Super . Bardzo fajna i godna kontynuacja Anga . Serial stał się dojrzalszy I delikatnie bardziej mroczny , nie gubiąc przy tym klimatu . Widać upływ czasu , postep technologiczny i zmiany w społeczeństwie. Widząc tok , w którym idzie seria myślę, że kolejny avatar skupi się na konflikcie magii z szybko rozwijajsca się technologią.
Każdy sezon to stand alone , czyli twór , który opowiada osobna I zamknięta historie . W Angu mamy jedna fabułę rozciągnięta przez cały serial .
Kora jest super z ideologicznego punktu widzenia . Przedstawia ona świetne konflikty społeczne : magowie vs zwykli ludzie i świat ludzi vs świat duchów .
W Angu skupiało się to bardziej na konflikcie i próbie zjednoczenia wszystkich narodów magów lub naród ognia vs resztą świata .
Kora bardzo dobrze rozwija uniwersum oddając szacunek oryginałowi . Jak dla mnie czasem nawet za bardzo . Jakby wiesz p13rd0lneli Anhowi wielki zloty pomnik na środku miasta no i oczywiście pojawiają się wszystkie postarzone postacie z teamu avatara .
Najlepiej z nich wypadła Katara , gdzie nagle zacząłem ją jakoś bardziej lubić jako tą uzdrowicielkę babcie kory - fajny wątek .
Wracając do rozwijania uniwersum to w serialu dowiadujemy się o wiele więcej o historii pierwszego avatara , tego jak otrzymał moce i jak rozpoczął się cykl . Widzimy też losy jego następców oraz to jak kiedyś wyglądały miasta , życie i posiadanie mocy .
Co do mocy to super są tutaj rozwinięte pomniejsze formy magii żywiołów jak magia : krwi , duchów , blyskawic , metalu , roślin , lawy oraz umiejętność blokady czi .
Świetny jest też wątek z pierwszymi magami powietrza , którzy mogli latać bez pomocy urządzeń- tsk bardzo logiczne i w punkt jakby przecież oni dosłownie władali powietrzem co nie . Bardzo dobrze , że zostało to poruszone .
Z + ów warto wspomnieć też złych na bardzo wysokim poziomie . Każdy miał dobre backstory i uzasadniona motywację oraz przemyślany wygląd i ciekawa osobowosc . Spoko było też rozpoczęcia kreatywnego używania magii - np magia wody jako zastąpienie braku kończyn
ogólnie bardzo git i na plus no tyle