Kontra

Strike Back
2010 - 2020
7,8 6,3 tys. ocen
7,8 10 1 6327
Kontra
powrót do forum serialu Kontra

Ten Film to jest jakies nieporozumienie !
Jednostka specjalna która nawet nie umie trzymać broni odpowiednio !
A jak zobaczyłem wymalowaną twarz "Komandosa" od brwi do brody to sie załamałem, wyłączyłem film i pozbyłem się serialu.
Pomijam ich wyposażenie sposób poruszania się itd.
Nie no żenada, nie ma nic co potrafił bym pochwalić gdyż jestem wstrząśnięty pierwszymi 40 minutami.

Jeśli ktoś zechce mi wytłumaczyć czemu ten serial ma 7,9 to z chęcią go wysłucham.

PS. Jeden kolega napisał:
"dla miłośników akcji Dużych Chłopców, działania jednostek specjalnych"
haha popłakałem się ześmiechu xD (naprawdę)

ocenił(a) serial na 1
Kamellleon

PS2. Jeśli jesteś "militarystą" albo lubujesz się w "wojennym" klimacie filmowym to STRZEŻ się tego serialu jak ognia !
(To jest chyba gorsze niz Misja Afganistan ;] )

Kamellleon

Szkoda tylko, że aktorzy przygotowywali sie do tego serialu pod okiem byłych żołnierzy SAS. Ponadto oficer SAS który ich uczył jak sie poruszać, trzymać broń itd pilnował ich na planie. No ale pewnie zaraz wyskoczysz, że znasz się na trzymaniu broni lepiej niż żołnierz SAS...

Aha, no i jeśli nawet trzymaliby tą broń źle to jaki niby ma to mieć wpływ na ocenę serialu?

ocenił(a) serial na 1
oumajgad

Może i kolega ma rację nie wiem.Gdyż nie mogę potwierdzić nigdzie informacji aby rzekomo bohaterowie 1 odcinka 1 sezonu byli przygotowywani przez jakiegoś specjalistę / profesjonalistę .
Aczkolwiek wypowiedź Kolegi oumajgad ubliża Brytyjskim Siłom Specjalnym i tyle ( a precyzując, nieczynnym żołnierzom).
To "trzymanie" broni było jednym z wielu przykładów jakie udało mi się wy-haczyć.
Myślę że byli żołnierze Sas przewracają się ze wstydu gdy widzą scenę z "zamaskowanym" rozłnierzem w Zielonej taktyce.

Gra aktorów w pierwszym odcinku który widziałem jest denne i nierealna, brak przygotowania psuje mi smak oglądania gdyż bolą mnie takie rzeczy ze względu na to ze jestem tego typu widzem która akurat na takie rzeczy lubi zwracać uwagę.Raz nie zawsze no ale jak ciągle jest coś nie tak to zaczyta to denerwować widza ;].
Proszę pamiętać że opisują tylko 1 odcinek.Pozdrawiam !

ocenił(a) serial na 1
Kamellleon

który*

Kamellleon

Kolega ma racje.

ocenił(a) serial na 4
oumajgad

Nie widzialem serialu, ale jesli tego rodzaju detale sa tutaj spaprane, to owszem, moze miec to wplyw na ocene serialu.

ocenił(a) serial na 10
Kamellleon

piszesz ze nie umieja trzymac broni odpowiednio ... w innym poscie piszesz ze zadnego szkolenia nie przeszedles ... to ja mam pytanie na jakiej podstawie oceniasz ze zle trzymaja bron ... na podstawie innych filmow ? ja bylem w wojsku i nie raz na poligonie ale daleko mi od oceny czy zle czy dobrze bron trzymaja .... wszystko jest zalezne od wlasnych preferencji budowy broni budowy ciala ... preferowanej reki ... i jeszcze paru czynnikow

ocenił(a) serial na 1
ARLO10

Pisze że nie byłem na szkoleniu Komandosów.
Ale sie dowaliliście tej broni hehe xD
Moje wiedzę czerpie z innych szkoleń prowadzonych przez Kadre Instruktorską WP i tyle :).

ocenił(a) serial na 10
Kamellleon

zadam ci tylko jedno pytanie (mam nadzieje na szczera odpowiedz) strzelales kiedys z pistoletu maszynoego lub karabinu automatycznego w warunkach polowych z ostrych naboi ?

