garść, kompania braci"????

ocenił(a) serial na 10
sildin

no dokładnie o to chodzi!!Dzięki.Jak to szło dalej??

użytkownik usunięty
Slowik

Teskt z ostatnich minut, ostatniego odcinka (nie liczac oczywiscie odcinka dodatkowego):

"Byłem maleńkim trybem|w machinie wojny. Jestem z tego dumny.
Czasami płaczę. Prawdziwi bohaterowie to ci, których pochowaliśmy|na polach bitew i w kraju. Myśleliśmy, że dokonamy wszystkiego.
Po wojnie straciliśmy to poczucie. Ja je straciłem. Miałem nadzieję, że przeżyję.
Henry V zwraca się do rycerzy.
Mówi: ''Od chwili tej do końca świata w ludzkiej będziem pamięci. My, wybrani, kompania braci. Kto dziś, wespół ze mną, krew przeleje, ten mi bratem''.
Pamięta pan list, który przysłał mi Mike Ranney? Jak się kończył?
Pielęgnuję wspomnienie, gdy mój wnuczek spytał mnie:
''Dziadku,czy byłeś na wojnie bohaterem''?
Dziadek odparł: ''Nie, ale służyłem w kompanii bohaterów''.
"

THE END,
tak sie konczy odc. 10 pt. Points.