Nie spodziewałem się takiego rozmachu. Brakuje mi od czasu do czasu ważnych (i ciekawych) szczegółów, ale po
takowe lepiej zajrzeć do książek. Dla tych, co zastanawiają się skąd pochodzimy, dokąd zmierzamy - pozycja wskazana.
Podana w bardzo przystępnej i przejrzystej formie. Zobaczymy jak się rozwinie.
To prawda ,że (jak do tej pory) zawiera najważniejsze i raczej te podstawowe informacje ale za to jak pięknie i przystępnie zobrazowanie. Drugi epizod podobnie jak pierwszy mnie osobiście bardzo przyjemnie się oglądało. Polecam.
Czy możesz powiedzieć gdzie można mieć przyjemność obejrzeć tę serię? Długo by czekać aż umieszczą ją w Internecie, a zależałoby mi na oglądaniu Cosmosu na bieżąco ;)
Ja mieszkam za granicą więc mam możliwość oglądania na bieżąco na angielskojęzycznych kanałach serii w oryginalnej wersji językowej. Wczoraj wyemitowano drugi epizod na national geographic, fox, e4 więcej nie wiem. Mam nadzieję że choć trochę pomogłam. Pozdrawiam.
Tylko i wyłącznie oryginał! Miałem przyjemność zakosztować polskiego lektora, lecz całkowicie mi on nie odpowiada. Wolę Tysona słuchać w oryginale :)
W internecie jest dostępny chwile po emisji ;) . Nawet polskie napisy dziś się pojawiły do pierwszego odcinka.
Myślę, że twórcy obrali właściwy kierunek, czyli popularyzację wiedzy i nauki bez męczącego(dla przeciętnego widza) wnikania w szczegóły. Rozmach faktycznie momentami powalający. Osobiście cieszę się też, że padło kilka słów na temat Kopernika, którego na zachodzie często się pomija i przeskakuje prosto do Galileusza.
No i ta końcówka... Nie mogę powiedzieć, że wychowałem się na Saganie, ale uważam się osobiście za fana tego co robił przez całe swoje życie. Można było uronić łezkę
Polecam też książkę Sagana "Cosmos" (podstawa tej serii). Niestety, tylko w języku angielskim.
Ja przypadkiem trafiłem na ten serial dokumentalny przeglądając zagraniczna fora. Zainteresował mnie tytuł. Pomyślałem, że zerknę i nie pożałowałem. Jest to bardzo interesujący program. Z tygodniowym opóźnieniem jest emitowany na National Geografic.Osobiście wolę w oryginalnej ścieżce dźwiękowej. Tylko jakby ktoś zaczął tłumaczyć od drugiego odcinka byłoby fajnie. Prowadzący program wystąpił gościnnie w jednym z odcinków The Big Bang Theory jako on sam. Uczestniczył również w seminarium poświęconym Plutonowi. Podczas którego również uznano go za planetoidę. Również polecam gorąco.