ocenił(a) serial na 1
ARLO10

Jej Arlo zgadzam się z Tobą odnośnie:
"wszystko jest zalezne od wlasnych preferencji budowy broni budowy ciala ... preferowanej reki ... i jeszcze paru czynnikow"
w pełni, bo tak strzelałem i wiem co chcesz przez to powiedzieć ;p
Ale nie o tym tutaj pije ;p
Chodzi mi o to ze nakręcili film o super jednostce bez większego zastanowienia i zwrócenia uwagi na niektóre szczegóły.
I tyle.
Dla jednych to nie są żadne błędy od których zaraz miało by zależeć czy oglądamy serial czy nie ;p
heh... ja jednak nalezę do tej drugiej grupy.

Kamellleon

"Chodzi mi o to ze nakręcili film o super jednostce bez większego zastanowienia i zwrócenia uwagi na niektóre szczegóły.
I tyle."
jak dla mnie trzymają broń w sposób dość specyficzny, ja bym tak nie trzymał a jestem laikiem, dlatego uważam że się mylisz i na ten szczegół zwrócili wystarczającą uwagę

wydaje mi się że ten sposób trzymania, blisko ciała, zmniejsza ryzyko niepodziewanego odebrania broni, oraz powoduje to że z za winkla to człowiek się wychyla a nie broń
ale podkreślam to tylko spostrzeżenia laika

ocenił(a) serial na 8
Kamellleon

Bzdury gadasz i tyle. Sposób trzymania broni przez SF porównujesz do regularnego wojska ? Powodzenia. Oddziały specjalne mają też wpojoną inną postawę podczas strzelania niż regularne wojsko. Wydaje mi się, że jesteś (podobnie jak ja) fanem militariów, pewnie też grasz ASG lub PB. Pamiętaj, że to nie czyni Cię ekspertem. Nie wiem co było w tym śmiesznego jak oglądałeś serial. Według mnie jest bardzo dobry i dorównuje The Unit. A tu też powiesz, że aktorzy źle trzymają broń i daleko odbiegają od oddziałów DELTA ? Z tego co czytałem w książce Erica Haney DELTA FORCE, który był głównym konsultantem przy serialu to byli skupieni na naturalnym działaniu żołnierzy w sytuacjach bojowych podobnie było ze Strike Back i SAS...

ocenił(a) serial na 1
pjay300

powiem tak zejdźmy z tego "trzymania broni"

ale scena z "zamaskowanym" żołnierzem który zapomniał już farbę maskującą rozsmarować na szyję uszy tylko ma ją na policzkach, jak by się bawili w Indian heh
Stary To sa właśnie BZDURY !
The Unit widziałem i mi się podobał wiadomo ze mial parę minusów ale z przyjemnością obejrzałem wszystkie sezony.

ocenił(a) serial na 8
Kamellleon

No dobra tu się zgodzę, ale to serial małe wpadki mogą się zdarzyć. Porównałeś go do Misji Afganistan, a to już przesada :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 1
aabraq

Czyli tylko Idiotą może niepodobna się serial ?
Film fabularny nie musi być instruktażowy aby był dobry - ale idioci nie muszą tego wiedzieć ;]

ARLO10

Uprawia ASG od lat, przeczytał wszystkie ksiażki Beara Gryllsa i grał w CS 1.6. Jest lepiej wyszkolony niż niejeden polski komandos. :P

ocenił(a) serial na 8
Kamellleon

uu mamy znawce jednostek specjalnych . ciekawe czy byles wokole w wojsku ,a moze poszkolisz GROM?.
serial fajny aktorzy szkoleni przez SAS i to wystarczy
a wypowiadac sie po obejrzeniu nawet niecałego odcinaka to sorka ale przesada

HBO W KAZDA SOBOTE 22

ocenił(a) serial na 1
krzys82sw

Nie rozumiem Twojego poirytowania :)

ocenił(a) serial na 7
Kamellleon

Przecież widac ewidentnie,ze zostali profesjonalnie przeszkoleni,jestem akurat na początku drugiego sezonu(1 i 2 odcinek)gdzie bardzo to,ze tak powiem zaakcentowano(obejrzyj to sam sie przekonasz)czyli wzajemne ubezpieczanie się,trzymanie broni itd,było tego naprawde dużo.